Manieren om vlooien te bestrijden

Manieren om vlooien te bestrijden bij hond en kat
19 november 2021
Manieren om vlooien te bestrijden

Vlooien zijn vervelende parasieten die uw huisdier kan oplopen. De beestjes kunnen klachten zoals jeuk en vlooienbeten veroorzaken. Vlooienbeten zijn pijnlijk voor uw huisdier en ze kunnen er zelfs ziek van worden! Zo kunnen de vlooien bijvoorbeeld eitjes van lintwormen bij zich dragen. Wanneer uw huisdier de vlooien oplikt, kan dit dus ook een infectie met lintwormen veroorzaken. Het is daarom zeer verstandig om uw hond of kat ook meteen te ontwormen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de Milpro ontwormingsmiddelen, deze zijn er voor zowel honden als katten. Voor de gezondheid van uw hond of kat is het dus zeer belangrijk om een vlooienbesmetting te voorkomen en de aanwezige vlooien te doden. Ook bij vlooien geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen.

Vlooien bestrijden bij katten

Wanneer uw kat besmet is met vlooien ziet u de uitwerpselen van de vlooien op de vacht zitten. Deze uitwerpselen zien eruit als kleine zwarte korreltjes. Vlooien zitten graag op warme plekjes zoals bij de basis van de staart, in de liezen of in de oksels. Na het vinden van de vlooien is het belangrijk om de aanwezige vlooien direct te bestrijden en uw kat te beschermen tegen een nieuwe infectie. Gelukkig zijn er diverse vlooienbestrijdingsmiddel voor katten, welke vaak ook bescherming bieden tegen beten van teken en andere insecten zoals zandvliegen. Wij hebben een aantal vlooienbestrijdingsmiddelen voor u op een rijtje gezet:

  • Vlooienband: Een vlooienband is een ideaal middel om uw kat langdurig te beschermen tegen vlooien. De Seresto vlooien- en tekenband biedt bijvoorbeeld tot wel acht maanden bescherming! 

  • Vlooien spot-on: vlooiendruppels, of een vlooien spot-on is een anti-vlooienmiddel dat erg gemakkelijk aan te brengen is met een pipet op de vacht van de kat. Na het aanbrengen van bijvoorbeeld Advantage vlooiendruppels, worden de aanwezige vlooien binnen één dag gedood en is de kat vervolgens nog drie tot vier weken beschermd tegen nieuwe infecties. 

  • Vlooienspray: Een vlooienspray is een handige methode om aanwezige vlooien te doden en uw kat te beschermen tegen nieuwe infecties. U kunt kiezen voor de Frontline spray. Deze spray wordt op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht gespoten. Na het inmasseren van de vloeistof dringt de vloeistof door tot de huid van de kat en is deze vijf weken tot maximaal drie maanden beschermd. 

Vlooien bestrijden bij honden

Ook honden kunnen het hele jaar door besmet raken met vlooien. Net als bij katten zijn vlooien te herkennen aan hun zwarte korrelige uitwerpselen die u op de vacht van de hond vindt wanneer deze besmet is geraakt. Gelukkig zijn er ook voor honden diverse bestrijdingsmiddelen die uw viervoeter kunnen beschermen tegen vlooien, maar ook tegen tekenbeten en andere insecten:

  • Vlooienband: Om uw hond meerdere maanden te beschermen tegen vlooien is een vlooien halsband de ideale oplossing. Na het omdoen van de Seresto halsband, is uw hond tot wel acht maanden beschermd!

  • Vlooien spot-on: Een vlooien spot-on bestaat uit vlooiendruppels die eenvoudig met een pipet op de huid onder aan de nek of tussen de schouderbladen kan worden aangebracht. De spot-on van Advantage doodt de aanwezige vlooien binnen één dag en uw hond is vervolgens nog vier weken beschermd tegen een nieuwe infectie. 

  • Vlooienspray: Met een vlooienspray kunt u op een eenvoudige manier de aanwezige vlooien doden en uw hond een aantal weken beschermen tegen nieuwe infecties. Ook bij honden kunt u gebruik maken van Frontline anti-vlooien spray. Net als bij katten heeft deze spray een werkingsduur van minimaal vijf weken tot maximaal drie maanden.

  • Vlooienshampoo: Tot slot kunt u bij honden kiezen voor een vlooienshampoo. Door uw hond te wassen met de Defencare shampoo worden de aanwezige vlooien binnen een paar uur gedood. Vervolgens is uw hond nog één tot twee weken beschermd tegen vlooien. Een vlooienshampoo is dus een uitstekend middel om de aanwezige vlooien te bestrijden.

Uw woning vrij maken van vlooien

Wist u dat slechts 5% van de vlooien op uw huisdier zitten? Het overgrote deel van de vlooien bevinden zich in uw woning zelf, waar ze zich snel kunnen voortplanten als u geen maatregelen neemt. De beste manier om een vlooienplaag in het huis te bestrijden, is door grondig te stofzuigen. Besteed hierbij extra aandacht aan de plekken waar uw huisdieren vaak zitten. Na het stofzuigen kunt u de stofzuigerzak direct in de container buiten deponeren, de vlooieneitjes gaan namelijk niet altijd dood wanneer ze in de stofzuigerzak zitten. Behalve het stofzuigen is het ook belangrijk om textiel in uw woning zo heet mogelijk te wassen. Vooral de manden waar uw huisdieren op zitten kunnen een broedplaats zijn voor vlooien, maar het is ook zeer verstandig om andere dekentjes, kussens, vloerkleden grondig schoon te maken. Wanneer u het huis grondig heeft gestofzuigd, kunt u nog gebruik maken van een omgevingsspray om de laatste vlooien te doden en de kans op een nieuwe plaag aanzienlijk te verkleinen.

Gerelateerde blogs