Ontwormen van het paard
Wormen kunnen bij paarden grote problemen veroorzaken. Regelmatige ontworming is dan ook van groot belang. Helaas is de afgelopen decennia veel resistentie ontstaan tegen ontwormingsmiddelen. Ontwormen volgens een standaard schema dat voor ieder paard hetzelfde is, is achterhaald. Ontwormen gebeurt tegenwoordig op maat en op basis van mestonderzoek. Een wormenkuur voor paarden is uitsluitend op recept van uw dierenarts verkrijgbaar, allemaal om de kans op resistentie zoveel mogelijk te beperken. Pharmacy4pets helpt u samen met uw dierenarts graag de juiste ontworming voor uw paard kiezen.
Hoe worden paarden besmet met wormen?
Bij paarden leven wormen vooral in het maagdarmkanaal. Als een paard wormen heeft, scheidt het paard wormeitjes uit met de mest. Als die mest in het weiland blijft liggen, ontwikkelen zich uit de eitjes larven, die vervolgens met grazen weer door het paard wordt opgegeten, waarna de cyclus zich herhaalt.
Welke problemen veroorzaken wormen bij het paard?
Wormen kunnen zeer gevaarlijk zijn voor paarden. Gevolgen van een wormbesmetting kunnen koliek, diarree, maagzweren, bloedarmoede, hoesten, vermagering en achterblijven in groei zijn. Soms is een wormbesmetting zelfs dodelijk. Vooral bij jonge paarden veroorzaken wormen vaak ernstige problemen.
Welke wormen komen voor bij paarden?
Er zijn verschillende soorten wormen die bij paarden kunnen voorkomen. Wij zullen de meest voorkomende typen wormen kort bespreken.
Veulenworm
Al als ze enkele dagen oud zijn, kunnen veulens al besmet raken met de veulenworm. De verschijnselen, vooral diarree en vermagering, treden meestal op als ze enkele weken oud zijn. Op een paar maanden leeftijd hebben veulens meestal voldoende weerstand opgebouwd tegen de veulenworm.
Spoelworm
De spoelworm is vooral gevaarlijk voor paarden tot één jaar oud. Spoelwormen maken een hele trektocht door het lichaam. De larven komen hierbij ook in de longen terecht, waardoor het veulen kan gaan hoesten of neusuitvloeiing kan krijgen. Als het veulen de intussen volwassen geworden larven uit de longen ophoest en doorslikt, komen ze in de darm terecht. Als er veel volwassen spoelwormen tegelijk aanwezig zijn, kunnen ze zelfs een darmverstopping veroorzaken, meestal met de dood tot gevolg. Ook kan een spoelworminfectie lusteloosheid, diarree en vermageren veroorzaken.
Rode bloedworm
De rode bloedworm komt veel voor bij jonge paarden (tussen één en drie jaar oud). De larven van de bloedworm verblijven een tijdlang in een ruststadium in het slijmvlies van de dikke en blinde darm. Als ze, meestal in de winter, weer uit het slijmvlies komen, veroorzaken ze ziekteverschijnselen als: ernstig vermageren, slechte vacht, diarree en koliek. De kans op een besmetting met rode bloedworm is groter als er veel jonge paarden in dezelfde wei staan.
Grote strongyliden
Gelukkig komen infecties met grote strongyliden tegenwoordig minder vaak voor. De larven van de grote strongyliden kruipen via de darmwand naar de kleine bloedvaatjes van de darm richting een grote slagader. Door schade aan de bloedvoorziening van de darm, veroorzaken grote strongyliden vaak ernstige koliek bij meestal jonge paarden.
Lintworm
Paarden kunnen met name in het najaar besmet raken met de lintworm. De lintworm zuigt zich vast aan de darmwand en produceert segmenten waarin zich eieren ontwikkelen. De segmenten worden met de mest uitgescheiden en zijn te herkennen als witte platte stukjes in de mest. Door het vasthechten van de lintworm aan de darm kunnen ontstekingen ontstaan die koliek kunnen veroorzaken.
Aarsmade
De aarsmade of aarsworm leeft in het laatste deel van de darm en legt haar eieren aan de buitenzijde van de anus. Dit veroorzaakt jeuk en staartschuren.
Horzellarven
Horzellarven zijn natuurlijk geen wormen, maar ze zijn wel gevoelig voor het ontwormingsmiddel ivermectine en er moet rekening mee worden gehouden in het ontwormingsschema. Vooral in augustus leggen horzels eitjes in de vacht van het paard. De horzeleitjes worden opgelikt door het paard en blijven de eerste weken in het slijmvlies van de mond, waarna ze als larve naar de maag gaan en zich vasthechten aan de maagwand. Als gevolg van een besmetting met horzellarven kunnen paarden ontstekingen van de mond, tong en maag krijgen en zelfs maagzweren ontwikkelen. Ook vermageren, bloedarmoede, diarree en koliek kunnen een gevolg zijn van een besmetting door overmatig veel horzellarven.
Welke paarden lopen het meeste risico op wormen?
Voor alle paarden is het belangrijk dat ze regelmatig ontwormd worden, maar vooral bij jonge paarden en drachtige merries zijn er grote risico’s bij een worminfectie.
Paarden van drie jaar en jonger
Jonge paarden lopen meer kans op een wormbesmetting en worden vaak ernstiger ziek van een worminfectie. Daarom is het verstandig bij deze dieren vaker mestonderzoek te doen of wél volgens een vast schema te ontwormen. Bij veulens is er bovendien meer resistentie én niet alle ontwormingsmiddelen zijn geschikt voor jonge veulens. Vraag uw dierenarts voor een passend advies.
Drachtige merries
Eén tot twee weken voor de uitgerekende datum moeten drachtige merries ontwormd worden met ivermectine. Voor de geboorte moet bovendien de stal goed uitgemest en schoongemaakt worden. om een besmetting van het pasgeboren veulen te voorkomen
Ontwormen: hoe pakt u dit aan?
Vanwege de vele resistentie wordt tegenwoordig niet meer volgens een standaard schema ontwormd, maar wordt voor elk paard ontworming op maat geadviseerd. Uit onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de paarden teveel wormeitjes uitscheidt. Als alle paarden in een groep tegelijk ontwormd zouden worden, worden dus veel paarden onnodig ontwormd, wat resistentie in de hand werkt en onnodig kostbaar is. Daarom moet ontwormen gebeuren op basis van mestonderzoek.
Mestonderzoek
Bij een mestonderzoek wordt de mest onderzocht op de aanwezigheid van wormeitjes. Wanneer er te veel wormeitjes in de mest zitten wordt, afhankelijk van het type worm, een wormkuur aanbevolen. Geadviseerd wordt twee tot drie keer per jaar (in de maanden maart, juni, september) mestonderzoek te laten uitvoeren bij paarden vanaf drie jaar. Hiervoor moet u zo vers mogelijke mest nemen die niet in contact is geweest met de grond. In het najaar en in de winter kan mestonderzoek een vals negatieve uitslag geven omdat sommige wormen dan in ‘winterslaap’ zijn en geen eieren uitscheiden. Daarom wordt aangeraden alle paarden in het najaar te ontwormen met een wormkuur die ook tegen lintworm werkt.
Soorten ontwormingsmiddelen
Wormkuren worden voornamelijk als pasta gegeven en zijn in vier groepen te verdelen:
- Benzimidazolen (febantel en fenbendazol), bijvoorbeeld Panacur.
- Macrocyclische lactonen (ivermectine en moxidectine), bijvoorbeeld Eraquell en Equest.
- Tetrahydropyrimidines (pyrantel pamonaat en pyrantelembonaat, bijvoorbeeld Strongid-P.
- Praziquantel is als enige (in normale dosering) werkzaam tegen lintworm, om de lintworm tegen te gaan kun u kiezen voor Noromectin Praziquantel Duo, in deze wormkuur worden twee verschillende ontwormingsmiddelen met elkaar gecombineerd.
Let op! Wormkuren zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Voordat u dit diergeneesmiddel bestelt moet u zich ervan bewust zijn dat u het originele, fysieke recept (ook als het gaat om een herhaalrecept) per post naar ons moet opsturen. Heeft u een digitaal recept ontvangen? Vraag uw dierenarts dan om het originele, digitale recept direct naar ons toe te sturen.
Hulp nodig? Lees hier meer over bestellen op recept.
Resistentie tegen een wormbesmetting voorkomen
Door te ontwormen op basis van mestonderzoek, het kiezen van de juiste wormkuur, het geven van een correcte dosering (op basis van lichaamsgewicht) en goed weidemanagement kan resistentie zoveel mogelijk voorkomen worden. Goed weidemanagement helpt de kans op een wormbesmetting en daarmee het gebruik van ontwormingsmiddelen laag houden. Goed weidemanagement bestaat uit:
- Het minimaal twee keer per week verwijderen van de mest uit het weiland.
- Het regelmatig omweiden van paarden naar een schoon perceel. Voor het omweiden dient een mestonderzoek gedaan te worden en indien nodig te worden ontwormd.
- De weides afwisselend laten begrazen door bijvoorbeeld koeien of schapen óf door het weiland tussendoor te maaien.
Als er een nieuw paard bij een bestaande groep komt, moet mestonderzoek gedaan worden. Door het mestonderzoek na de ontworming te herhalen, kan vastgesteld worden of dit nieuwe paard resistente wormen heeft.
Worminfecties komen veel voor en kunnen, met name bij veulens en jonge paarden, ernstige problemen veroorzaken. Doordat er veel resistentie is, is het belangrijk ‘op maat’ te ontwormen. Geadviseerd wordt twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te laten verrichten bij paarden ouder dan drie jaar en alle paarden in het najaar een wormkuur te geven die ook tegen lintworm werkt. Door minimaal twee keer per week de mest uit de weide te verwijderen, beperkt u de kans op een wormbesmetting en dus de noodzaak uw paard te ontwormen, aanzienlijk. Bij Pharmacy4pets kunt u wormkuren voor uw paard verkrijgen met een recept van uw dierenarts.
Als u een vraag heeft over onze producten of over wormen bij het paard, neem dan contact met ons op.