Maagzweer bij het paard

Maagzweren bij paarden komen behoorlijk vaak voor. Maar liefst ongeveer de helft van de paarden heeft een maagzweer. Bij renpaarden lijdt maar liefst 90% aan deze pijnlijke aandoening. De symptomen zijn niet altijd heel duidelijk, waardoor de diagnose soms niet of pas laat gesteld wordt. Maagzweren zijn grotendeels te voorkomen door goede voeding en management. Pharmacy4pets helpt u het ontstaan van maagzweren begrijpen, waardoor u er alles aan kunt doen een maagzweer bij uw paard te voorkomen.

De maag van het paard en het ontstaan van maagzweren

In vergelijking met andere diersoorten is de maag van het paard heel klein. Van nature eten paarden de hele dag door kleine beetjes en is een grote maag dus niet nodig. In het voedingsmanagement van paarden zou dit proces moeten worden nagebootst, maar in de praktijk krijgen veel paarden een paar keer per dag een grote portie voer. Dat betekent dat de maag ook een groot deel van de dag leeg is, en dan kunnen maagzweren ontstaan.

De maagzuurproductie van het paard gaat namelijk ook als er geen voedsel in de maag zit door.  Omdat het paard niet kauwt, komt er geen speeksel in de maag. Speeksel neutraliseert het maagzuur, net als voeding. Als dat onvoldoende gebeurt, kan het maagzuur het slijmvlies van de maagwand irriteren en kan een wond, die maagzweer genoemd wordt, ontstaan. Deze wond zal slecht genezen en zelfs groter en dieper kunnen worden door de voortdurende inwerking van maagzuur.

Een maagzweer is pijnlijk en kan zelfs bloedarmoede veroozaken. De ernst is afhankelijk van de hoeveelheid maagzweren en de grootte en diepte ervan. In enkele gevallen kan een maagzweer, als deze doorbreekt en er dus een gat in de maagwand ontstaat, dodelijk zijn.

Symptomen van maagzweren bij het paard

Toen endoscopie, het kijken met een cameraatje in de maag, nog niet veelvuldig werd toegepast, werd het voorkomen van maagzweren ernstig onderschat. De symptomen ervan zijn namelijk niet altijd heel duidelijk en zeker niet specifiek. De belangrijkste symptomen van een maagzweer bij het paard zijn:

  • Minder eetlust.
  • Vermageren.
  • Slechter presteren.
  • Gapen.
  • Tandenknarsen.
  • Milde koliek verschijnselen.
  • Een slechte vacht.
  • Diarree.

Zonder scopie is het dus erg lastig de diagnose te stellen, vooral bij vagere verschijnselen. Tegen de tijd dat een paard wel duidelijke verschijnselen vertoont, zijn de maagzweren vaak erg uitgebreid en daardoor moeilijker te behandelen. Het is dus verstandig ook bij vage verschijnselen niet te lang te wachten uw paard door een dierenarts te laten nakijken. Die kan inschatten of een scopie wenselijk is.

Oorzaken van een maagzweer bij het paard

Bepaalde factoren vergroten het risico op een maagzweer bij paarden:

  • Onregelmatige voedselopname: paarden grazen van nature de hele dag door. Het geven van slechts enkele grotere porties per dag, vasten/niet eten, weinig grazen of minder ruwvoer dan gebruikelijk kan snel (uren tot dagen) leiden tot het ontstaan van een maagzweer.
  • Weinig ruwvoer: vooral bij het kauwen op voer wat veel ruwe celstof bevat (ruwvoer) wordt veel speeksel aangemaakt dat het maagzuur neutraliseert. Te weinig hooi, gras, lucerne, stro of kuil zorgt voor minder speekselproductie en vergroot zo de kans op een maagzweer.
  • Beperkte wateropname: als een paard gedurende een aantal uren per dag geen beschikking heeft over vers drinkwater (bijvoorbeeld tijdens vorst of als er geen drinkbak is in de paddock), verhoogt dit de kans op het ontstaan van een maagzweer.
  • Intensieve training: als een paard veel uren per dag moet werken, zal hij meerdere uren niet eten.
  • Stress: bij stress komt er minder bloed naar de maagwand, waardoor deze gevoeliger wordt voor de inwerking van maagzuur. Stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door ziekte, pijn, verandering van omgeving, verveling, operaties, te intensieve training of transport.
  • Medicatie: ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen zeker als ze langdurig of in (te) hoge doseringen worden gegeven maagzweren veroorzaken.

De behandeling en preventie van een maagzweer bij het paard

De behandeling van een paard met maagzweren bestaat uit het medicatie, het aanpassen van de voeding en het beperken van stress bij het paard. De laatste twee factoren zijn erg belangrijk ter voorkoming van (herhaalde) vorming van maagzweren.

Medicatie en supplementen bij maagzweren

De belangrijkste medicijnen bij maagzweren zijn maagzuurremmers, die zoals de naam al aangeeft, de productie van maagzuur verminderen. Daarnaast wordt vaak een maagbeschermer geadviseerd. Dit medicijn legt een laagje over het slijmvlies van de maag, waardoor het maagzuur het slijmvlies minder goed kan bereiken.

Voedingssupplementen met pectine-lecithine complex, zoals Equitop Pronutrin beschermen het maagslijmvlies en kunnen een nuttige aanvulling zijn op de medicatie.

De effectiviteit van de behandeling dient te worden gecontroleerd met een maagscopie. De verschijnselen verdwijnen vaak al voordat de maagzweer helemaal genezen is en het is van groot belang de behandeling lang genoeg voort te zetten.

Voedingsmanagement ter voorkoming van maagzweren

Door het zoveel mogelijk nabootsen van het natuurlijke voedingspatroon van het paard kan veel ellende voorkomen worden. Het paard is van nature een grazer en eet dus de hele dag door kleine beetjes.

  • Zorg voor voldoende ruwvoer, liefst de hele dag door, maar minimaal drie porties per dag.
  • Geef zo min mogelijk krachtvoer en verdeel dit over meerdere porties per dag.
  • Zorg voor een voortdurende toegang tot vers drinkwater
  • Laat een paard maximaal een paar uur zonder eten, ook tijdens een training, transport of buitenrit.

Stressmanagement bij het paard

Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van maagzweren bij het paard en het is dus belangrijk te zorgen voor zo min mogelijk stress voor het paard.

  • Aanpassen van de training: als een paard een maagzweer heeft (gehad) is het verstandig de intensiteit van de training te verminderen. Te zware training is een belangrijke stressfactor. Rijden bij een genezende maagzweer kan, maar doe het rustig aan en volg het advies van uw dierenarts op.
  • Geleidelijke veranderingen: voer veranderingen in training, voeding en omgeving geleidelijk door.
  • Supplementen: tijdens een stressvolle periode kan Equitop Pronutrin het maagslijmvlies van uw paard helpen beschermen. Rustgevende supplementen zoals Sectolin Nervo of Phytonics Strezz kunnen uw paard ondersteunen tijdens veranderingen of stressvolle periodes.

Door het begrijpen van de oorzaken voor het ontstaan van maagzweren en aanpassingen te doen in het voedings- en stressmanagement, kunt u maagzweren bij uw paard helpen voorkomen.

Als u een vraag heeft over onze producten of over maagzweren bij het paard, neem dan contact met ons op.

1 item

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina