Vlooien, teken en insecten bij uw kat

Bijna alle katten krijgen ooit in hun leven te maken met vlooien, teken en andere insecten zoals muggen en zandvliegen. Dit zijn uitwendige parasieten waar uw kat last van kan hebben en die veel voorkomen in de leefomgeving. Voorbeelden van klachten die uw kat kan krijgen zijn irritaties, jeuk en ontstekingen. Gelukkig zijn er genoeg producten die gebruikt kunnen worden om een besmetting met een parasiet aan te pakken of om deze voor te zijn.

Beschermen van uw kat tegen vlooien 

Vlooien zijn parasieten die in de vacht van uw kat kunnen gaan zitten. Als u uw kat vaak ziet krabben is het een goed idee om de vacht goed te inspecteren op vlooien. Meestal lopen katten de vlooien simpelweg in de omgeving op. De beste oplossing is het proberen te voorkomen van vlooien bij uw kat. Mocht uw kat toch vlooien krijgen, dan bieden wij verschillende geschikte behandelmethodes tegen vlooien.

Vlooienmiddelen voor katten 

Vlooien kunnen het hele jaar voorkomen. Daarom is het erg belangrijk om uw kat het hele jaar door te beschermen tegen vlooien. Het voorkomen en bestrijden van vlooien kan door middel van verschillende soorten vlooienbandenspot-on druppels en sprays. Afhankelijk van uw situatie en voorkeur kunt u het middel kiezen dat het beste bij u en uw kat past. 

Vlooienhalsbanden kunnen uw kat maandenlang beschermen tegen vlooien. Deze zijn veilig om te dragen en zijn enkel voor uitwendig gebruik. De Seresto halsband voor katten is een goed voorbeeld van een halsband tegen vlooien. Deze werkt 7 tot 8 maanden tegen vlooien en heeft daarnaast ook nog een afwerende werking tegen teken. Ook spot-on druppels zijn erg geschikt ter behandeling van vlooien en vlooienlarven. Advantage kat is bijvoorbeeld eenvoudig met een pipet aan te brengen, waardoor de aanwezige vlooien in één dag worden gedood. Na behandeling is uw kat 3 tot 4 weken beschermt tegen vlooien. Tot slot kunt u uw kat ook beschermen met een vlooienspray. Zo is er Frontline spray voor de vacht die uw kat maximaal 3 maanden beschermt tegen vlooien. Door het gebruik van een omgevingsspray kunt u ook in de omgeving van uw kat de vlooien bestrijden. Slechts 5% van de vlooien bevindt zich op de kat en 95% van het probleem bevindt zich in de omgeving. 

Teken bestrijden bij uw kat 

Teken zijn kleine parasieten die zich voeden op een mens of dier. Ze kunnen ziekteverwekkers, zoals de ziekte van Lyme, bij zich dragen en kunnen daarnaast leiden tot huidirritatie en ontstekingen. Katten kunnen teken oplopen in lage begroeiing zoals grasvelden. Het is daarom erg belangrijk om uw kat nadat deze buiten is geweest te controleren op teken. Mocht u een teek vinden, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Dit kunt u doen met behulp van een tekentang of tekenhaak. Controleer of u alle delen van de teek heeft verwijderd en ontsmet de plek met Betadine jodium oplossing

Teken voorkomen bij uw kat 

Aangezien teken soms moeilijk te vinden zijn en er grote risico’s aan hangen, is het belangrijk om uw kat goed te beschermen tegen teken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale halsband. De Seresto Halsband die gebruikt kan ter bescherming tegen vlooien, beschermt ook tegen teken. U kunt daarnaast ook kiezen voor een Spot-on middel, zoals Frontline Combo Spot-On kat erg gemakkelijk aan te brengen met een pipet en beschermt deze 2 weken tegen teken. Als laatste kan de vacht worden bespoten met teken spray om uw kat tegen teken te beschermen. De Frontline spray werkt bijvoorbeeld tot 4 weken tegen teken. 

Insecten bij de kat 

Naast vlooien en teken zijn er ook veel andere insecten waar uw kat last van kan krijgen, denk hierbij aan muggen, mijten en zandvliegen. Insectenbeten kunnen jeuken en pijn veroorzaken, maar vooral de ziektes die insecten overbrengen kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast komen huidaandoeningen vaak voor bij katten, onder andere door mijten. Veel producten die beschermen tegen teken of vlooien, kunnen ook gebruikt worden tegen andere insecten. Wij bieden verschillende spot-on middelen en sprays om u te helpen uw kat te beschermen tegen verschillende insecten.