Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme
23 november 2021
Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Dit is een spiraalvormige bacterie die u of uw huisdier kan oplopen via de beet van een besmette schapenteek (Ixodes ricinus). De schapenteken raken besmet doordat zij zich voeden op besmette gastheren zoals bijvoorbeeld knaagdieren, vogels en reeën. Op dit moment is zo’n 15% van de schapenteken in Nederland besmet met de Borrelia Burgdorferi bacterie. Niet alle beten van besmette teken leiden tot de ziekte van Lyme, wel zien we dat hoe langer een teek op een mens of dier voedt, hoe groter de kans op besmetting wordt. Met name na 24 uur neemt de kans op een besmetting flink toe.

Welke symptomen geeft de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is de snelst groeiende infectieziekte wereldwijd en het aantal patiënten neemt nog steeds sterk toe. Na besmetting is bij de mens “erythema migrans” het bekendste verschijnsel, dit is een rode, ringvormige uitslag rond de plaats van een tekenbeet. Let op: een patiënt kan ook besmet zijn met de Borrelia burfdorferi bacterie zonder dat deze rode plek ontstaat. Als de bacterie in het lichaam aanwezig blijft, veroorzaakt deze vaak griepachtige verschijnselen. Daarnaast kunnen in een chronisch stadium ook neurologische, gewrichts-, huid- en hartklachten ontstaan. Bij honden en katten met de ziekte van Lyme zien we vaak gewrichtsontstekingen. Daarnaast kunnen koorts, verminderde eetlust, sloomheid, vergrote lymfeklieren, nier- hart en neurologische problemen optreden.

Behandeling en preventie

De behandeling van de ziekte van Lyme is niet makkelijk doordat de bacterie verschillende verschijningsvormen kan aannemen, die niet allemaal goed reageren op dezelfde antibioticumtherapie. Daarom is het beter om een besmetting met de Borrelia burgdorferi bacterie te voorkomen door uzelf en uw huisdier(en) preventief te behandelen tegen teken.

Tips

Tips om het risico op besmetting met de Borrelia burgdorferi bacterie zo veel mogelijk te verkleinen:

  • Draag altijd lange broeken en shirts met lange mouwen om tekenbeten te voorkomen. Stop daarnaast uw broek in uw sokken, zodat de teken u ook niet via uw broekspijp kunnen bereiken.
  • Bescherm uzelf en uw huisdier met preventieve middelen tegen teken. Bij Pharmacy4pets vindt u effectieve producten tegen teken bij honden en katten.
  • Controleer uzelf en uw huisdier grondig op teken als u buiten bent geweest.
  • Als u of uw huisdier een tekenbeet heeft opgelopen, verwijder dan de teek zo snel mogelijk (in ieder geval binnen 24 uur). Noteer ook de datum van de tekenbeet en houdt de plaats van de tekenbeet goed in de gaten. Wat de beste manier is om een teek te verwijderen leest u in onze blogs Hoe verwijdert u een teek bij uw hond? en Teken verwijderen bij uw kat.
  • Neem altijd contact op met uw huisarts of dierenarts als er na een tekenbeet ziekteverschijnselen ontstaan bij u of uw huisdier.
Gerelateerde blogs