Suikerziekte bij de kat

Suikerziekte is een relatief veel voorkomende ziekte van meestal oudere katten. Katten met suikerziekte vermageren sterk ondanks dat ze juist veel honger hebben. Ook drinken en plassen ze vaak veel. Indien onbehandeld zal een kat met suikerziekte overlijden. Gelukkig is diabetes mellitus, de medische term voor suikerziekte, vaak goed te behandelen. Soms is het zelfs omkeerbaar en kan de behandeling met insuline na verloop van tijd gestopt worden! Pharmacy4pets helpt u graag met de benodigdheden voor de behandeling van suikerziekte bij uw kat.

Wat is suikerziekte precies?

Een kat met suikerziekte of diabetes mellitus maakt te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker (glucose) in de lichaamscellen. Glucose is de belangrijkste brandstof voor de lichaamscellen. En bij suikerziekte komt de suiker dus niet in de cellen. De cellen krijgen geen brandstof en in het bloed zit juist te veel suiker. De overmaat aan glucose in het bloed zuigt vocht uit te cellen. Suiker en vocht worden uitgeplast.

Hoe ontstaat suikerziekte?

De belangrijkste oorzaak van suikerziekte bij katten is (net als bij mensen!) overgewicht en weinig beweging. Ook medicijnen als prednison en de poezenpil geven een verhoogde kans op suikerziekte. Tevens kan een ontsteking van de alvleesklier, het orgaan dat insuline produceert, leiden tot het ontstaan van diabetes. Daarnaast heeft circa een kwart van alle katten met suikerziekte een tumor die groeihormoon produceert, wat tot acromegalie en suikerziekte leidt.

De symptomen van suikerziekte bij de kat

De belangrijkste symptomen van een kat met diabetes zijn afvallen ondanks een goede of vaak zelfs overmatige eetlust en veel drinken en plassen. Katten met suikerziekte plassen veel en hebben honger. Een kat met suikerziekte voelt zich niet lekker, slaapt heel veel en verzorgt zichzelf minder goed, waardoor de vacht er slecht uit gaat zien. Vaak gaat het om katten die, voordat ze ziek werden, te dik waren. Deze symptomen komen deels ook voor bij katten met een te snel werkende schildklier of chronische nierziekte.

Als de suikerziekte langer bestaat en niet wordt behandeld, wordt de kat op een gegeven moment heel zwak en ziek en zal ze stoppen met eten en drinken. Ook overgeven kan een symptoom zijn. Soms valt op dat de kat anders ruikt (een beetje naar snoepjes). Deze toestand noemen we een ketoacidose. Een kat met ketoacidose is levensbedreigend ziek en zal moeten worden opgenomen voor een intensieve behandeling. Katten met suikerziekte hebben een verhoogd risico op een bacteriële blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Soms worden katten met diabetes blind of krijgen ze neurologische klachten aan de achterpoten.

De diagnose van suikerziekte bij de kat

Waarschijnlijk heeft de dierenarts na het vraaggesprek met u en het lichamelijk onderzoek van uw kat al een vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van suikerziekte. Middels een bloedonderzoek controleert de dierenarts het glucosegehalte, ofwel bloedsuikergehalte. Bij een kat met suikerziekte is dit (fors) verhoogd. Omdat dit ook door stress kan stijgen, zal de dierenarts bij een verhoogd glucosegehalte meestal ook de fructosamines testen; deze gaan omhoog bij een langdurig hoog bloedsuikergehalte. Verder zal gecontroleerd worden of er suiker in de urine zit, wat bij katten met suikerziekte eigenlijk altijd zo is. Ook wordt de urine gecontroleerd op aanwijzingen voor een (bacteriële) blaasontsteking.

De behandeling van suikerziekte bij de kat

Het is van het grootste belang een kat met suikerziekte zo snel mogelijk ‘onder controle’ te krijgen, dat wil zeggen te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Insuline

Bijna in alle gevallen wordt kort na het stellen van de diagnose gestart met het twee keer daags spuiten van insuline. De dierenarts zal u uitgebreid uitleggen en voordoen hoe u dit zelf kunt doen. Regelmaat is hierbij heel belangrijk. De insuline moet op vaste tijden ingespoten worden en de bloedsuikerspiegel moet in het begin iedere paar dagen gecontroleerd worden. Een te hoge bloedsuikerspiegel moet uiteraard snel genormaliseerd worden en tegelijkertijd moet een te lage bloedsuikerpsiegel (hypoglycemie) voorkomen worden.  Om het juist instellen van een kat met suikerziekte te bespoedigen kan er een Freestyle Libre sensor bij uw kat worden geplaatst, die gedurende veertien dagen continu de suikerspiegel pijnloos en stressvrij meet. Er zijn handige hulpmiddelen beschikbaar voor het juist doseren en inspuiten van de insuline: De VetPen Starter Kit en VetPen naalden.

Voeding

Om de variatie in de bloedsuikerspiegel gedurende de dag zo klein mogelijk te houden, is het verstandig katten met diabetes speciale dieetvoeding te geven met een aangepast gehalte aan koolhydraten (suikers). In deze dieetvoedingen is het aandeel snelle suikers ten opzichte van langzame suikers eveneens aangepast om het glucosegehalte van het bloed zo stabiel mogelijk te houden. Daarnaast is het energiegehalte van de voeding gereduceerd om te helpen zorgen voor een gezond gewicht. Indien tijdig begonnen wordt met het spuiten van insuline, is de diabetes soms omkeerbaar. Dat wil zeggen dat de kat met alleen een aangepaste voeding een stabiele bloedsuikerspiegel houdt.

Overige behandelingen bij suikerziekte

Als er sprake is van acromegalie zal het verwijderen van de tumor de suikerziekte doen verdwijnen. Het stoppen van de poezenpil en/of corticosteroïden indien die (mede)oorzaak zijn van de diabetes, is uiteraard essentieel. Bij een bacteriële blaasontsteking zal antibiotica worden voorgeschreven. Indien een kat ketoacidose heeft is een opname met infuustherapie nodig.

Katten met een te lage bloedsuikerspiegel

Als eigenaar van een kat met suikerziekte is het is belangrijk de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel te herkennen. Een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglycemie (een ‘hypo’) treedt op als er teveel insuline gespoten wordt. Dit kan komen door een doseerfout, maar vaker is het teveel ‘relatief’: als een kat slecht of niet eet of braakt, is de gebruikelijk hoeveelheid insuline meestal teveel. Ook als de diabetes ‘in remissie’ gaat (verdwijnt) kan ineens de eerder juiste hoeveelheid voor een hypo zorgen. De symptomen zijn:

  • Honger op vreemde tijden
  • Onrust, miauwen
  • Spiertrillingen
  • Dronken / zwak lijken
  • Coma

Zodra u het vermoeden heeft dat uw kat een hypo heeft, moet u ingrijpen. Vraagt uw kat ineens om eten terwijl ze dat normaal niet doet, geef dan wat eten. Ook is het goed altijd druivensuiker op voorraad te hebben. Dit kunt u opgelost in een beetje water in de bek geven. Ook wat honing aan de binnenkant van de lip smeren helpt de bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Knapt uw kat niet op of is uw kat al zwak, aan het trillen of zelfs comateus, bel dan onmiddellijk de dierenarts.

Voorkomen van suikerziekte bij de kat

De belangrijkste oorzaak van suikerziekte bij de kat is overgewicht. Het voorkomen van overgewicht reduceert het risico op het ontstaan van suikerziekte enorm. Als uw kat al aan de zware kant is, kan een dieetvoeding voor katten met overgewicht zoals Sanimed Weight Reduction helpen uw kat weer een gezond gewicht te laten krijgen. Voldoende beweging is een tweede belangrijke maatregel om suikerziekte te helpen voorkomen. Het is een fabeltje dat veel koolhydraten in kattenvoeding suikerziekte veroorzaken. Als een kat eenmaal suikerziekte heeft, is het wél belangrijk het aantal en de soort koolhydraten in de voeding aan te passen.

Omdat bekend is dat de poezenpil en corticosteroïden de kans op suikerziekte vergroten, is het het beste de poezenpil níet en corticosteroïden alleen indien strikt noodzakelijk te geven. Een heel goed alternatief voor de poezenpil is sterilisatie.

Complicaties voorkomen

Om complicaties van suikerziekte te voorkomen, is het belangrijk dat u bij de eerste symptomen, zoals afvallen of meer drinken en plassen, naar uw dierenarts gaat voor een tijdige diagnose. Ook is de kans op omkeerbaarheid van de ziekte vele malen groter als tijdig wordt begonnen met behandelen. U kunt thuis zelf de urine van uw kat testen op de aanwezigheid van suiker in de urine met behulp van handige teststrips voor de urine. Suikerziekte is een vervelende, maar goed te behandelen chronische ziekte. Met tijdig ingrijpen, een gemotiveerde eigenaar en aanpassing van voeding en leefstijl, kan een kat met suikerziekte nog jaren een gelukkig leven leiden. Pharmacy4pets helpt u op weg met de benodigdheden voor de insulinetherapie en de juiste voeding voor uw kat.

Als u een vraag heeft over onze producten of over suikerziekte bij de kat, neem dan contact met ons op.