Gebit

Gebit van de hond

Honden zijn vleeseters en hebben van nature snijtanden en kiezen die ervoor geschikt zijn, hun prooi te verslinden. Hedendaagse honden hoeven natuurlijk niet meer zelf hun voedsel te vangen, maar des te belangrijk is het om het gebit van uw hond in topconditie te houden. Een gezond gebit en schone tanden dragen bij aan de algehele gezondheid van uw hond. Honden met zere tanden en een vies gebit kunnen last hebben bij het eten van hun voedsel. Ook kunnen honden, door een slechte gebitsreiniging, last krijgen van verschillende gebitsproblemen. 

Gebitsproblemen bij honden

Een gezonde hond met een gezond gebit heeft geen slechte adem; ook niet als uw hond op leeftijd is. Wanneer het gebit van uw hond stinkt, kan dit betekenen dat het gebit niet goed schoon is. Tandsteen en tandplak zijn veelvoorkomende oorzaken van problemen met het gebit bij honden. Het is belangrijk om het gebit van uw hond regelmatig te controleren en te reinigen. Gebitsproblemen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij uw hond. De bacteriën uit de mondholte kunnen ontstekingen van hart, nieren en lever tot gevolg hebben. Het is aan te raden minstens één keer per jaar het gebit van uw hond door uw dierenarts te laten checken. U kunt echter ook zelf al veel doen om het gebit van uw hond te reinigen.

Tanden poetsen bij uw hond

Het poetsen van de tanden van uw hond is erg belangrijk, maar u vraagt zich wellicht af hoe u dit kunt doen. Wanneer uw hond niet gewend is aan tanden poetsen, kan het lastig zijn om het gebit goed schoon te maken. U kunt de volgende vijf stappen volgen, om de tanden van uw hond te reinigen:

1. Tandpasta

Was uw handen en smeer een beetje tandpasta – zoals de Orozyme canine tandpasta – op uw wijsvinger. Laat uw hond de tandpasta van uw vinger aflikken; zo kan ‘ie wennen aan de smaak.

2. Aanraking

Wrijf zachtjes met een vinger met tandpasta over de tanden van uw hond. Uw hond moet er waarschijnlijk aan wennen dat z’n bek wordt aangeraakt; ga niet verder als u merkt dat uw hond het niet prettig vindt.

3. Tandenborstel

Als u niet wilt poetsen met uw vinger, dan kunt u ook kiezen voor een tandenborstel. De Trixie vingertandenborstelset is speciaal ontwikkeld voor het poetsen van de tanden van honden. Breng wat tandpasta aan op de tandenborstel en laat uw hond eraan likken. Houd voorzichtig de snuit vast, zodat uw hond niet op de tandenborstel kan kauwen. Leg uw wijsvinger en duim aan weerszijden van de neus en maak zo als het ware ene bruggetje over de bovenkant. U kunt de lippen van uw hond optillen en zo voorzichtig de hoektanden poetsen. Doe dit van boven naar beneden. Ben voorzichtig met het poetsen van de voortanden van uw hond; deze zijn het gevoeligst.

4. Het poetsen van de kiezen

Poets vervolgens ook de kiezen aan beide kanten van de bek, van boven naar beneden. Beweeg langzaam en met ronddraaiende bewegingen.

5. Het poetsen van alle tanden

Om alle tanden te poetsen, poetst u eerst de hoektanden. Ga dan verder met de kiezen en de snijtanden. U kunt de snijtanden bereiken door de bek van uw hond dicht bij de snuit vast te houden. Til vervolgens de bovenlip voorzichtig op met duim en wijsvinger. Let wel op: dit is een gevoelige plek in het gebit van uw hond. Dit kan er voor zorgen dat uw hond moet niezen. Bouw het poetsen van de tanden dus langzaam op.

Gebitscontrole van uw hond

Het is aan te raden om jaarlijks minstens éénmaal bij uw dierenarts op controle te gaan, om het gebit van uw hond te laten controleren. Uw hond kan last hebben van tandplak of tandsteen en dit kunt u zelf niet verwijderen. Vaak gebeurt dit onder narcose bij uw dierenarts. Als u zelf goed de verzorging van het gebit van uw hond bijhoudt en uw dierenarts regelmatig het gebit laat controleren, kunt u veel gebitsproblemen bij uw hond voorkomen of tijdig behandelen. 

Producten voor het gebit van uw hond

Er zijn verschillende manieren om de tanden van uw hond te reinigen: