Artrose bij de hond: welke voedingssupplementen zijn zinvol?

Artrose hond voedingssupplement
8 maart 2022
Artrose bij de hond: welke voedingssupplementen zijn zinvol?

Om artrose bij de hond te behandelen zijn er vele voedingssupplementen ontwikkeld, om uw hond zo lang mogelijk soepel te laten bewegen. Wat zit er zoal in deze voedingssupplementen? En zijn er nog meer manieren om artrose bij de hond op natuurlijke wijze te voorkomen en behandelen?

Voedingssupplementen voor honden met artrose

Voor honden met artrose zijn er inmiddels vele voedingssupplementen verkrijgbaar. Welke voedingsstoffen zijn zinvol en waarom?

Glucosamine en chondroïtine: bouwstoffen voor kraakbeen

Zowel glucosamine als chondroïtine is nodig bij de opbouw van kraakbeen. Bij artrose is het kraakbeen rond de botdelen van gewrichten beschadigd en dat verloren kraakbeen komt niet meer terug. Extra glucosamine en chondroïtine helpt het kraakbeen wat er nog is zo lang mogelijk te behouden. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat zowel glucosamine als chondroïtine en worden veel gebruikt in voedingssupplementen voor honden met artrose.

Natuurlijke pijnstillers voor honden met artrose

Ondanks dat honden dit meestal niet duidelijk laten zien, gaat artrose gepaard met ontsteking en pijn. Voedingssupplementen met natuurlijke ontstekingsremmers kunnen een hond met artrose daarom helpen. Veel gebruikt worden:

 • Visolie, rijk aan de omega 3 vetzuren EPA en DHA met een bewezen ontstekingsremmende werking.
 • De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel, deze bevat naast glucosamine en chondroïtine ook omega 3 vetzuren en de eveneens ontstekingsremmende furaanvetzuren. Andere typen mosselen hebben deze ontstekingsremmende werking niet.
 • Harpagoside, een plantaardige stof afkomstig uit de Duivelsklauw.
 • Zwarte bes, rijk aan kalium en vitamine C. Vitamine C is een anti-oxidant die weefsels en cellen beschermt tegen schadelijke ontstekingsstoffen.
 • Curcumine of Kurkuma werkt eveneens als anti-oxidant.

Voorbeelden van voedingssupplementen met zowel bouwstoffen als ontstekingsremmende stoffen:

 • Synopet Hond Cani-Syn bevat vloeibare Groenlipmossel, Bio-Curcumine en Zwarte bes. Met deze vloeistof krijgt uw hond zowel glucosamine en chondroïtine als diverse ontstekingsremmende stoffen binnen. Het voordeel van deze vloeibare vorm is de extra goede opname in het maagdarmkanaal, beter dan bij Groenlipmosselextract of -poeder.
 • Fortiflex Advanced Formula is een smakelijke tablet met een gepatenteerde combinatie van chondroïtinesulfaat en chitosan. Chitosan zorgt ervoor dat het chondroïtinesulfaat beter wordt opgenomen vanuit de darmen zodat er meer chondroitine de gewrichten bereikt. Daarnaast bevat Fortiflex Advanced twee anti-oxidanten.
 • De smakelijke tabletten van Iso-Joint +Acute bieden uw hond zowel glucosamine als Harpagoside, een natuurlijke pijnstiller die voorkomt in de Duivelsklauw. Daarnaast bevat het diverse mineralen die bijdragen aan soepele gewrichten.

Het is ook mogelijk om uw hond in plaats van voedingssupplementen, een speciale voeding voor honden met artrose te geven. Bovengenoemde voedingsstoffen zijn daarin vaak al verwerkt.

Homeopathie bij artrose

Anders dan bij voedingssupplementen, worden bij homeopathie plantaardige stoffen die artrose zouden veroorzaken of verergeren, sterk verdund. Het idee is dat de verdunde variant juist een omgekeerd, genezend effect heeft. Welk middel het beste bij uw hond past hangt van verschillende factoren af, het is maatwerk waarvoor u bij gespecialiseerde homeopaten terecht kunt. Het effect van homeopathie kan nog niet wetenschappelijk worden bewezen maar succesverhalen zijn er zeker.

Meer tips en alternatieve behandelingen voor honden met artrose

Er zijn nog meer zaken waarmee u uw hond met artrose op natuurlijke wijze kunt helpen:

 • Een paar keer per dag rustig wandelen helpt de gewrichten te ‘smeren’ en te voorzien van voedingsstoffen (o.a. uit de supplementen die u geeft).
 • Springen, traplopen, te wild of te lang bewegen geeft juist meer gewrichtspijn en kan beter worden vermeden.
 • Voorkom overgewicht, zodat de gewrichten het niet nog zwaarder te verduren krijgen.
 • Fysiotherapie helpt de bespiering rond de gewrichten zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.
 • Acupunctuur en/of osteopathie geeft ook goede resultaten bij honden met artrose.

Wanneer heeft een hond met artrose medicatie nodig?

Als u merkt dat uw hond ondanks voedingssupplementen steeds moeizamer beweegt, kan het tijd zijn om uw hond pijnstillers te gaan geven. Ook wanneer u twijfelt over de mate van pijn bij uw hond, kan het een goed idee zijn om in overleg met uw dierenarts, een aantal weken pijnstilling te geven als test. Meestal schrijft uw dierenarts uw hond hiervoor NSAIDs voor: Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs, zoals Rimadyl of Metacam.

Gaat het met pijnstillers duidelijk beter met uw hond? Dan kan uw hond blijvend pijnstilling krijgen naast een of meer van bovengenoemde natuurlijke behandelingen. In overleg met uw dierenarts kan de dosering op een later moment mogelijk wat worden afgebouwd om de kans op bijwerkingen te verlagen.

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over de medicijnen of voedingssupplementen die Pharmacy4pets aanbiedt? Onze klantenservice staat voor u klaar!

Gerelateerde blogs