Atopie

Huidallergie bij honden, ook wel atopie of atopische dermatitis genoemd.

Atopie

Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis. Het principe van atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstofmijten) worden ingeademd en de hond gaat hier heftig op reageren. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidontstekingen. Vaak zijn de klachten veroorzaakt door pollen seizoensgebonden, andere allergenen kunnen het hele jaar problemen geven.

Leeftijd

Bij 75% van de atopische honden beginnen de klachten al op jonge leeftijd (jonger dan 3 jaar). Deze honden hebben steeds last van periodes met jeuk en huidontstekingen. Het kan seizoensgebonden (pollen) maar ook gedurende het gehele jaar zijn.

Welke hondenrassen?

Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoelig: o.a. West Highland White Terrier, Cairn Terrier, Jack Russel Terrier, Poedel, Malthezer Leeuwtje, Duitse herder, Boxer, Golden retriever, Labrador retriever.

Symptomen

Atopie bij de hond gaat gepaard met veel jeuk. Vooral bij honden met een lichte vacht zie je dat door het likken aan de poten de vacht verkleurd. Kale plekken rond de ogen, de poten en ellebogen zijn kenmerkend voor atopie.

Wordt de allergie chronisch (dus is het steeds terugkerend of langdurig aanwezig) dan kan een verdikking van de huid optreden en de huid kan zwart verkleuren. Dit noemen we een zogenaamde olifanten-huid.

Oorontsteking

Omdat de binnenkant van de oorschelp met huid bekleed is, komt nogal eens een chronische oorontsteking voor.

Diagnose

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen atopie en andere allergieën of parasieten zoals vlooien en vlooienallergie, voedselallergie, contactallergie of allergie op toegediende medicijnen. Naast vlooien kun je bij parasitaire infecties denken aan mijten (demodex, sarcoptes) en nog veel meer. Door een intradermale huidtest of door een bloed serumtest wordt gekeken of er allergenen aangetoond kunnen worden waar de hond gevoelig voor is.

Therapie

Het is van belang om de huidontsteking tot rust te brengen met behulp van antibiotica en jeukremmers en eventueel jeukstillende shampoos. Er zijn diverse soorten ontstekingsremmende en jeuk onderdrukkende middelen. Zoals bijvoorbeeld corticosteroiden, cycloporines en antihistaminica.