Angst en stress bij honden

Gedrag van de hond

Honden gebruiken hun gehele lichaam, van kop tot staart, om te communiceren; zowel met andere honden als met mensen. Als je deze lichaamstaal goed leert lezen, kun je veel gedrag van de hond op de juiste manier interpreteren. Honden worden al sinds mensenheugenis gehouden als huisdieren. Veel gedrag is aangeleerd of aangepast door het contact met mensen, maar honden hebben ook een instinct en vertonen veel natuurlijk gedrag. Honden in het wild leven in een roedel, zijn omringd door soortgenoten en zijn daarom dol op sociaal contact. Een hond wil liefst niet te lang alleen zijn, omdat dit als onnatuurlijk en onveilig wordt ervaren. Zorg er daarom voor dat u uw hond voorziet in al z’n behoeftes, door regelmatig te wandelen en te spelen, uw hond voldoende aandacht te geven als u thuis bent, geef ‘m uitdagingen door ‘m te laten speuren en snuffelen. Maar geef uw hond ook voldoende rust. Honden slapen gemiddeld 12-14 uur per dag; grotere en oudere honden hebben zo’n 16-18 uur slaap nodig en puppy’s wel 18 tot 20 uur! Als honden niet voldoende en goed kunnen slapen, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid en het gedrag. 

Gedragsproblemen bij honden

Ook al heeft u als baasje het beste met uw hond voor, toch kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: traumatische ervaringen, pijn, verkeerde baas-hond combinatie, het (langdurig) negeren van bepaalde stress- of angstsignalen, of (goedbedoeld) gedrag van de eigenaar wat de hond niet fijn vindt. 

Gedragstherapie bij honden

Voldoende aandacht, een hoop liefde en regelmaat zijn belangrijke pijlers om probleemgedrag bij uw hond te voorkomen en tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van de hond. Het gedrag van een hond is met behulp van training aan te passen, maar de onderliggende oorzaak van het gedrag moet ook aangepakt worden. Hier kan een gedragstherapeut bij helpen. Gedragstherapie gaat dieper in op de gedragingen van uw hond, zodat uw hond zich zelfverzekerder voelt en zelf ervaart dat ‘ie niet bang hoeft te zijn. Zoek altijd een gedragstherapeut die werkt op basis van positieve leermethodes; negatieve leermethodes of straf werkt altijd averechts! In combinatie met gedragstherapie, kunt u ook de voedingssupplementen van Zylkene gebruiken.

Angst bij honden

Honden zijn dappere dieren, maar kunnen ook bang zijn. Angst op zichzelf is geen gedrag, maar (ongewenst) gedrag kan wel voortkomen uit angst. Angst kan voortkomen uit onzekerheid, onvoldoende socialisatie in de puppyfase, een traumatische ervaring, maar ook door pijn of een ander medisch probleem. Veel voorkomende vormen van angst bij honden zijn onder andere:

  • Verlatingsangst
  • Vuurwerkangst
  • Onweer
  • Een bezoek aan de dierenarts
  • Mee in de auto
  • Verhuizing
  • Bezoek

U kunt uw hond helpen zich minder angstig te voelen door uw hond proberen gerust te stellen. U bevestigt op deze manier niet de angst van de hond; u geeft ‘m alleen maar een fijner – en dus minder angstig – gevoel. Daarnaast zijn er producten die uw hond kunnen helpen, minder angstig te zijn. Heeft uw hond bijvoorbeeld last van vuurwerkangst, dan biedt het Thundershirt misschien uitkomst. Of gaat uw woon- of familisituatie veranderen? Dan kunt u uw hond van te voren kalmeren met behulp van de Telizen voedingssupplementen.

Stress bij honden

Een hond kan zowel positieve als negatieve stress hebben. Positieve stress komt voor wanneer uw hond blij is of opgewonden, bijvoorbeeld als u gaat wandelen. Negatieve stress is echter een teken dat uw hond zich niet op z’n gemak voelt. Het is dan ook erg belangrijk de signalen te leren herkennen. Signalen van stress bij de hond zijn onder andere:

  • De mond en/of de neus aflikken
  • Gapen
  • Wegdraaien van het hoofd en wegkijken
  • Langzaam knipperen met de ogen
  • Hijgen
  • Tonen van het oogwit
  • Voorpootje optillen
  • Afschudden (uw hond schudt letterlijk de stress van zich af)
  • Piepen, blaffen of janken
  • Onrust, hyperactief of ijsberen
  • Trillen
  • Op de rug liggen met opgetrokken pootjes en wegkijken

Het is belangrijk dat u deze signalen plaatst binnen de context van het moment; als uw hond moe is en gaapt, is dit niet direct een teken van stress. Of als u een flink stuk met uw hond gewandeld heeft en hij hijgt, dan is dit niet direct een teken van stress.

Honden vertonen veel van deze signalen om zichzelf gerust te stellen. U kunt soortgelijke signalen aan uw hond afgeven om uw hond gerust te stellen. Als u bijvoorbeeld ziet dat uw hond gestrest is en met z’n ogen aan het knipperen is, knipper dan eens terug. U zult merken dat uw hond op een gegeven moment rustiger wordt!

Producten tegen angst en stress bij uw hond

Er zijn veel producten verkrijgbaar die uw hond kunnen helpen bij gedrag door angst en stress, waaronder: