Vlooien

Vlooienbesmetting bij katten

Vlooien zijn het hele jaar actief en vlooien, hun larven en hun eitjes komen wijdverspreid voor in onze leefomgeving. Het is hierdoor bijna niet te voorkomen dat uw kat een vlooienbesmetting oploopt. De vlooien zitten het liefst bij de basis van de staart, de liezen en de oksels. Als u zwarte korreltjes vindt, zijn dit waarschijnlijk uitwerpselen van de vlooien.

Uw kat kan besmet raken met vlooien doordat een volwassen vlo op uw huisdier kan springen vanuit de omgeving. Deze vlo zuigt vervolgens het bloed van uw kat, waarna vrouwelijke vlooien eitjes leggen in de vacht van de kat. Een vlo kan tot wel 600 eitjes leggen. Deze eitjes vallen vervolgens van de vacht af en komen in uw huis terecht. Wist u dat maar 5% van de vlooien op de kat zelf blijft zitten? De andere 95% van de vlooien bevindt zich in uw leefomgeving. Het is daarom ook zeer belangrijk om uw huis grondig schoon te maken, goed te stofzuigen en waar mogelijk de spullen in uw woning te wassen. Nadat het huis is gereinigd, kunt u een omgevingsspray gebruiken om de vlooien en larven in uw omgeving te doden.

Welke vlooien kan mijn kat oplopen?

Er zijn twee verschillende soorten vlooien die bij uw kat kunnen voorkomen. Het gaat hier om de kattenvlo en de hondenvlo. Zowel bij honden als katten komt de kattenvlo het vaakst voor. Wanneer uw kat gebeten wordt door een kattenvlo, komt er een kleine hoeveelheid speeksel van de vlo in de huid van kat. Dit vlooienspeeksel veroorzaakt bij de meeste katten jeuk en irritatie. Wanneer uw kat erg veel jeuk heeft en zelfs de huid gaat open krabben, kan dit een allergische reactie betekenen. Daarnaast kan bloedarmoede optreden als gevolg van een allergische reactie op vlooien. Wanneer uw kat een allergische reactie krijgt, raden wij aan om direct contact op te nemen met uw dierenarts.

Behandelmethodes tegen vlooien

Bij Pharmacy4pets bieden wij diverse producten om een vlooienbesmetting te voorkomen bij uw kat. Ook bij vlooien geldt: voorkomen is beter dan genezen. De behandelmethodes die wij aanbieden zijn zonder recept van de dierenarts verkrijgbaar en zijn meerdere maanden werkzaam. Veel behandelmethodes tegen vlooien beschermen uw kat ook tegen een beet van een teek of van andere insecten zoals muggen.

Vlooien Halsband

Een vlooien halsband beschermt uw kat tot wel 8 maanden tegen zowel vlooien als teken. Een voorbeeld hiervan is de Seresto katten halsband. De grote concentratie werkzame stoffen bevinden zich aan de binnenzijde van de halsband, waardoor de halsband erg veilig in gebruik is. De stoffen in de halsband zijn ook veilig voor huisdiereigenaren, hierdoor kunt u de kat gewoon aaien wanneer deze een vlooien halsband draagt. 

Vlooien spot-on

Een vlooien spot-on middel is eenvoudig met een pipet aan te brengen op de vacht van uw kat. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Advantage spot-on voor katten. Deze snelwerkende vlooiendruppels doden de aanwezige vlooien op de kat binnen een dag. Daarnaast is uw kat na de behandeling met Advantage 3 tot 4 weken beschermt tegen vlooien. Heeft uw kat last van een vlooienallergie? Ook dan kunt u Advantage spot-on gebruiken om uw kat te beschermen tegen vlooien

Vlooien spray

Tot slot kunt u ook kiezen voor een vlooien spray om de aanwezige vlooien te doden en een verdere besmetting te voorkomen. De Frontline spray dient op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de gehele vacht te worden gespoten. Vervolgens dient u het product in de vacht te masseren waardoor deze goed tot de huid kan doordringen. Na het toedienen van de spray is uw kat 5 weken tot maximaal 3 maanden beschermd tegen vlooien.

Behandelingen tegen vlooien Toediening Duur werking
Vlooienhalsband

De anti-stoffen verspreiden zich via de halsband in de huid van uw kat.

tot 8 maanden
Vlooiendruppels

Breng de anti-stoffen aan op de vacht van uw kat met een pipet.

3 tot 4 weken
Vlooienspray

Spray de vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht en masseer goed in.

5 weken tot 3 maanden