Teken

Teken bij katten

Teken zijn uitwendige parasieten waar bijna alle katten ooit in hun leven mee in contact komen. Deze vervelende kleine beestje komen wijdverspreid voor in onze leefomgeving. Teken kunnen de ernstige infectieziekte van Lyme of andere ziekteverwekkers met zich meedragen. Het is dan ook belangrijk om het lichaam van uw kat regelmatig te controleren nadat deze buiten is geweest. Katten bevinden zich veelal in lage begroeiingen (lang gras en struikgewas). Dit is nou net de leefomgeving van een teek. De meest voorkomende klachten die een tekenbeet bij katten kan veroorzaken zijn irritaties, jeuk en ontstekingen.

Teek verwijderen bij uw kat

Een tekenbeet kan overal op het lichaam van uw viervoeter voorkomen, maar ze hebben voornamelijk de voorkeur voor warme en vochtige plekken. Voorbeelden hiervan zijn de oksels en liezen. Controleer deze plekken dan ook extra goed. Als u een teek heeft gevonden bij uw kat, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een tekentang of tekenhaak. Wanneer het verwijderen van een teek nog binnen het tijdsbestek van 24 uur gebeurt is de kans kleiner dat er een ziekte is overgedragen dan na 24 uur. Verwijder de teek in één keer aan de hand van de volgende instructies. Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid beet en trek hem vervolgens recht omhoog eruit. Controleer na deze handeling of alle delen van de teek zijn verwijderd en ontsmet daarna het oppervlak met Betadine.

Voorkom teken bij uw kat

U wilt niet dat uw viervoeter nogmaals in aanraking komt met deze vervelende beestjes. Zeker aangezien ze soms moeilijk te vinden zijn en grote risico’s met zich mee kunnen dragen. Wees oplettend in de maanden maart tot en met oktober, want dan zijn de meeste teken actief. Pharmacy4pets biedt diverse preventiemethodes aan, waardoor uw viervoeter veilig kan genieten van de buitenlucht.

Teken halsband

Is uw kat veel buiten te vinden? Dan biedt een teken halsband uitkomst. De Seresto halsband biedt uw viervoeter maar liefst 8 maanden bescherming tegen teken. Het gebruik van de halsband is mogelijk bij kittens vanaf 10 weken. Bij het aanbrengen om de nek is het essentieel dat er nog 2 vingers aan ruimte overblijft tussen de nek en en de halsband. Houd wel in de gaten dat kittens hard groeien. Maak de band dus op tijd losser.

Teken spot-on middel

Het spot-on middel voor teken is een preventiemethode die u gemakkelijk kunt toedienen bij uw kat. Een spot-on middel wordt toegediend met het gebruik van een pipet waar het tekenwerende of behandel middel in zit. Een voorbeeld hiervan is de Amflee spot-on. Het is gebruikelijk om één pipet per behandeling te gebruiken, die u uitdrukt op de huid van uw kat. Breng het middel aan onder aan de nek of tussen de schouderbladen. Vervolgens is uw kat gedurende een periode van 4 weken beschermt tegen teken.

Teken spray

Tot slot is de teken spray een methode om uw kat op een eenvoudig manier te beschermen voor een periode van maximaal 4 weken. De Frontline spray dient op een afstand van 10-20 cm bespoten te worden over de gehele vacht, tegen de haargroeirichting in. Masseer na het sproeien van de vloeistof de vacht van uw kat zodat de vloeistof goed kan doordringen in de huid.

 

Behandelingen tegen vlooien Toediening Duur werking
Teken halsband

Breng de halsband aan, en de anti-stoffen verspreiden zich via De anti-stoffen verspreiden zich via de huid van uw kat.

tot 8 maanden
Teken spot-on

U kunt de anti-stoffen met een pipet op de vacht van uw kat aanbrengen.

tot 4 weken
Teken spray

U kunt de vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de huid van uw kat sprayen, masseer de vloeistof daarna goed in.

tot 4 weken