Teken verwijderen bij uw kat

Teek verwijderen kat
19 november 2021
Teken verwijderen bij uw kat

Wanneer u een kat heeft die veel buiten rondloopt is het belangrijk om uw kat regelmatig te controleren op teken. Deze kleine insecten kunnen de gevaarlijke ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte kan katten klachten geven zoals gewrichtsontstekingen, koorts, verminderde eetlust, sloomheid, vergrote lymfeklieren, nier- en hartproblemen en neurologische problemen. Om de ziekte van Lyme voor te zijn is het belangrijk om een teek direct te verwijderen wanneer u er een vindt op de huid van de kat. Houd na het verwijderen van de teek, de plek van de beet goed in de gaten. Ontstaan er klachten? Neem dan direct contact op met uw dierenarts!

Hoe kunt u een teek verwijderen bij een kat?

U heeft een teek gevonden bij uw kat, nu is het belangrijk om de parasiet direct te verwijderen. Teken hebben een voorkeur voor warme vochtige plekken zoals de oksels of de liezen. Controleer deze plekken dus uitvoerig. Wanneer u een teek gevonden heeft, dient deze binnen 24 uur verwijderd te worden. U kunt gebruik maken van een speciale tekentang om de teek te verwijderen. Het is belangrijk om de tekentang op de juiste manier te gebruiken, zo is de teek in een mum van tijd verwijderd en ondervindt uw kat hier weinig last van.

Wanneer u de teek gaat verwijderen is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken, knijp niet in het lichaam van de teek. Trek vervolgens met de tekentang de teek recht uit de huid waarbij u uw kracht langzaam vergroot. Controleer of de teek volledig verwijderd is en ontsmet de wond met jodium of alcohol. Irriteer de huid van de kat nooit met middelen zoals olie of alcohol terwijl de teek nog in de huid zit. Dit verhoogt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Blijft uw kat niet goed stil zitten terwijl u de teek wilt verwijderen? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een familielid die het huisdier vast kan houden terwijl u de teek verwijdert. Dan is het verwijderen zo gebeurd.

Teken voorkomen bij katten

Ook bij teken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ter bescherming tegen teken vindt u bij Pharmacy4pets diverse producten die te gebruiken zijn om uw kat te beschermen tegen deze vervelende beestjes. Voor elke kat is er een geschikte preventiemethode te vinden. Een speciale tekenband beschermt uw kat tot wel 8 maanden tegen teken. De werkende stoffen in de halsband voorkomen dat de teken zich hechten aan de huid van uw kat. Daarnaast kunt u teken ook behandelen met speciale teken spot-on of teken spray. Met een teken spot-on brengt u een speciale vloeistof direct aan op de huid van de kat. Na het toedienen van een spot-on is de kat voor langere tijd beschermt tegen teken. Tot slot kan een teken spray ook beschermingen bieden tegen teken. Met een spray kunt u gemakkelijk de hele vacht van de kat besproeien met de anti-teken vloeistof. Na het sproeien van de vloeistof kunt u deze in de vacht masseren, hierdoor is uw kat meerdere weken beschermd tegen teken en kan hij ongestoord buiten rond lopen! Op zoek naar nog meer middelen om deze vervelende parasieten te voorkomen bij uw kat? Bekijk dan snel ons assortiment met diverse anti-tekenmiddelen en bestel direct online.

Gerelateerde blogs