Als uw hond mee op vakantie gaat dan is het handig een checklist te maken van de dingen die u niet mag vergeten voor uw viervoeter. Zo wordt ook zijn of haar koffer goed gepakt! Om u te helpen hebben we hieronder enkele belangrijke zaken voor u op een rijtje gezet.
Invoereisen hond voor vakantielanden
Als u naar het buitenland gaat met uw hond, is het verplicht dat uw hond een paspoort, chip en vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) heeft. Deze vaccinatie moet minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden door de dierenarts, vanaf een leeftijd van 12 weken. Daarnaast kunnen landen aanvullende regels hebben, zoals een verplichte ontworming of een verbod op bepaalde rassen. We adviseren u om tijdig te informeren naar de invoereisen voor de landen waar u naartoe gaat. Uw dierenarts kan u hier alles over vertellen.
Bescherming tegen parasieten in het buitenland
Naar welk land uw vakantie ook gaat, een goede bescherming tegen vlooien en teken is belangrijk voor uw hond. In Zuid-Europa komen tevens zandvliegen en hartwormmuggen voor. Hiertegen kunt u uw hond beschermen met de Seresto halsband, Scalibor Protectorband of Advantix pipetten. Op deze manier voorkomt u dat uw hond ziekten als Babesia, Ehrlichia en Leishmania oploopt in het buitenland. Om problemen door hartwormen te voorkomen is het belangrijk bij thuiskomst en één maand later te ontwormen met een ontwormingsmiddel wat werkzaam is tegen hartwormen, zoals Milpro hond. Bij een langer verblijf in het buitenland adviseren we uw hond maandelijks met een middel tegen hartwormen te ontwormen.
Comfortabel reizen met uw hond in de auto
Natuurlijk wilt u de reis voor uw hond zo aangenaam mogelijk maken. Een aantal dingen kunnen daarbij helpen:
- Mocht uw hond vrijwel nooit mee in de auto gaan, dan is het handig om al voor de vakantie een wat langere rit met de auto te maken om te zien hoe uw hond dat ervaart.
- Het kan zijn dat uw hond de reis spannend of minder prettig vindt. Om stress tijdens de reis te verlichten kunt u uw hond een rustgevend voedingssupplement geven, bijvoorbeeld Zylkène, Telizen of Adaptil. Hier wordt uw hond rustiger van, zonder suf te worden.
- Daarnaast kan uw huisdier last krijgen van reisziekte. Reisziekte ontstaat doordat het evenwichtsorgaan verstoord raakt tijdens het autorijden, wat zich uit in misselijkheid, kwijlen en braken. Reisziekte bij de hond kan tegengegaan worden met Cerenia tabletten. Cerenia is receptplichtig, vraag uw dierenarts om een recept.
- Tijdens een lange rit met de auto is het daarnaast belangrijk uw hond voldoende te laten drinken en af en toe te stoppen voor een onderbreking. Laat uw huisdier daarbij nooit alleen in de auto, ook niet voor heel even. Een auto wordt snel warm, waardoor oververhitting op de loer ligt.
Wat nog meer meenemen als uw hond mee op vakantie gaat?
Krijgt uw hond medicijnen of supplementen voor een aandoening? Zorg dan dat u ruim voldoende meeneemt voor de hele periode dat u op reis bent. Zorg daarnaast voor voldoende voeding, om niet onverwacht te hoeven wisselen van voer. Tot slot kan het gebeuren dat uw viervoeter onverhoopt ziek wordt op vakantie. Het is dan ook goed om vooraf alvast uit te zoeken welke dierenartsen er in de buurt van uw vakantieadres werkzaam zijn. Het is ook handig om enkele EHBO artikelen voor uw hond mee te nemen. Bijvoorbeeld betadine en honingzalf om een wondje te kunnen behandelen. Daarnaast is een product als Iso-Gel fijn om mee te nemen, dit kan zowel bij diarree als obstipatie snel verlichting geven.
Wij wensen u en uw hond(en) een fijne vakantie!