Probiotica

Probiotica bij de hond worden steeds vaker toegepast. En dat is begrijpelijk, want de darmen spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van uw hond. Als apotheek leggen we u graag uit wat probiotica voor honden zijn en wat ze kunnen betekenen voor uw viervoeter.

Wat zijn probiotica voor de hond?

Volgens de officiële definitie zijn probiotica levende micro-organismen met een gunstig effect op de gezondheid van hun gastheer, wanneer ze in voldoende mate worden toegediend. Kortom: goede bacteriën waar uw huisdier baat bij heeft. Probiotica voor honden zijn geen medicijnen, maar worden beschouwd als voedingssupplementen. Er is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar het effect van probiotica op de gezondheid van honden en katten, maar eerste resultaten lijken positief.

Wat doen probiotica bij honden?

Bij een gezonde hond is er een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in het maagdarmkanaal. De balans kan verstoord raken, bijvoorbeeld door:

  • Ziekte
  • Stress
  • Wisselen van voeding
  • Verkeerde of onjuist bewaarde voeding
  • Een antibioticakuur

Dit uit zich in maagdarmproblemen bij uw hond, zoals diarree, winderigheid en een opgeblazen buik. Probiotica kunnen uw hond helpen hier weer vanaf te komen. De goede bacteriën in probiotica remmen de groei van slechte bacteriën en bevorderen de spijsvertering. Ook zijn goede darmbacteriën onder andere betrokken bij de opname van vitamine K en vitamine B12.

U kunt uw hond ook preventief probiotica geven om maagdarmproblemen te voorkomen bij stress-situaties, tijdens een antibioticakuur of voor extra weerstand bij ouderdom.

Probiotica en prebiotica voor honden: wat is het verschil?

Terwijl probiotica voor honden goede bacteriën bevatten; bevatten prebiotica het voedsel waar deze goede bacteriën blij van worden! Het zijn voedingsvezels en suikers (sacchariden zoals FOS en MOS) die niet in de maag en dunne darm worden verteerd. Daardoor komen ze terecht in de dikke darm, waar de goede bacteriën ervan profiteren. Door prebiotica groeit het aantal goede bacteriën en krijgen slechte bacteriën minder kans.

Welke probiotica is goed voor mijn hond?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd vormen probiotica en prebiotica een goede combinatie voor uw hond. In onze online apotheek kunt u diverse producten kopen die beide bevatten.. Qua toediening kunt u kiezen uit verschillende producttypen. Zo is er altijd een probioticum wat makkelijk te geven is aan uw hond:

Pasta:

Als pre- en probiotica pasta is er Canikur Pro. Deze makkelijk te doseren pasta bevat Enterococcus faecium bacteriën en het prebiotische Bio- Mos®-C. Daarnaast bevat Canikur Pro montmorilloniet, een natuurlijk kleimineraal wat water bindt. De ontlasting krijgt hierdoor wat meer volume en dat zorgt voor optimale darmbewegingen. Een andere pasta met een soortgelijke combinatie is Kaodyn.

Poeder:

PUUR Probiotic is een pre- en probiotica poeder wat u direct of opgelost in water door het voer van uw hond kunt mengen. Het bevat prebiotische Fructo Oligo Sacchariden (FOS) en de bacteriën Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius en Lactococcus lactis.  Een ander populair probiotica poeder voor honden is Purina Pro Plan FortiFlora hond.

 Capsules:

Geeft u uw hond liever pre- en probiotica capsules? Dan zijn Protexin Synbiotic D-C capsules een goede keuze. De bevatten de Enterococcus faecium bacterie en Preplex® prebiotica als voedselbron voor de goede bacteriën.

Probiotica in de toekomst: maatwerk voor uw hond

Nog lang niet alles is bekend over de samenstelling van de darmflora bij honden. Vele soorten darmbacteriën zijn niet of moeilijk te onderzoeken. Binnen de bacteriesoorten die wel onderzocht kunnen worden zijn er al verschillen gevonden tussen honden en katten, verschillende rassen en leeftijden. Voor de toekomst wordt verwacht dat probiotica voor honden steeds specifieker worden afgestemd op uw huisdier voor het beste resultaat.