Het ontwormen van uw hond

Het ontwormen van uw hond behoort tot de standaard verzorging. Vaak zijn de klachten namelijk niet meteen duidelijk, waardoor het beter is om uw hond op regelmatige basis te ontwormen. Op deze manier houdt u uw hond gezond en voorkomt u ernstige ziektes en de gevolgen hiervan.

Welke soorten wormen kan mijn hond oplopen?

Er zijn verschillende soorten wormen die honden kunnen oplopen. Deze wormen hebben alle zijn eigen oorzaken en (ernstige) gevolgen. De volgende wormsoorten kunnen bij honden voorkomen:

  • Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij honden. Deze ronde wormen leven in de dunne darm en kunnen erg gemakkelijk buitenshuis worden opgelopen. Vooral bij puppy’s komt deze worm regelmatig voor. Verschijnselen waaraan een worminfectie te herkennen is, zijn: een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, braken en een opgezette buik.
  • Lintwormen leven ook in de dunne darm van honden en kunnen worden opgelopen door vlooien, besmette knaagdieren en besmette aarde. Het is daarom erg belangrijk om naast een goede wormbestrijding ook voor een goede vlooienbestrijding bij uw hond te zorgen. Deze wormen zijn te herkennen aan wormsegmenten rond de anus van uw hond.
  • Zweepwormen kunnen in de dikke darm en blinde darm van honden voorkomen. Ze beschadigen hierbij de darmwand, waardoor zware infecties kunnen ontstaan. Dit kunt u onder andere herkennen aan bloederige diarree en lusteloosheid.
  • Haakwormen komen voornamelijk voor in Zuid-Europa en kunnen ernstige verschijnselen met zich meebrengen. Haakwormen haken zich vast in de dunne darm waardoor de darmwand kan beschadigen. Verschijnselen waaraan deze wormen te herkennen zijn, zijn bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering.
  • Longwormen gaan in de longen en luchtpijp van honden zitten. Honden kunnen deze wormen oplopen door contact met kikkers, slakken of andere honden. Verschijnselen bij deze wormen zijn onder andere hoesten, benauwdheid, vermageren en hartfalen.
  • Hartwormen komen met name in Zuid- en Oost-Europa voor en worden overgebracht door muggen. Als uw hond mee op vakantie gaat is het daarom goed om hier rekening mee te houden. Deze wormen kunnen in het hart en in longslagaders zitten waar deze ernstige problemen veroorzaken. Hierbij horen verschijnselen zoals vermoeidheid, hoesten, benauwdheid, koorts en hartritmestoornissen.

Is het ontwormen van mijn hond nodig?

Wormbesmettingen komen bij honden regelmatig voor. Wormen en hun eitjes zijn wijdverspreid in onze leefomgeving (zowel binnen als buiten), waardoor het praktisch onmogelijk is om te voorkomen dat uw hond ermee in contact komt. Een hond kan besmet zijn met een worminfectie zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar hoeft te zijn. Pas bij een flinke infectie ziet u verschijnselen zoals diarree en vermageren. Veel verschijnselen die horen bij wormen zijn ook ontzettend vervelend en slecht voor de algehele gezondheid van uw hond. Daarnaast zijn wormen ook besmettelijk voor mensen, vooral voor kleine kinderen. Het regelmatig ontwormen van uw hond is daarom erg belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen!

Middelen voor het ontwormen van uw hond

Het voorkomen van wormen en het ontwormen van uw hond kan met verschillende soorten ontwormingsmiddelen. Ieder middel heeft een eigen werking en eigen manieren voor toediening. Lees dus goed wat de verschillen zijn om te bepalen wat geschikt is voor uw hond.

Ontwormpasta

Ontwormpasta is een eenvoudig middel om honden te ontwormen. De pasta kan eenvoudig achter op de tong geplaatst worden of door het eten worden gemengd. De meeste ontwormpasta’s werken tegen spoelwormen, zweepwormen, haakwormen en lintwormen. Bij dit middel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de goede hoeveelheid wordt toegediend voor het gewicht van uw hond. Flubenol ontwormpasta heeft hiervoor een handige verstelring om u te helpen.

Ontwormingstabletten

Ontwormingstabletten zien eruit als brokjes en hebben een lekkere smaak, waardoor de meeste honden ze gemakkelijk opeten. Ze kunnen door het voer worden gemengd of direct worden gegeven als snoepje. Milpro hond of Milbenin hond kan bijvoorbeeld gebruikt worden tegen spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Daarnaast kan het ook ondersteunen bij hartwormen.

Ontwormingssuspensie

Ontwormingssuspensies zijn vloeibare middelen voor ontworming van honden. Dit kan over het voer worden gegoten of direct in de bek worden toegediend. Het kan ook veilig worden toegediend tijdens de dracht en lactatie van de teef. Het ondersteunt bij wormen in de maag en darmen bij pups en volwassen honden. Zo is Dolthene actief tegen volwassen wormen en larven van darmwormen en lintwormen.

Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

Het wordt aanbevolen om volwassen honden minimaal vier keer per jaar, dus minstens elke drie maanden, te ontwormen. Pups moeten in het begin vaker ontwormd worden. Dit komt omdat pups vaak al besmet zijn met wormen in de baarmoeder of via de moedermelk. Een pup dient op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd te worden. Daarna iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Na 6 maanden kan het volwassen ontwormschema van vier keer per jaar ontwormen worden aangehouden. Omdat lintwormen door vlooien worden overgedragen is het aan te raden om uw hond, naast een ontwormkuur, ook te behandelen tegen vlooien.