Teken

Teken bij honden

Gaat u vaak met uw hond wandelen in de natuur? Dan is de kans aanwezig dat uw viervoeter gebeten wordt door een teek. Een teek is een vervelende spinachtige parasiet die ziekteverwekkers met zich mee kan dragen. Een veel voorkomende tekensoort in Europa is de schapenteek, welke de ernstige ziekte van Lyme kan overbrengen op uw huisdier. Daarnaast kan een tekenbeet bij een hond leiden tot een milde huid irritatie of ontsteking.

Teek verwijderen bij uw hond

Controleer na een lange wandeling altijd of uw hond niet gebeten is door een teek. U kunt een tekenbeet herkennen aan een zwarte stip die zich vastklemt op de huid. Teken hechten zich bij voorkeur op warme en vochtige plekken zoals de oksels en de liezen. Controleer deze plekken dus ook grondig. Heeft u een teek gevonden? Dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een speciale tekentang voor honden. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans erg klein dat de teek een parasitaire aandoening overbrengt op uw hond. Bij het verwijderen van de teek is het belangrijk dat u de teek van te voren niet verdooft of insmeert met olie. Om de teek in één keer te verwijderen, pakt u de teek zo dicht mogelijk op de huid beet met de tekentang en trekt u hem recht omhoog eruit. Controleer vervolgens of alle delen van de teek verwijderd zijn en ontsmet de wond met Betadine jodium oplossing. In de dagen na de beet is het belangrijk om de huid regelmatig te controleren om te voorkomen dat er alsnog een ontsteking ontstaat. Gaat de huid ontsteken? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. 

Uw hond beschermen tegen teken

Na het verwijderen van de teek wilt u natuurlijk voorkomen dat uw viervoeter nog een keer in aanraking komt met deze vervelende parasieten. Gelukkig zijn er diverse behandelmethodes geschikt om een nieuwe besmetting te voorkomen. Dankzij deze preventiemethodes kunt u weer ongestoord met uw hond in de natuur gaan wandelen! Vergeet ook niet om uzelf te beschermen met een teken afwerend middel. De meeste anti-teken middelen voor honden bieden ook bescherming tegen een vlooienbesmetting.

Teken halsband

Een teken halsband kan uw hond voor meerdere maanden beschermen tegen teken. De halsband van Seresto biedt maar liefst acht maanden bescherming tegen teken, vlooien en andere bijtende insecten. U hoeft deze band alleen maar om de hals van uw hond aan te brengen om uw viervoeter te beschermen. Ideaal voor honden die veel in de natuur gaan wandelen met hun baasjes.

Teken shampoo

Een teken shampoo is geschikt om de aanwezige teken en vlooien te doden. Naast dat de aanwezige teken gedood worden, is uw hond ook 1 tot 2 weken beschermd tegen nieuwe beten. Controleer na de behandeling met de shampoo alsnog goed of er geen delen van de teek meer op de huid van de hond zitten. Indien nodig kunt u de behandeling met de shampoo na twee weken nog een keer herhalen. Een teken shampoo is niet geschikt voor katten. Puppy’s jonger dan drie maanden, zogende teven, zieke of herstellende dieren of honden met een ernstige huidbeschadiging mogen ook niet met de shampoo gewassen worden. Deze methode is ideaal om uw hond snel van een teken of vlooien infectie te verlossen.

Teken spot-on

Een teken spot-on middel is een teken bestrijdingsmiddel voor honden. Het is gemakkelijk aan te brengen en uw hond is meerdere weken beschermt tegen teken, maar ook tegen vlooien en andere bijtende insecten zoals zandvliegen. Als teken spot-on middel kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Advantix Spot-on. Dit middel kan met een pipet worden aangebracht op de huid tussen de schouderbladen. Vanaf hier verspreidt de vloeistof zich via de talglaag over de rest van het lichaam. Advantix beschermt uw hond gedurende vier weken tegen tekenbeten.

Teken spray

Tot slot is een teken spray een eenvoudige methode om uw hond meerdere weken te beschermen tegen teken. De Frontline Spray kan op een afstand van 10-20 cm direct op de vacht worden aangebracht, tegen de haargroeirichting in. Vervolgens dient de spray in de vacht gemasseerd te worden zodat de vloeistof tot diep in de huid kan doordringen. De Frontline spray is maximaal vier weken werkzaam tegen teken.

Behandelingen tegen vlooien Toediening Duur werking
Teken halsband

Breng de halsband aan en de anti-stoffen verspreiden zich via de huid van de hond.

tot 8 maanden
Teken spot-on

U kunt de vloeistof met een pipet aanbrengen op de huid tussen de schouderbladen. Vanaf hier zal de vloeistof zich verspreiden.

tot 4 weken
Teken spray

De vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht spuiten en vervolgens goed inmasseren.

tot 4 weken
Teken shampoo

Was uw hond met de shampoo en de aanwezige teken worden meteen gedood.

tot 2 weken