Wormen bestrijden bij katten
Elke kat krijgt vroeg of laat te maken met wormen. Doordat wormen en hun eitjes zich bevinden in onze leefomgeving, is het praktisch onmogelijk om wormen bij katten te voorkomen. Wanneer uw kat besmet is met wormen is dit niet altijd aan de buitenkant te zien. Pas bij een flinke besmetting krijgt de kat verschijnselen zoals diarree en vermagering. Om een ernstige besmetting voor te zijn, is het belangrijk om te zorgen voor een goede wormbestrijding bij uw kat. Ook bij wormen geldt; voorkomen is beter dan genezen. Naast dat wormen gevaarlijk zijn voor uw kat, zijn ze ook besmettelijk voor mensen. Vooral kleine kinderen kunnen ermee besmet raken.
Welke wormen kan mijn kat oplopen?
Er zijn verschillende soorten wormen die uw kat kan oplopen:
Spoelwormen
De meest voorkomende soort wormen bij katten zijn spoelwormen. Een spoelworminfectie komt het vaakst voor bij kittens, die de wormen binnenkrijgen door geïnfecteerde moedermelk. Katten kunnen deze wormen ook oplopen door het eten van besmette knaagdieren of door het likken/eten van besmette aarde. Wanneer een kat besmet is met spoelwormen ziet men verschijnselen zoals een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, gewichtsafname en een opgezette buik.
Lintwormen
Er zijn verschillende soorten lintwormen die uw kat kan oplopen zoals hondenlintwormen, vossenlintwormen en taenia lintwormen. De hondenlintwormen leven bijvoorbeeld in de dunne darm van de kat. Katten kunnen besmet raken met deze lintworm door het inslikken van een vlo die besmet is met larven. Het is daarom belangrijk om ook te zorgen voor een goede vlooienbestrijding bij uw kat. De verschijnselen bij de hondenlintworm bestaan vaak alleen uit worm segmenten (deze lijken op rijstkorrels) rond de anus van de kat.
Haakwormen
Volwassen katten kunnen besmet raken door het eten van haakwormlarven in de omgeving. Kittens raken vaak al besmet met dit type worm via de moedermelk. Haakwormen veroorzaken symptomen zoals bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering. Deze wormen komen vooral in Zuid-Europa voor. Mocht u hier op reis zijn geweest met uw kat, dan is het zeer belangrijk om de symptomen in de gaten te houden en vervolgens uw kat te ontwormen mocht dit nodig zijn.
Kattenlongwormen
Kattenlongwormen: Dit zijn de meest voorkomende longwormen bij katten. Dit type worm komt voor in de larven van slakken, welke vervolgens via vogels of knaagdieren bij katten terecht kunnen komen. Een besmetting met kattenlongwormen geeft vaak weinig klachten, maar het is wel belangrijk om deze wormen te bestrijden om ernstige klachten voor te zijn. Bij een ernstige infectie horen symptomen zoals hoesten, benauwdheid en vermagering.
Ontwormingsmiddelen voor katten
Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen die u kunt gebruiken om uw kat te ontwormen. Elk ontwormingsmiddel heeft zijn voor- en nadelen. Bedenk goed welk ontwormingsmiddel het meest geschikt is voor uw kat.
Ontwormpasta
Ontwormpasta is een ontwormingsmiddel dat gemakkelijk oraal toe te dienen is. De pasta kan zowel direct in de mond gespoten worden of het kan door het voedsel gemengd worden. Bij het toedienen van de ontwormpasta is het belangrijk om de juiste hoeveelheid die past bij het gewicht van uw kat toe te dienen. Lees hiervoor goed de bijsluiter van het product voor het toedienen. Flubenol ontwormpasta beschikt bijvoorbeeld over een handige verstelring waarop u precies het gewicht van uw kat kunt instellen.
Ontwormingstabletten
Het is ook mogelijk om uw kat te ontwormen met tabletten. Ook hierbij is het belangrijk om de juiste hoeveel tabletten, passend bij het gewicht van uw kat toe te dienen. Bij de ontwormingstabletten van Milbemax zijn er verschillende tabletten beschikbaar voor zowel kittens, kleine katten en volwassen katten. Ook van Milpro zijn er ontwormingstabletten voor kittens en katten met een gewicht tot 2 kg en er zijn tabletten voor katten met een gewicht boven de 2 kg.
Ontworm spot-on
U kunt uw kat ook ontwormen door middel van een spot-on middel. Dronspot kat is een katvriendelijke behandelmethode om uw kat te ontwormen. Deze vloeistof kan door middel van een pipet op een plek op de nek van de kat worden aangebracht. Een spot-on is een makkelijk manier om katten te ontwormen die het vervelend vinden om een pilletje toegediend te krijgen.
Hoe vaak dien ik mijn kat te ontwormen?
Om wormen te voorkomen is het belangrijk om minimaal vier keer jaar uw kat te ontwormen. Aangezien kittens vaak al besmet zijn via de moedermelk dienen zij op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken ontwormd te worden. Vervolgens moeten de kittens nog iedere maand ontwormd worden totdat ze een leeftijd van 6 maanden bereiken. Wanneer uw kitten 6 maanden oud is, kan het ontwormschema van vier keer jaar worden gevolgd.