Vlooien

Heeft uw hond vlooien?

Vlooien en hun larven eitjes komen wijdverspreid voor in onze leefomgeving en zijn het hele jaar door actief. Het is dan ook haast niet te voorkomen dat uw hond hiermee in contact komt. Wanneer een volwassen vlo een hond bijt, komt er een beetje speeksel in de huid van de hond. Aan de volgende symptomen kunt u herkennen of uw hond last heeft van vlooien: de hond krabt en bijt zichzelf, wat kan wijzen op jeuk. de hond heeft last van jeuk, krabt en bijt zichzelf. Bij sommige honden zorgt het speeksel voor een uitgebreide allergische reactie waardoor de hond extreme jeuk krijgt en zijn eigen huid begint open te krabben. Als er sprake is van een ernstige besmetting kan er zelfs sprake zijn van bloedarmoede. Ga dan direct naar uw huisarts.

Vlooiencontrole

Hetgeen waar vlooien zich graag mee voeden is het bloed van uw hond. Hierna leggen ze eitjes in de vacht waardoor er een vlooienplaag kan ontstaan. Bij honden komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. De naamgeving is erg misleidend, want de meest voorkomende soort bij een hond is de kattenvlo. De beste manier om te controleren of uw hond vlooien heeft, is door gebruik te maken van een vlooienkam. Kam de vacht nauwkeurig door, met name op de plekken waar vlooien graag zitten (de staartbasis, oksels en liezen). Op deze manier kunt u volwassen vlooien of vlooienuitwerpselen vinden.

Vlooien bij honden behandelen

Mocht uw hond last hebben van vlooien dan zijn deze gelukkig goed te behandelen. Pharmacy4pets biedt namelijk diverse behandelmethoden aan die geschikt zijn voor elk hondenras.

Vlooiendruppels

Het gebruik van vlooiendruppels is een spot-on behandeling die ook preventief kan worden gebruikt. Als uw hond al last heeft van vlooien kunnen de druppels van Bolfo Gold eenvoudig worden toegediend. Dit kan middels het uitdrukken van de pipet op één plek op de huid, onder aan de nek of tussen de schouderbladen. U hoeft het pipet niet direct op het vlooiennest te richten.

Vlooienspray

Uw hond kunt u ook beschermen met een vlooienspray. De spray van Frontline is zowel voor de behandeling van vlooien als voor de preventie ervan. De spray dient over de hele vacht bespoten te worden en is maximaal 3 maanden werkzaam.

Vlooienband

Een behandelmethode die voor de langere termijn werkt is de halsband. De Bolfo Plus teken- en vlooienband beschermt uw hond tot wel 6 maanden tegen teken en vlooien. In de halsband zit een bestrijdingsmiddel dat langzaam gif afgeeft. Op deze manier komt het gif geleidelijk in de vacht terecht.Dit gif is alleen schadelijk voor de teken en de vlooien. Deze halsband is verkrijgbaar in drie verschillende maten.

Vlooienshampoo

Tot slot bieden wij de vlooienshampoo van Defencare aan. Deze snelwerkende shampoo doodt de vlooien binnen enkele uren en is de meest geschikte behandelmethode als uw hond al besmet is. Afhankelijk van de mate van infectie is de hond na gebruik 1 tot 2 weken beschermd.

Vlooien in huis behandelen

Vergeet naast het behandelen van uw hond zeker niet uw huis. Slechts 5% van de vlooien zit op uw hond. Dit wil zeggen dat tot wel 95% van de vlooien zich bevinden in uw omgeving. Door gelijktijdig uw hond en uw huis te behandelen zal de vlooienplaag sneller onder controle zijn. De beste manier om de omgeving aan te pakken is door goed te stofzuigen en gebruik te maken van een omgevingsspray. Mocht u nog andere huisdieren hebben zoals een kat, vergeet deze dan ook niet te behandelen. 

Behandelingen tegen vlooien Toediening Duur werking
Vlooienhalsband De anti-stoffen verspreiden zich via de halsband in de huid van uw hond. tot 6 maanden
Vlooiendruppels Breng de anti-stoffen aan op de vacht van uw hond met een pipet. 3 tot 4 weken
Vlooienspray Spray de vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht en masseer goed in. tot 3 maanden
Vlooienshampoo Doodt de aanwezige vlooien direct en beschermt uw hond. 1 tot 2 weken