Insecten

Honden en insecten

In de zomer komen veel verschillende insecten tot leven. Niet alleen mensen hebben hier last van, maar ook honden. Honden kunnen tijdens het wandelen of spelen, gemakkelijk in aanraking komen met insecten. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om achter die vliegende wezentjes aan te rennen! Op deze manier kan uw hond echter een insect erg kwaad maken, wat vaak resulteert in een flinke insectensteek of –beet!

Insectenbeet bij de hond

Uw hond kan gebeten worden door een insect. Dit kan een bult of zwelling veroorzaken. Wespen, muggen of bijen kunnen uw hond bijten. Is uw hond gestoken in zijn bek? Ga dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts, want de luchtwegen van de hond kunnen versperd raken door de beet!

Is uw hond op een andere plek gestoken door een insect? Dan is het belangrijk om te controleren of de angel nog in de huid zit. Probeer de angel zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van een pincet. Als uw hond pas net is gebeten, druk dan de wond uit om het gif te verwijderen. Desinfecteer de wond vervolgens grondig. Door een natte handdoek op de gevoelige plek te houden, helpt u uw hond tegen de pijn.

Is uw hond allergisch voor insecten?

Stekende insecten zoals muggen en zandvliegen, veroorzaken eigenlijk alleen problemen bij honden op het moment dat ze ziektes overbrengen. De beet op zichzelf geeft meestal weinig verschijnselen, hoogstens wat irritatie of jeuk. Ook kan een insectenbeet over het algemeen weinig kwaad. Echter kan het zijn dat uw hond overgevoelig of allergisch is voor beet van een insect. 

U kunt een insectenallergie bij uw hond herkennen aan de volgende symptomen:

 • Benauwd of kortademig;
 • Verlies van bewustzijn;
 • Verlies van coördinatie;
 • Verhoogde hartslag;
 • En, in het ergste geval, een shock.

Als u één van deze symptomen opmerkt nadat uw hond is gebeten door een insect, ga dan direct naar de dierenarts.

Honden en insecten in het buitenland

In Nederland hebben we weinig te maken met door stekende insecten overgebrachte ziektes. Neemt u uw hond echter mee naar het buitenland, met name naar Zuid-Europa of andere warme streken, dan is het erg belangrijk om uw hond te beschermen tegen stekende insecten zoals muggen en zandvliegen. Stekende insecten zoals muggen en zandvliegen kunnen in gebieden waar bepaalde ziektes voorkomen, deze ziektes overdragen op uw hond. Zo kunnen muggen de gevaarlijke hartworm (Dirofilaria) overbrengen op honden. Zandvliegen dragen Leishmania over op honden in gebieden waar Leishmania heerst.

Hoe kunt u uw hond beschermen tegen insecten?

Als u uw hond meeneemt naar een gebied waar Leishmania of hartworm aanwezig is, wordt aangeraden om preventief te behandelen tegen deze stekende insecten. Middelen die u hiervoor kunt gebruiken zijn:

 • Scalibor protector band
  Deze halsband voor uw hond biedt tot 6 maanden bescherming tegen zandvliegen, muggen en teken.

 • Advantix pipetten
  De spot-on druppels bieden gedurende 4 weken bescherming tegen zandvliegen, muggen, stalvliegen, teken en vlooien.

Naast de inzet van preventieve middelen tegen stekende insecten, raden we u aan om uw hond te behandelen met Milbemax ontworming als u naar een gebied gaat waar hartworm voorkomt.