De oren van de kat

Twee pluizige driehoeken: katten gebruiken hun oren niet alleen om te horen, maar ook om te jagen, zich te verstoppen en te communiceren. Iedereen die wel eens een zakje kattensnoepjes heeft geopend en zijn kat van de andere kant van het huis naar de keuken heeft zien rennen, zal niet verbaasd zijn te horen dat katten een veel beter gehoor hebben dan mensen. Oorproblemen en vieze oren komen bij katten gelukkig niet zo vaak voor. Als het toch zo is, helpt Pharmacy4pets u het juiste product vinden om de oren van uw kat zo goed mogelijk te verzorgen.

Aandoeningen aan de oren van katten

Bij honden komen oorontstekingen zeer frequent voor. Het is zelfs één van de meest voorkomende redenen voor een dierenartsbezoek. Bij katten komen oorontstekingen en jeuk aan de oren wel voor, maar in véél mindere mate. Maar áls een kat een oorontsteking heeft, is deze vaak erg hardnekkig. Dat komt omdat de oorzaak van de oorontsteking niet altijd makkelijk te vinden is.

Net als bij honden ligt aan een oorontsteking vaak een ten grondslag. Waar bij honden de infectie zich meestal in het buitenoor, dus de gehoorgang en oorschelp, afspeelt, zit die bij katten vaak dieper, in het middenoor, veel lastiger te ontdekken dus! Ook zijn poliepen, goedaardige gesteelde tumoren, niet zelden de oorzaak van een oorontsteking.

Oormijt wordt vooral gezien bij kittens, boerderij- en zwerfkatten. Oormijt is enorm besmettelijk en jeukt verschrikkelijk. Gelukkig kan het goed behandeld worden met de oorzalf Otimectin (alleen geven als het trommelvlies niet kapot is, een dierenartsbezoek om dit te controleren is dus belangrijk!) en/of voor tussen de schouderbladen.

Witte katten met blauwe ogen zijn vaak volledig doof. Witte katten met één blauw oog zijn ook vaak doof aan het oor aan de kant van het blauwe oog. Niet alle katten met deze combinatie zijn overigens doof, maar vermoed wordt dat dit bij 80% wel het geval is.

De oren zijn ook een plek waar jeuk door een allergie zich uit. Als uw kat zich veel krabt en wondjes op de oren heeft, kan dit betekenen dat er sprake is van een oorontsteking, maar ze kan ook last hebben van vlooien, een vlooienallergie of jeuk om andere redenen hebben. Kale schilferige plekjes met of zonder jeuk op de oren komen nog wel eens voor bij een schimmel- of huidmijtinfectie.

Symptomen van ooraandoeningen bij de kat

De meeste symptomen wijzen heel duidelijk in de richting van een oorprobleem, terwijl andere u misschien op het verkeerde been zetten. De belangrijkste symptomen van oorproblemen bij de kat zijn:

  • Krabben aan of overmatig poetsen van de oren.
  • Schudden met de kop.
  • Een oor plat of de kop scheef houden.
  • Korstjes, schilfers, wondjes of kale plekjes van de oorschelp of op de huid rond het oor.
  • Vieze oren.
  • Evenwichtsstoornissen (bijvoorbeeld dronken lijken, rondjes lopen, scheve kop, niet meer kunnen springen).
  • Ongelijke pupillen of andere asymmetrie van de kop (bijvoorbeeld afhangende oogleden, zichtbaar derde ooglid, dieper liggend oog).
  • Vage symptomen als hangerig zijn, slechter eten, zich terugtrekken.
  • Niet reageren op geluiden.

Het schoonmaken van de oren van de kat

Normale kattengehoorgangen reinigen zichzelf. Dus het schoonmaken van een kattenoor is in de meeste gevallen niet nodig. De oren horen een beetje vettig te zijn, dit helpt ziekteverwekkers op te vangen. Te vaak de oren reinigen of het gebruik van de verkeerde producten kan dus meer kwaad dan goed doen. Als uw kat echt vieze oren heeft, gebruik dan een product dat bedoeld is voor de gehoorgang om irritatie te voorkomen. Veilige oorreinigers zijn bijvoorbeeld Epi-Otic oorreiniger en Monoclean. Ook oorreinigers mogen alleen gebruikt worden bij een intact trommelvlies.

Bij milde roodheid van de oorschelp of gehoorgang kunnen Dermiel oordruppels, op basis van honing, verzachtend werken. De oren van de kat zijn enorm gevoelig voor zelfs de zachtste geluiden. Gelukkig komen problemen met de oren bij katten niet zo vaak voor. Als ze voorkomen zijn ze echter vaak vrij hardnekkig en is het belangrijk uw dierenarts te contacteren. Pharmacy4pets helpt u de oren van uw kat schoon en gezond te houden. Als u een vraag heeft over onze producten of over de oren van uw kat, neem dan contact met ons op.