Hoe verwijdert u een teek bij uw hond?

Teek verwijderen hond
19 november 2021
Hoe verwijdert u een teek bij uw hond?

Als uw hond veel buiten rondloopt, wees dan alert op teken en controleer het hele lichaam van uw hond zorgvuldig na een wandeling. Teken komen namelijk wijdverspreid voor in onze leefomgeving en houden zich voornamelijk schuil in lage begroeiingen (lang gras en struikgewas). Op het lichaam van uw viervoeter hebben teken de voorkeur voor warme en vochtige plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn oksels en liezen. U herkent een volgezogen teek eenvoudig, maar het is ook belangrijk om oplettend te zijn voor niet volgezogen teken of onvolwassen stadia van de teek (larven, nimfen). Een teek is een klein insect, maar kan de ernstige ziekte van Lyme met zich meedragen. De meest voorkomende klachten die deze ziekte bij honden kan veroorzaken zijn gewrichtsontstekingen, koorts, een verminderde eetlust en sloomheid.

Hoe verwijdert u een teek bij een hond?

Als u een teek heeft gevonden bij uw hond, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het beste is wanneer dit binnen 24 uur gebeurt. Binnen dit tijdsbestek is de kans namelijk klein dat er een ziekte is overgedragen. Een teek verwijderen kunt u het beste doen met behulp van een tekentang of een tekenhaak. Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid vast en trek hem vervolgens recht omhoog eruit. Controleer na deze handeling of alle delen van de teek zijn verwijderd en ontsmet vervolgens het oppervlak met Betadine, dit verkleint de kans op littekens. Kan uw viervoeter moeilijk stilzitten? Vraag dan iemand om de hond vast te houden, zodat het verwijderen makkelijker is.

Voorkom teken bij uw hond

Voorkomen is beter dan genezen en dit is ook zeker het geval bij teken. Wij raden aan om oplettend te zijn van maart tot eind oktober, dan zijn de meeste teken actief. Het is belangrijk om gedurende deze periode preventief te behandelen om zo ziekteoverdracht te voorkomen. Buiten een tekentang en tekenhaak biedt Pharmacy4pets diverse producten aan om uw hond te beschermen tegen deze vervelende beestjes. Wij hebben een aantal van deze producten op een rijtje gezet.

  1. Frontline spray: deze spray kan zowel voor de behandeling als voor preventie worden gebruikt. Met de spray dient de gehele vacht op een afstand van 10-20 cm bespoten te worden, tegen de haargroeirichting in. Masseer na het sproeien van de vloeistof de vacht van uw hond, zodat het product goed in de huid kan doordringen. De spray is maximaal 4 weken werkzaam. Na deze periode kunt u de behandeling weer herhalen om nogmaals bescherming te geven aan uw viervoeter.

  1. Amflee spot-on:  deze behandeling kunt u gebruiken voor de preventie van teken. Het product is eenvoudig toe te dienen met de spot-on pipet, waarin de druppels zich bevinden. Per gewichtsklasse wordt er een variant aangeboden. De gebruikswijze is één pipet per behandeling, deze drukt u uit op de huid van uw hond. Dit kan worden gedaan onder aan de nek of tussen de schouderbladen. Wij raden het aan om tot 2 dagen na de behandeling van uw hond niet te wassen of te laten zwemmen. Amflee is werkzaam tot 4 weken.

  1. Seresto halsband: deze biedt de langste bescherming, namelijk 8 maanden. Werkende stoffen in de band voorkomen dat teken zich hechten aan de huid van uw viervoeter. Het wordt aanbevolen om de halsband niet te gebruiken bij puppies jonger dan 7 weken of als uw viervoeter drachtig of lacterend is. Verder zijn er twee verschillende maten verkrijgbaar en is de halsband waterbestendig en geurloos. Zorg bij het aanbrengen om de nek van uw hond dat er nog 2 vingers aan ruimte overblijven tussen de nek en de halsband.

Vergeet als u gaat wandelen naast uw huisdier zeker ook niet uzelf te beschermen met een tekenwerend middel.

Gerelateerde blogs