Ogen

De ogen van de hond

Hoe hondenogen de wereld waarnemen, is totaal anders dan hoe mensenogen de wereld zien. Honden zijn kleurenblind; ze zien bepaalde kleuren niet of anders dan mensen. Rood is bijvoorbeeld een kleur die honden niet kunnen zien. Binnen het kleurenspectrum vermengen de kleuren rood en groen zich in het zicht van de hond met elkaar tot een soort mosterdgele kleur. Geel en blauw kunnen ze daarentegen wél goed onderscheiden. U kunt zich voorstellen dat uw hond daarom een rood speeltje in het gras minder snel kan vinden dan een geel of blauw speeltje.

Honden zien dan maar weinig kleuren en details, maar ze zijn extra alert op beweging in hun omgeving of op afstand. Daarom reageren honden vaak ook fel op bijvoorbeeld voorbij rennende kinderen, fietsers, joggers, skaters et cetera. Alles wat op de grond of net boven de grond gebeurt, is voor een hond interessant. Veel hoger kijken ze niet; immers, toen honden vroeger zelf nog moesten jagen voor hun voedsel, konden ze alleen maar jagen op iets wat op de grond loopt. Vandaar dat honden ook beter reageren op handgebaren op ooghoogte van de hond, in plaats van op ooghoogte van de mens. Ze kijken simpelweg niet omhoog!

In tegenstelling tot de mens, kan de hond in het donker erg goed zien. Honden hebben bepaalde cellen in hun netvlies, die ervoor zorgen dat ze bij weinig licht nog steeds kunnen zien. Ook hebben honden een groter hoornvlies dan wij, waardoor er meer licht binnen valt en ze meer licht kunnen opvangen. Daarnaast hebben ze een soort spiegeltje in hun oog dat het binnenkomende licht weerspiegelt. U heeft vast wel eens een foto gemaakt van uw hond, waarbij het net lijkt alsof ie een lamp in z’n ogen heeft. Dit komt door het glimmende oppervlak achter het netvlies van het oog van uw hond.

Hoe verzorgt u de ogen van uw hond?

Het is erg belangrijk om de ogen van uw hond goed schoon te houden. Vuile ogen kunnen leiden tot vervelende problemen, zoals oogontstekingen. Als een oogontsteking niet goed wordt behandeld, kan dit zelfs leiden tot blindheid bij uw hond.

U herkent een ongezond oog aan onder andere:

  • Opgezwollen, openstaande en rode slijmvliezen;
  • Overmatig vocht, veel tranen, natte haren rondom het oog;
  • De pupillen zijn constant vergroot;
  • Rood/roze oogwit;
  • Een troebele blik of een witte waas over het oog;
  • Pus of vuil in de ooghoeken.

Hoe kunt u de ogen van uw hond schoonmaken?

Voor het schoonmaken van de ogen van uw hond zijn diverse producten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Bogacare Perfect Eye Cleaner voor de hond. Dit product kunt u het beste gebruiken in combinatie met de Bogacare Micro Cleaning Pad.

U kunt als volgt de ogen van uw hond reinigen. Zorg ervoor dat uw hond rustig en ontspannen is. Laat hem bij u komen en aai rustig over zijn kop. Probeer of u in de buurt van de ogen mag komen. Beloon hem als ie rustig blijft zitten. Breng het product aan op de Micro Cleaning Pad en wrijf met de pad vanuit de ooghoek het vuil weg, schuin richting de wang. Let op dat u de pad goed reinigt, voordat u de ogen opnieuw schoonmaakt. Zo voorkomt u dat er opnieuw vuil in de ogen van uw hond komt.