Gewrichten

Gewrichten van uw hond

Gelukkige honden willen rennen, spelen, wandelen en springen. Als ze last krijgen van hun gewrichten, kan dit – naast veel pijn – ervoor zorgen dat uw hond minder plezier heeft in z’n leven. Bovendien zijn de operaties aan de gewrichten van de hond, indien nodig, erg zwaar en erg kostbaar. Het is raadzaam om opmerkzaam te zijn op de eventuele symptomen van gewrichtsproblemen bij uw hond. Heeft u het vermoeden dat uw hond pijn heeft, ga dan zo snel mogelijk langs voor onderzoek bij uw dierenarts.

Hoe herkent u gewrichtsproblemen bij uw hond?

De symptomen van problemen met de gewrichten bij uw hond, kunnen onder andere zijn:

  • Stijfheid na activiteit of rust;
  • Moeite met opstaan of moeilijk op gang komen;
  • (Start)kreupelheid;
  • Minder actief zijn;
  • Langzamer lopen tijdens het wandelen;
  • Waggelen of zwalken;
  • Uiten van pijn bij het opstaan of lopen;
  • Gedragsverandering door pijn;
  • Verdikte, pijnlijke gewrichten (bij aanraking);
  • Minder goed kunnen strekken en buigen van de gewrichten;
  • Likken en bijten aan de gewrichten.

Gewrichtsproblemen kunnen bij honden al ontstaan vanaf dat ze 1 jaar oud zijn. Het is daarom erg belangrijk uw hond bij een goede fokker te kopen en al van pups af aan op een verantwoorde manier te laten bewegen en de juiste voeding te geven. 

Heupdysplasie (HD)

De heup van de hond bestaat uit de heupkop en de heupkom. Normaliter past de heupkop in de heupkom en kan de hond de heupen soepel bewegen. Wanneer een hond last heeft van heupdysplasie, dan past de heupkop niet goed in de heupkom. Het kan ook zijn dat de heupkop los zit, waardoor deze gedeeltelijk of geheel uit de heupkom kan schieten. Dit is erg pijnlijk voor de hond. Heupdysplasie kan ontstaan door een drietal factoren: genetische aanleg, voeding en beweging.

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie bij de hond?

  • Moeilijk overeind komen;
  • Waggelen of zwalken met de achterpoten;
  • Minder graag rennen of lopen dan normaal;
  • Meer blijven liggen dan normaal;
  • Niet meer op de bank of in de auto kunnen springen.

Deze symptomen kunnen ook behoren tot andere ziektes. Heeft u het vermoeden dat uw hond heupdysplasie kan hebben, laat uw hond dan altijd onderzoeken door uw dierenarts. Via röntgen en het navoelen van de heupen onder narcose, wordt de definitieve diagnose gesteld.

Door de instabiliteit van het niet goed passen of losschieten van de heupkop, ontstaat artrose. Ook artrose is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat uw hond zich minder kan en wil bewegen.

Artrose bij de hond

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten en is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Wanneer uw hond gewrichtsproblemen heeft, dan heeft hij artrose. Artrose bij de hond kan ontstaan in alle gewrichten, maar wordt het meest gezien in de elleboog, de heup en de knie. Als uw hond eenmaal artrose heeft, verergert dit altijd. Het is niet “weg te halen”, maar wel goed te behandelen.

Artrose ontstaat vaak door:

  • Ontsteking;
  • Overbelasting;
  • Overgewicht;
  • Een ongeluk (trauma van het gewricht);
  • Anatomische afwijking van het gewricht (zoals heupdysplasie).

Als uw hond eenmaal artrose heeft, verergert dit altijd. Het is niet “weg te halen”, maar wel goed te behandelen. Artrose kan heel pijnlijk zijn, omdat de botten over elkaar heen schuren in plaats van over het kraakbeen. Honden laten echter niet snel hun pijn zien, dus het is zaak voor u als baasje om goed alert te zijn op eventuele symptomen van artrose!

Honden en beweging

Honden hebben elke dag hun beweging nodig. Het spreekt voor zich dat het per ras en leeftijd verschilt, hoeveel beweging uw hond precies nodig heeft.

Pups

Pups moeten het bewegen rustig aan opbouwen. Hun gewrichten zijn nog in de groei en daardoor erg kwetsbaar. U kunt als regel aanhouden dat een puppy 5 minuten per dag per levensweek mag spelen en 4 tot 5 keer per dag mag wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn.

Volwassen honden

Een volwassen hond moet minstens 3 keer per dag, verspreid over de dag, uitgelaten worden, zodat ie voldoende mogelijkheid heeft om z’n behoefte te doen. Het is belangrijk dat de hond lang genoeg wordt uitgelaten; het wandelen is voor de hond een manier om de energie kwijt te raken, maar ook een sociale bezigheid. Laat uw hond ook voldoende snuffelen. Voor een hond is snuffelen hetzelfde als wanneer wij op social media kijken. Via Facebook en Instagram zijn we ook weer op de hoogte van waar iedereen is geweest en/of mee bezig is; voor de hond is dit precies zo, wanneer ie in de buurt aan alle bladeren en bomen snuffelt. Bovendien schuren de nagels van uw hond goed af, wanneer u meermaals per dag voldoende over stenen of asfalt loopt. Dit scheelt weer een bezoekje aan de dierenarts of hondentrimmer om de nagels te knippen!

Oudere honden

Een oudere hond heeft minder behoefte aan beweging dan jongere honden. Toch is beweging voor een oudere hond nog steeds erg belangrijk. U kunt het beste uw hond rustig de tijd geven om “op te warmen” voor de wandeling. Ook kunt u beter meerdere keren per dag, korte stukjes wandelen. Variatie is ook belangrijk als uw hond minder graag meer wandelt. Door nieuwe gebieden te verkennen, wordt uw hond ook mentaal uitgedacht. Dit zal ‘m veel voldoening geven. 

Producten voor de gewrichten van uw hond

In ons assortiment vindt u een ruime keuze aan producten voor uw hond, welke de gewrichten ondersteunen: