EHBO

Honden en wonden

Uw hond kan door verschillende oorzaken een wond oplopen. Uw hond kan worden gebeten door een andere hond en daardoor gewond raken. Of als uw hond een operatie heeft gehad, kan er een nare wond achterblijven. Honden kunnen eenvoudig wonden oplopen op de neus, op de wang, op de hals of aan het oor. Ook komen wonden tussen de tenen en wondjes op of onder de poten, bij de voetzolen of voetkussentjes, vaak voor. 

Help, mijn hond likt aan de wond!

Als uw hond een wond heeft, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk genezen. Honden zullen van nature gaan likken aan de wond. Maar, is het wel zo verstandig om uw hond aan de wond te laten likken? Het is waar dat honden, door een beetje aan de wond te likken, de wond zelf schoon maken en zo infecties kunnen voorkomen. Echter, als uw hond aan de wond blijft likken, werkt dit het genezingsproces juist tegen. Dit zorgt ervoor dat de wond vaak verergerd en er juist infecties ontstaan. Een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door overmatig likken van de wond door uw hond, is een zogenaamde hotspot. Dit jeukt zo erg dat uw hond alsmaar blijft likken aan de wond, welke alleen maar groter zal worden. Het is dus erg belangrijk om op tijd in te grijpen als u merkt dat uw hond voortdurend aan de wond likt. Overmatig likken of krabben op dezelfde plek kan overigens ook een teken van stress zijn. Op onze pagina over Angst, gedrag en stress bij de hond vindt u meer informatie en producten.

U kunt het beste de wond zelf goed verzorgen, desinfecteren en ervoor waken dat uw hond teveel aan de wond gaat likken of de wond open gaat krabben. Eventueel kunt u ervoor kiezen uw hond een Medical Pet Shirt aan te trekken, bijvoorbeeld na een operatie. Het is een alternatief voor de welbekende kraag. Dit beschermende shirt verhindert dat uw hond kan gaan likken of krabben aan de wond. 

Hoe kunt u een wond bij uw hond ontsmetten?

De wond van uw hond kunt u zelf schoonmaken. Desinfectie is belangrijk om verdere besmetting en ontsteking van de wond te voorkomen. U kunt een zoutoplossing maken door middel van het oplossen van 1 eetlepel keukenzout op 1 liter water. Kookt u dit water eerst in de waterkoker en laat het vervolgens goed afkoelen. U kunt eventueel de wond ook schoon deppen met Betadine. Indien uw hond een wondje heeft bij het oog of bij de bek, gebruik dan alleen schoon water en geen ontsmettingsproducten.

Een wondzalf of wondspray, zoals Acederm voor uw hond, kan in sommige gevallen ook gebruikt worden. Raadpleeg voor gebruik wel eerst uw dierenarts, omdat een zalf soms juist het genezingsproces kan verhinderen.

Wanneer moet u met uw gewonde hond naar de dierenarts?

De meesten wondjes en wonden die uw hond oploopt, genezen zonder dat u hiermee naar de dierenarts hoeft te gaan. Ze genezen vanzelf, of doordat u zelf de wond bij de hond goed verzorgt en schoonhoudt. Toch kan het zijn dat de wond niet vanzelf geneest en u wél een bezoekje moet brengen aan de dierenarts. Denkt u dan aan:

Wonden die blijven bloeden

Wanneer de wond heftig bloed, kan het zijn dat uw hond veel bloed verliest. Het is dan van levensbelang dat u zo snel mogelijk naar uw dierenarts gaat voor een adequate behandeling. U kunt zelf proberen het bloedverlies te verminderen door, met een schone handdoek, de wond stevig dicht te drukken.

Wonden waar pus uit komt

Als er pus uit de wond komt, betekent dit dat wond ontstoken is. De dierenarts kan de wonde goed reinigen en eventueel medicatie voorschrijven.

Open wonden

Een open wond bij uw hond heeft directe verzorging nodig. Binnen 6 uur zal deze gehecht moeten worden. Als het langer duurt dan 6 tot 8 uur voordat de wond gedicht kan worden, dan bemoeilijkt dat het helingsproces.

Wonden na een tekenbeet

Honden kunnen ook een wond overhouden na een tekenbeet. Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn, maar uw hond kan er bovendien erg ziek van worden. Een teken- of insectenbeet kan bijvoorbeeld ook een allergische reactie tot gevolg hebben. Heeft u de teek al verwijderd, maar ziet u dat er (nog steeds) een wond aanwezig is? Neem dan ook contact op met uw dierenarts. U kunt uw hond gedurende het gehele jaar preventief behandelen tegen teken. We hebben een brede keuze aan middelen tegen teken bij honden in ons assortiment.

EHBO bij honden

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw hond in een levensbedreigende situatie terecht komt. Het is fijn om dan te weten wat u moet doen. Er zijn diverse hondenscholen die EHBO cursussen verzorgen, zodat u kunt leren hoe u bij uw hond de eerste hulp kunt verlenen. Zorg daarnaast dat u het nummer van de dierenambulance altijd bij de hand heeft.

Verder is het aan te raden om een EHBO setje voor uw hond te maken. Gaat u bijvoorbeeld op vakantie, of gaat u een flink stuk wandelen met de hond, dan heeft u altijd spulletjes bij de hand waarmee u in (nood)situaties uw hond kunt verzorgen.

Wat moet er in de EHBO koffer voor uw hond?

Een goed voorbereide EHBO kit kan u helpen het leven van uw hond te redden in het geval van een noodgeval. Zorgt u dat u ten minste onderstaande in uw EHBO set heeft:

  • Het telefoonnummer van uw dierenarts
  • Een schaar en een tangetje
  • Watten en bandages
  • Gaasrollen en –verbanden
  • Plakband
  • Betadine
  • Een oude handdoek of deken

Neem altijd contact op met uw dierenarts als uw hond een ongeval heeft gehad.