Uw kat mee op vakantie

kat mee op vakantie
23 november 2021
Uw kat mee op vakantie

Gaat uw kat mee op vakantie? We adviseren u allereerst om goed te bedenken of u uw kat daar blij mee maakt. Een kat is een echt gewoontedier en verblijft het liefst in zijn of haar vertrouwde omgeving. Een oppas aan huis die ook de nodige aandacht kan en wil geven, is vaak de beste oplossing wanneer u zelf op vakantie gaat. Als dat niet mogelijk is, dan kan een professionele huisdierenverzorger of een kattenpension ook een goede optie zijn voor uw kat.

Is uw kat een van de bijzondere katten die wel graag op vakantie gaat? Of is er een andere reden om te reizen met uw kat? Dan hebben we een aantal belangrijke zaken voor u op een rijtje gezet om goed voorbereid te vertrekken.

Invoereisen voor katten verschillen per land

Als u met uw kat naar het buitenland reist, adviseren we u om tijdig te informeren naar de invoereisen voor katten in het betreffende land. Voor alle landen heeft uw kat een paspoort, chip en vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) nodig. Deze vaccinatie kan worden gegevens vanaf een leeftijd van 12 weken en moet minimaal drie weken voor vertrek zijn gegeven en gedocumenteerd worden in het paspoort. Daarnaast kunnen landen aanvullende regels hebben, waar uw dierenarts u meer over kan vertellen.

Veilig reizen met uw kat

Allereerst is het belangrijk om uw kat nooit los in de auto te vervoeren. Een goede kattenmand of bench is veilig en comfortabel voor uw kat en voor uzelf, zodat u tijdens het rijden niet gestoord wordt. Daarnaast is het tijdens een lange autorit belangrijk uw kat voldoende te laten drinken en af en toe te stoppen voor een onderbreking. Laat uw kat nooit achter in de auto, ook niet voor heel even. Een auto warmt enorm snel op, wat al gauw tot oververhitting kan leiden. Houd uw kat onderweg altijd aangelijnd met behulp van een tuigje, ook op parkeerplaatsen, zodat uw kat niet kan wegrennen en verdwalen. Tot slot kunt u de reis op een aantal manieren prettiger maken voor uw kat:

  • Reizen is erg spannend voor een kat. Een dekentje met de geur van thuis kan voor extra geborgenheid zorgen. Gebruik daarnaast Feliway spray in de auto en kattenmand voor een rustgevend effect. Daarnaast kunt u uw kat een kalmerend voedingssupplement geven om angst en stress onderweg te verminderen, zoals Zylkène of Telizen. Deze supplementen hebben een rustgevende werking zonder het dier te versuffen.
  • Heeft uw kat last van reisziekte, zoals misselijkheid, kwijlen en braken? Dan kan een antibraakmiddel voorafgaand aan de reis dit tegengaan. Vraag uw dierenarts om een recept als uw kat hier vaker last van heeft gehad. Reisziekte ontstaat doordat het evenwichtsorgaan verstoord raakt tijdens de (auto)reis.

Uw kat beschermen tegen ziekten in het buitenland

Zorg voor een goede bescherming tegen vlooien en teken om door teken overgebrachte ziekten te voorkomen. Daarnaast komt er in Zuid-Europa een muggensoort voor die uw kat kan besmetten met hartwormen. Een behandeling met een ontwormingsmiddel tegen hartwormen, zoals Milpro kat, is daarom belangrijk bij thuiskomst en één maand later. Ontworm uw kat maandelijks met een middel tegen hartwormen bij een langer verblijf in Zuid-Europa. 

Wat verder nog meenemen als uw kat mee op vakantie gaat?

Neem voldoende van de voeding mee die uw kat krijgt. Als uw kat een aandoening heeft waarvoor deze medicijnen of supplementen krijgt, zorg dan dat u ruim voldoende meeneemt voor de hele vakantie. Tenslotte is het verstandig om enkele EHBO artikelen mee te nemen. Een laatste tip die we u graag willen meegeven: zoek thuis alvast de contactgegevens op van een dierenarts in de buurt van uw vakantieadres, mocht uw kat onverhoopt ziek worden.

Wij wensen u en uw kat(ten) een goede reis!

Gerelateerde blogs