Huid | Vacht

De huid van uw hond

Veel honden hebben last van problemen met de huid. Dit kan erg pijnlijk en stressvol zijn voor uw hond en hinderlijke symptomen met zich meebrengen. U herkent huidproblemen bij uw hond onder meer aan:

  • Jeuk (over jeuk bij de hond leest u hieronder meer);
  • Huiduitslag;
  • Kale plekken;
  • Wondjes;
  • Schilfers tussen de haren;
  • Eczeem;
  • Roodheid of verkleuring van de huid.

Vlooien, teken en mijten kunnen huidproblemen veroorzaken bij honden. We hebben een breed assortiment aan producten die uw hond beschermen tegen vlooien, teken en mijten. Maar ook voeding is van invloed op de conditie van de huid van de hond. Is uw hond bijvoorbeeld gevoelig of zelfs allergisch voor bepaald voedsel, dan kan dat resulteren in problemen met de huid. U vindt speciale dieetvoeding voor uw hond ook in ons aanbod. 

Huidverzorging voor honden

Voor de gezondheid van uw hond is het van groot belang om de huidfunctie zo veel mogelijk te ondersteunen. Dit kunt u doen door onder andere:

  • De huid van de hond regelmatig te wassen, met behulp van een milde, vochtinbrengende shampoo.
  • Huidplooien die gemakkelijk ontstoken raken, te reinigen met speciale lotions of lotion wipes als de MalAcetic Doekjes.

De huid van de hond heeft daarnaast zowel in de zomer als in de winter extra aandacht nodig. U kunt dan denken aan extra verzorging van de voetzolen en –kussentjes vanwege het hete asfalt (in de zomer) of strooizout (in de winter).

De vacht van uw hond

Ook problemen met de vacht wordt vaak gezien bij honden. Een stralende vacht is een teken dat uw hond gezond is; een doffe vocht duidt erop dat uw hond niet helemaal topfit is. Wanneer u in het bos gewandeld heeft en uw hond vies is geworden en dat is de oorzaak van de slecht uitziende vacht, dan is er natuurlijk niks aan de hand. U kunt uw hond dan lekker wassen met een speciale hondenshampoo. Het kan echter ook zo zijn dat een huid- of vachtprobleem zorgt voor de doffe vacht van uw hond. Het is dan ook belangrijk dat u uw hond goed controleert en, bij twijfel, contact opneemt met uw dierenarts. 

Vachtverzorging voor honden

Kammen, wassen, trimmen: om de vacht van uw hond te laten stralen kunt u van alles doen! Vachtverzorging is bij iedere hond nodig, zowel groot als klein en kortharig als langharig. Een Franse Bulldog zal echter minder intensieve verzorging nodig hebben dan een Chow Chow.

Kammen

Tijdens de ruiperiode is het belangrijk om uw hond goed te kammen. Hoe vaak u uw hond het beste kunt kammen, kunt u het beste navragen bij uw dierenarts of trimsalon. Het is namelijk ook niet goed om de vacht van uw hond te vaak te kammen. Dit verergert het verharen juist.

Wassen

Voor het wassen van de vacht van uw hond bestaan diverse shampoos die speciaal zijn ontwikkeld voor honden. Was uw hond nooit met shampoo voor mensen. De huid en vacht van de hond zijn totaal anders dan die van de mens. Het is daarom absoluut niet de bedoeling dat u uw hond wast met mensenshampoo.

Trimmen

Honden met lang haar zullen een aantal keer per jaar getrimd moeten worden. Zo raken ze hun oude haren kwijt, worden klitten verwijderd en hebben ze het minder warm. Er zijn diverse tondeuses beschikbaar in ons assortiment, zoals de Aesculap tondeuse Isis GT421, die u thuis kunt gebruiken. U kunt natuurlijk ook langsgaan bij een ervaren trimmer.

Jeuk bij de hond

Jeuk is een veelvoorkomend huid- en vachtprobleem bij honden. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is daarom essentieel dat uw dierenarts vaststelt wat de oorzaak van de jeuk is, zodat u samen een goed behandelplan kunt opstellen. Jeuk en een geïrriteerde huid kunnen ervoor zorgen dat uw hond gaat schudden met z’n kop of veel gaat likken aan z’n poot. Dit kan echter ook een teken van stress zijn. Wilt u meer weten over stress bij honden, dan vindt u op onze pagina over Angst, gedrag en stress bij honden meer informatie en producten.