Incontinentie bij de hond

Als uw hond de plas niet op kan houden, is dat vervelend voor u, maar ook voor uw hond. Uw hond is immers vaak al jaren zindelijk en kan erge stress krijgen als hij of zij plots incontinent is. Het is belangrijk de oorzaak van het urineverlies te achterhalen. Vaak is incontinentie gelukkig goed te behandelen.

Soorten incontinentie

Incontinentie betekent het verlies van urine op ongewenste plekken of momenten. Dit kan actief of passief gebeuren. Bij actieve incontinentie neemt de hond de plashouding aan, terwijl de hond bij passieve incontinentie urine verliest tijdens het lopen of slapen. U ziet dan bijvoorbeeld een natte plek waar uw hond gelegen heeft. Ook is bij teven de vacht van de achterpoten vaak nat of verkleurd en ruikt deze naar urine. De huid rond de vulva kan geïrriteerd zijn. Aangezien de oorzaken erg verschillend kunnen zijn, is het belangrijk te ontdekken of uw hond last heeft van actieve of passieve incontinentie.

Oorzaken van actieve incontinentie bij de hond

Bij een blaasontsteking is de aandrang zo hoog, dat uw hond het simpelweg niet op kan houden en wel in huis móet plassen als hij niet heel vaak uitgelaten wordt. Vaak gaat het dan om meerdere kleine plasjes en merkt u ook buiten op dat uw hond vaak gaat zitten om kleine plasjes te doen. Veel persen op de urine en/of bloed bij de urine zijn andere symptomen.

Een aantal aandoeningen zorgen ervoor dat uw hond de urine niet goed kan concentreren. Daardoor wordt veel meer urine geproduceerd dan normaal. Om niet uit te drogen, drinkt uw hond ook veel meer. Voorbeelden van aandoeningen die veel drinken en veel plassen geven zijn chronische nierziekte, suikerziekte en de ziekte van Cushing. Doordat uw hond zoveel meer urine produceert, moet hij ook vaker plassen en is de kans op ongelukjes veel groter.

Oudere honden kunnen net als mensen last krijgen van dementie. Naast een verstoord dag- en nachtritme, is een bekend symptoom in huis plassen en/of poepen. Bij dementie kunnen supplementen als Annibidiol soms enigszins helpen, maar vaak is het gebruik van incontinentiemateriaal zoals speciale hondenluiers de enige oplossing.

Ook gedragsproblemen of angst en stress uiten zich soms in actieve incontinentie. Vaker echter is er een medische oorzaak en die moet sowieso eerst uitgesloten worden alvorens het urineverlies als gedragsprobleem bestempeld wordt. Gedragsproblemen of angst en stress kunnen het beste met een gedragstherapeut worden aangepakt. Een kalmerend voedingssupplement zoals Zylkène kan hierbij ondersteunend werken.

Oorzaken van passieve incontinentie bij de hond

Jonge pups zijn meestal nog niet zindelijk als ze bij hun nieuwe baasje komen. Door training leren ze buiten te plassen. Als een pup maar niet continent wordt of toch vaak ongelukjes blijft houden, kan het zijn dat er een aangeboren probleem speelt: de urineleiders, de buisjes die de urine van de nier naar de blaas lopen, zijn verkeerd aangelegd en komen niet in de blaas uit maar in de plasbuis, aan de verkeerde kant van de kringspier dus. Logisch dat uw pup zijn plas niet op kan houden!

Vooral bij gesteriliseerde teven van grotere rassen komt sfincterincontinentie, ofwel een slecht werkende kringspier, regelmatig voor, meestal op wat latere leeftijd. Door het wegvallen van oestrogenen wordt de sfincter langzaam minder sterk. Bij bepaalde rassen, zoals de Boxer, Rottweiler en Poedel, komt sfincterincontinentie vaker voor. De kans dat een hond incontinent wordt na sterilisatie is groter als de sterilisatie voor de eerste loopsheid plaatsvindt.

Ook bij reuen komt sfincterincontinentie voor, zij het veel minder vaak. Prostaatproblemen kunnen ook aanleiding geven tot urineverlies. De vergrote prostaat drukt dan op de plasbuis. Door bepaalde neurologische aandoeningen zoals een hernia of het cauda equina syndroom kunnen honden ook incontinent worden.

Verder kunnen er in de blaas of plasbuis ontstekingen, poliepen of tumoren voorkomen die passief of actief urineverlies kunnen veroorzaken.

Wat te doen bij incontinentie bij de hond

Als uw hond plots actief of passief urine verliest, is een urineonderzoek de eerste stap. Op die manier kunnen onderliggende oorzaken zoals een blaasontsteking of heel waterige urine worden aangetoond of uitgesloten. Urine vangt u heel gemakkelijk op met dit speciale opvangbakje.

Daarnaast is een lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen nodig. De dierenarts voelt naar de blaas, naar de plasbuis en prostaat, bekijkt de vulva en onderzoekt uw hond neurologisch. Indien er een verdenking bestaat op een afwijking aan de blaas, urineleiders, plasbuis of prostaat kan een echo of röntgenfoto gemaakt worden of wordt er met een cameraatje in de plasbuis en blaas gekeken (cystoscopie). Als uw hond veel drinkt en plast kan middels een bloedonderzoek de oorzaak achterhaald worden.

Straf uw hond in geen geval als hij in huis plast. In de meeste gevallen kan hij er écht niets aan doen, en ook als er wel sprake blijkt van een gedragsprobleem, is straffen nooit de oplossing, dit zal eerder averechts werken doordat uw hond er nog meer stress door ervaart.

De behandeling van incontinentie

Uiteraard willen u en uw hond zo snel mogelijk van het ongewenste urineverlies af. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk het op te lossen met medicatie. Blaasontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticum. Voor sfincterincontinentie bestaan verschillende soorten medicatie. Soms is het even zoeken op welk medicijn uw hond het beste reageert.

Als een slecht geconcentreerde urine een grote rol speelt bij de incontinentie van uw hond, zal een gerichte behandeling worden ingesteld, zoals een speciale dieetvoeding bij chronische nierziekte of behandeling met insuline bij suikerziekte.

Wanneer uw hond een ectopische ureter heeft, kan dit middels een operatie of met behulp van laser door een gespecialiseerde arts opgelost worden. Een operatieve ingreep of behandeling met laser is soms ook mogelijk bij een tumor of poliep.

Ongewenst urineverlies wordt door zowel baasje als hond ervaren als een groot probleem. Gelukkig is er in veel gevallen een oplossing waardoor dweilen en extra wasjes verleden tijd worden en uw hond weer kan ontspannen. Als u een vraag heeft over onze producten of over incontinentie bij uw hond, neem dan contact met ons op.

2 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina