Nieren, blaas en urinewegen van de hond

De urinewegen van de hond lopen van de nieren, via de urineleiders (ureteren) naar de blaas, waar de urine vervolgens via de urinebuis (urethra) uit de penis of vulva naar buiten komt. De nieren horen tot de belangrijkste organen van het lichaam. Hun functie is vooral het handhaven van een goede vochtbalans en het uitscheiden van gifstoffen. Pharmacy4pets helpt u de urinewegen van uw hond gezond te houden met een ruim assortiment aan ondersteunende producten.
Vermoedt u dat uw hond problemen aan de nieren of plasproblemen heeft, dan is een dierenartsenbezoek aangeraden. Urineonderzoek is een vast onderdeel bij urinewegproblemen. Het best neemt u dan ook urine mee naar uw afspraak. U vangt de urine makkelijk op in dit handige opvangbakje.  

De nieren van de hond

Iedere hond heeft twee nieren: boonvormige structuren die hoog tegen de rug gelegen zijn, ongeveer bij de laatste ribben.
De nieren hebben als belangrijkste functie het filteren van het bloed: al het bloed komt langs de nieren, waar in ontelbare kleine ‘filterfabriekjes’ (nefronen genoemd) de nuttige stofjes (zoals bepaalde zouten en eiwitten) tegengehouden worden en de afvalstoffen afgevoerd worden. In de nieren wordt de urine geproduceerd. Een hond produceert dagelijks zo’n 20 tot 40ml urine per kilogram lichaamsgewicht.

De blaas van de hond

De blaas is eigenlijk puur een opslagorgaan. De urine wordt hierin bewaard tot het tijd is de urine te lozen, te plassen. De sluitspier (sfincter) zorgt ervoor dat de blaas gesloten blijft tot de hond actief besluit deze te openen en dus te urineren.

De urinewegen van de hond

Eigenlijk omvat het woord ‘urinewegen’ het hele orgaansysteem van nieren tot vulva of penis, maar hier bedoelen we nu de buisjes mee die van de nieren naar de blaas en van de blaas naar de penis of vulva lopen.
Vanaf iedere nier loopt er één urineleider (ureter) naar de blaas en vanaf de blaas loopt er uiteindelijk één urinebuis (of plasbuis) naar de uitwendige geslachtsopening.

Verschil in urinewegen bij de reu en de teef

Het urogenitaalapparaat (de urinewegen) van mannetjes- en vrouwtjeshonden verschillen anatomisch behoorlijk. Bij teven is de plasbuis kort en wijd, terwijl de plasbuis bij reuen een bocht moet maken en langs het penisbotje komt; de plasbuis van de reu is daardoor veel nauwer en langer. Hierdoor is de weg die bacteriën van de buitenwereld naar de blaas moeten maken veel lastiger en langer bij de reu dan bij de teef, waardoor een bacteriële blaasontsteking bij de reu veel minder vaak voorkomt dan bij de teef.

Symptomen van ziektes aan de nieren

De nieren zijn enorm belangrijke organen. Als ze niet goed werken, droogt de hond uit en vergiftigt hij zichzelf. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat de nieren van uw hond niet goed functioneren:

 • Veel drinken en plassen of juist geen urine produceren (dit laatste is een spoedgeval!).
 • Heel waterige urine.
 • Misselijkheid.
 • Minder goede eetlust.
 • Afvallen.
 • Overgeven.
 • Algeheel ziek of zwak zijn.
 • Bij een nierbekkenontsteking: vaak kleine plasjes doen, bloed of pus in de urine, stinkende urine.

Ziektes aan de nieren

De meest voorkomende ziektes aan de nieren van de hond zijn acute en chronische nierziekte en nierbekkenontsteking. Ook nierstenen komen voor.
Acute nierziekte kan onder andere worden veroorzaakt door (een overdosis van) bepaalde medicatie en gifstoffen zoals antivries of druiven. Als er op tijd ingegrepen wordt, is acute nierziekte soms nog omkeerbaar. In andere gevallen kan de hond eraan overlijden of gaat het over in chronische nierziekte.
Bij chronische nierziekte (ook wel nierfalen genoemd) is een groot deel van de nefronen van de nier niet meer in staat zijn functie te vervullen. Helaas is dit een voortschrijdende ziekte, waar de hond uiteindelijk aan zal overlijden. Gelukkig zijn er ondersteunende middelen die de levenskwaliteit van een hond met chronische nierziekte zo goed mogelijk kunnen helpen houden. De belangrijkste pijler in de aanpak van chronische nierziekte is een nierdieet.
Een nierbekkenontsteking is een bacteriële ontsteking van de nieren, die meestal ontstaat vanuit een verwaarloosde blaasontsteking.

Symptomen van blaas- en plasproblemen

 • Vaak kleine plasjes doen.
 • Pijn bij het plassen.
 • Bloed of pus bij de urine.
 • Andere kleur of geur van de urine.
 • Niet op kunnen houden van de urine.
 • Veel drinken en veel plassen.
 • Likken aan de geslachtsdelen.
 • Algemeen ziek zijn.
 • Niet kunnen plassen (NB: dit is een spoedgeval!).

Ziektes van blaas of urinewegen

Het meest voorkomende probleem aan de blaas en urinewegen van de hond is een bacteriële blaasontsteking, die zoals gezegd vooral voorkomt bij vrouwelijke honden.
Blaasstenen en blaasgruis komen veelvuldig voor, vaak in combinatie met een bacteriële blaasontsteking. Minder vaak komen tumoren of poliepen van de blaas voor. Met deze handige teststrips kunt u zelf de urine van uw hond controleren (Let op: dit vervangt een onderzoek door de dierenarts niet).
Het niet op kunnen houden van de urine, ,  zien we regelmatig. Als deze plasproblemen optreden bij pups is de oorzaak vaak een fout aangelegde urineleider (ectopische ureter) en bij oudere honden (met name bij gesteriliseerde teven) is het probleem meestal een minder goed werkende sluitspier van de blaas.

Bij de verdenking op ziektes aan nieren, blaas of urinewegen is een goede diagnose door de dierenarts essentieel. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan ondersteunende middelen voor de urinewegen zoals dieetvoeding bij struvietkristallen of dieetvoeding bij chronische nierziekte en diverse supplementen. Voor gebruik van deze middelen dient u echter altijd uw dierenarts te raadplegen, omdat verkeerd gebruik van deze middelen een ongewenst effect kan hebben.

Als u een vraag heeft over onze producten of over urinewegproblemen bij uw hond, neem dan contact met ons op.