Dieetvoer

Dieetvoer voor honden

Dieetvoer voor honden is verkrijgbaar in diverse soorten. Uw hond kan om verschillende redenen dieetvoeding nodig hebben. Overgewicht, nierproblemen, blaasgruis of voedselallergie zijn enkele voorbeelden van aandoeningen waarbij u uw hond kunt ondersteunen met behulp van dieetvoer. Het voeren met dieetvoeding doet u het beste alleen in overleg met uw dierenarts.

Dieetvoer voor honden met overgewicht

Het is mogelijk dat uw hond dieetvoer nodig heeft, omdat ie te zwaar is en moet afvallen. Wist u dat 1 kg overgewicht bij de hond gelijk staat aan 7 kg overgewicht bij de mens? U kunt zich voorstellen dat dit veel klachten en gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Problemen die bij honden kunnen ontstaan door overgewicht, zijn onder andere:

 • Minder uithoudingsvermogen;
 • Extra belasting voor de gewrichten;
 • Suikerziekte
 • Slechte huid en vacht;
 • Hart- en ademhalingsproblemen;
 • Lever- en nierproblemen;
 • Sneller last van de warmte;
 • Minder goed kunnen bewegen;
 • De hond wordt sneller oud.

Wat kunt u doen als uw hond moet afvallen?

Naast het voeren met dieetvoeding, is het belangrijk dat uw hond meer gaat bewegen. Wandelen, spelen, zwemmen: het draagt allemaal bij aan het verbranden van vet en calorieën en het houdt uw hond fit en gezond. Bovendien versterkt samen spelen de band tussen baasje en hond! Geef uw hond geen tussendoortje als ie daar om bedelt, maar iets waar de hond op kan kauwen. Kauwen is de natuurlijke behoefte van de hond, nadat ie iets heeft gegeten. Als beloning kunt u in plaats van iets lekkers, een aai over de bol geven of een vriendelijk woordje. Geef uw hond geen eten voordat er gewandeld en gespeeld is. Uw hond moet er dus eerst iets voor doen, voordat ie te eten krijgt. Dit houdt ook weer verband met het natuurlijke gedrag van honden; vroeger moesten honden jagen voor hun voedsel en dus bewegen. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid eten over minstens 3 maaltijden, om het bloedsuikergehalte zo stabiel mogelijk te houden. Geef uw hond daarnaast maar tweemaal daags iets tussendoor; als uw hond zwaar overgewicht heeft, geeft u hem helemaal geen tussendoortjes. Belonen kunt u doen met hele kleine koekjes, maar nog beter zijn kleine stukjes gedroogd vlees of vis. Dit vinden honden erg lekker én het is gezond!

Dieetvoer voor honden met nierproblemen

Dieetvoeding voor honden met problemen aan de nieren kan helpen om de verslechtering van de nierfunctie af te remmen. Honden kunnen last hebben van chronische nierinsufficiëntie of van acuut nierfalen. Symptomen die vaak worden gezien bij honden met nierproblemen, zijn:

 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Minder eetlust;
 • Bloedarmoede;
 • Doffe vacht;
 • Algehele slechte conditie.

Raadpleeg altijd uw dierenarts wanneer uw hond zich niet goed voelt.

Een nierdieet is een zeer belangrijk onderdeel in de behandeling van nierfalen bij de hond. De productie van afvalstoffen wordt verminderd door het eten van een nierdieet. Een nierdieet bevat minder eiwit en fosfaat dan een “normaal” dieet, waardoor er minder creatinine, ureum en fosfaat in het bloed wordt gevormd. Hierdoor hoeven de nieren minder afvalstoffen uit te scheiden en zal er minder fosfaat in de nieren neerslaan. Let wel op, mocht uw hond het nierdieet niet lusten, dan is het belangrijker dat uw hond überhaupt iets eet, dan dat ie het nierdieet eet! 

Dieetvoer voor honden met blaasproblemen

Blaasproblemen bij honden komen vaak voor. Blaasgruis of blaasstenen kunnen zich vormen in de blaas van uw hond, door een blaasontsteking. Om blaasproblemen als blaasgruis bij de hond aan te pakken, schrijft een dierenarts vaak een dieetvoer speciaal voor de blaas voor. Struvietstenen kunnen oplossen met behulp van een verzurend dieet dat arm is aan magnesium, ammonium en fosfaat. U kunt dan denken aan Sanimed Anti Struvite Hond. Daarnaast wordt wel een antibioticakuur voorgeschreven. Vaak wordt uiteindelijk toch een operatie uitgevoerd om de stenen te verwijderen.

Dieetvoer voor honden met voedselallergie

Honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten voeding. Je kunt echter pas spreken van een allergie als er ook daadwerkelijk allergische verschijnselen optreden na het eten van bepaald voer. Een allergische reactie kan zich uiten door:

 • Jeuk;
 • Braken;
 • Diarree.

Een speciaal hypoallergeen dieetvoer kan uw hond helpen toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder daar een allergische reactie van te krijgen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan Sanimed Hypoallergenic Hond. In alle andere gevallen wordt gesproken van voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie.