Feliway

Feliway: eerste hulp voor katten met stress

Feliway stelt uw kat(ten) gerust bij tekenen van angst en stress. Gebruik Feliway bijvoorbeeld als uw kat op ongewenste plekken in huis krabt, urine sproeit of buiten de kattenbak plast. Daarnaast helpt Feliway als uw kat angstig of gestresst is door bijvoorbeeld vuurwerk, een verhuizing of verbouwing. Tot slot kan Feliway helpen bij conflicten tussen katten. De signalen van stress kunnen bij de ene kat heel duidelijk zijn maar bij de andere kat heel subtiel. Op den duur kan stress bij katten leiden tot blaasontsteking. Ook dan vormt Feliway een belangrijk onderdeel van de behandeling daarvan. De werking van de Feliway verdampers en spray is inmiddels ruimschoots bewezen. In dit artikel leest u wat Feliway precies doet bij katten en welke Feliway bij elke stress situatie past.

Wat doet Feliway precies?

De verdampers en spray van Feliway geven feromonen af. Dit zijn hormoonachtige stofjes die wij als mensen niet kunnen ruiken maar die voor katten erg belangrijk zijn om zich fijn en comfortabel te voelen. Er zijn verschillende soorten feromonen bij de kat, met elk een eigen werking:

 • Kopjesferomonen.

  Kopjesferomonen worden ook  wel gezichtsferomonen genoemd. Tijdens het geven van kopjes op plekken en objecten in huis markeert uw kat deze met kopjesferomonen. Daardoor voelen deze voor de kat als ‘eigen’, bekend en comfortabel.
 • Cat Appeasing Pheromone

  Dit feromoon wordt door een moederpoes afgegeven om haar kittens een veilig gevoel te geven. Ook zorgt dit feromoon ervoor dat zij sterk aan elkaar hechten. Cat Appeasing Pheromone helpt de spanning tussen katten te verminderen zodat ze in harmonie met elkaar kunnen leven. Een echt knuffelferomoon dus!

In de Feliway producten worden deze feromonen afzonderlijk of samen toegepast. Het gebruik van Feliway is zeer eenvoudig. U stopt de verdamper simpelweg in het stopcontact en de verdamper geeft feromonen af. De meeste Feliway verdampers werken gedurende 30 dagen, de Feliway Help! verdamper werkt 7 dagen. Er zijn diverse navullingen verkrijgbaar.

Welke Feliway is het beste voor mijn kat?

Het Feliway assortiment wordt steeds groter. Hoe maakt u de beste keuze? Welke Feliway het beste is, hangt af van de situatie van uw kat en hoe lang het probleem naar verwachting speelt. Om u te helpen leest u hieronder per situatie welke Feliway producten het meest optimaal zijn.

Katten met vuurwerkangst

Als uw kat bang is voor vuurwerk begint deze vuurwerkangst vaak al een aantal dagen of weken voor de jaarwisseling. We adviseren u dan ook om te kiezen voor een Feliway verdamper die 30 dagen werkt en deze ruim van tevoren in het stopcontact te steken.

U heeft dan de keuze tussen twee typen Feliway verdampers:

 • Feliway Optimum verdamper bevat een nieuw en uniek feromonen complex wat alle tekenen van stress aanpakt en katten gerust te stellen. Het is ook geschikt bij problemen tussen meerdere katten in huis. Het is dus ideaal in te zetten tijdens de stressvolle feestdagen en bij vuurwerkangst, of u nu één of meerdere katten heeft.
 • Feliway Classic verdamper bevat gedurende 30 dagen kopjesferomonen. Het verschil tussen Feliway Classic en Optimum is dus dat de Classic niet een combinatie van feromonen bevat maar alleen kopjesferomonen. Hierdoor is de Classic niet optimaal voor huishoudens met meerdere katten in huis.

Als aanvulling op een verdamper in het stopcontact kunt u Feliway Spray gebruiken op specifieke plaatsen Bijvoorbeeld als uw kat in deze stressvolle periode buiten de bak plast of krabt op onwenselijke plaatsen dan kunt u deze plaatsen insprayen.

Stress door meerdere katten in huis

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat katten in één huishouden goede vriendjes van elkaar zijn. Conflicten tussen katten kunnen zich uiten in vechten, najagen, blokkeren en staren naar elkaar. Soms zijn de signalen echter veel subtieler.

De Feliway Friends verdamper helpt bij conflicten tussen meerdere katten in één huishouden

Voor alle situaties waarin andere katten elkaar (mogelijk) stress bezorgen is de Feliway Friends verdamper een goede keuze. De verdamper verspreidt het ‘knuffelferomoon’ Cat Appeasing Pheromone voor een geruststellend effect op alle betrokken katten. Daarnaast is ook het feromonen complex van Feliway Optimum geschikt bij problemen tussen meerdere katten. Gebruik liever niet de Feliway Classic, deze bevat alleen kopjesferomonen en geen Cat Appeasing Pheromone.

Ter aanvulling kunt u eventueel Feliway spray gebruiken op specifieke plaatsen waar ongewenst kattengedrag voorkomt, zoals buien de bak plassen of krabben op plekken die daar niet voor zijn bedoeld.

Bij een verhuizing of verbouwing

Een verhuizing of verbouwing heeft een grote impact op uw kat. Een kat is namelijk een echt gewoontedier wat het liefst verblijft in zijn of haar vertrouwde omgeving. Om uw kat gerust te stellen tijdens en na een verbouwing of verhuizing kunt u de Feliway Classic verdamper gebruiken. Deze verspreidt gedurende 30 dagen kopjesferomonen die helpen de omgeving weer als eigen en vertrouwd te bestempelen. Zijn er meer katten die aan de nieuwe situatie moeten wennen dan is Feliway Optimum de beste keuze.

Als uw kat bang is in de auto of bij de dierenarts

Vindt uw kat het spannend om vervoerd te worden of is het bezoek aan de dierenarts erg stressvol? Spray de reismand van uw kat dan vooraf in met 8 sprays Feliway Spray. Bij een lange reis kunt u dit elke 4 tot 5 uur herhalen. Daarnaast is Feliway Spray ook thuis te gebruiken op specifieke plaatsen in huis, zoals kattenmanden, deuropeningen en plekken waar uw kat ongewenst krabt of urine sproeit.

Lees ook ons blogartikel over Reizen met uw kat

Als uw kat een korte stressperiode tegemoet gaat

De Feliway Help! verdamper werkt 7 dagen en ontspant uw kat tijdens een kortdurende stressvolle situatie. Duurt de situatie toch wat langer dan verwacht, dan is er een navulling verkrijgbaar voor nog eens 3x 7 dagen geruststelling. Gebruik Feliway Help! bijvoorbeeld:

 • Als uw kat alleen thuis is tijdens een weekendje weg en iemand anders uw kat verzorgt;
 • Bij veranderingen in huis zoals een nieuw meubel;
 • Tijdens feestjes en de komst van visite;
 • Tijdens herstel na een operatie of narcose.

Feliway Help! helpt uw kat ontspannen tijdens herstel na een operatie of narcose

Waar Feliway plaatsen?

Het beste kunt u een Feliway verdamper plaatsen op een centrale plek waarvandaan er een goede verspreiding kan plaatsvinden van feromonen over de ruimte. Plaats de verdamper niet in een stopcontact achter de bank of vlakbij een raam wat tocht. Daarnaast is het goed om na te gaan of één verdamper voldoende is voor de ruimte waarin uw kat verblijft. In de gebruiksaanwijzing leest u hoeveel kubieke meter de betreffende Feliway verdamper van feromonen voorziet. Is de ruimte groter of komt uw kat op meerdere verdiepingen, overweeg dan om meerdere verdampers te plaatsen.

Feliway helpt niet bij mijn kat, wat nu?

Het verhelpen van stress bij katten is helaas niet altijd eenvoudig, het kan een zoektocht zijn wat werkt voor uw kat(ten). Bij onvoldoende effect van Feliway kunt u allereerst nagaan of deze op de juiste manier gebruikt wordt. Hangt de verdamper op een goede plek? En is één verdamper voldoende voor de ruimte(s) waarin uw kat verblijft?

Als dat allemaal in orde is, zijn er gelukkig nog meer dingen die u kunt doen om uw kat te helpen zich weer lekker in zijn of haar vel te voelen. Zo kunt u Feliway veilig combineren met  rustgevende voedingssupplementen zoals Telizen tabletten of de Bach bloesem druppels van Bach RESCUE Remedy Pets. Neem een kijkje op de pagina Angst en stress bij katten voor meer informatie, praktische tips, voedingssupplementen en andere producten voor katten met stress. 

Ziet u ondanks Feliway en eventuele andere producten tegen stress bij katten onvoldoende verbetering dan is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts voor advies en om lichamelijke oorzaken of gevolgen van stress te laten onderzoeken. Daarnaast kunt u een kattengedragsdeskundige inschakelen, om uw kat(ten) bij u thuis te observeren voor advies op maat.