Wat te doen tegen vlooien?

wat te doen tegen vlooien
23 november 2021
Wat te doen tegen vlooien?

Vlooien komen wijdverspreid voor in onze leefomgeving. Vooral als uw hond of kat veel in de natuur komt, is de kans groot dat uw huisdier de dieren mee naar huis neemt. Als gevolg kunt u te maken krijgen met een heuse vlooienplaag in uw woning. Wanneer uw huisdier besmet is met vlooien, dan hechten deze parasieten zich aan de huid van uw hond of kat en voeden ze zich met het bloed van uw huisdier. Vervolgens kunnen de vlooien eitjes gaan leggen in de vacht. Maar liefst 95% van deze eitjes vallen van de vacht af en komen in uw woning terecht. Het is daarom zeer belangrijk om niet alleen de vlooien op het huisdier aan te pakken, maar ook uw woning grondig schoon te maken.

Uw huisdier verlossen van een vlooienplaag

Er zijn diverse behandelmethodes om uw huisdier gemakkelijk en snel te verlossen van vlooien. Met deze middelen beschermt u uw viervoeter meteen tegen een nieuwe besmetting.

Vlooienbehandeling voor honden

Heeft u vlooien gevonden op de huid van uw hond? Dan kunt u deze van de huid verwijderen door gebruik te maken van een vlooien spot-on middel of vlooienshampoo. Door uw hond goed te wassen met een vlooienshampoo worden de aanwezige vlooien binnen een paar uur gedood. Vervolgens is de hond nog 1 tot 2 weken beschermd tegen vlooien. Een spot-on middel is gemakkelijk op de huid aan te brengen. Dit middel doodt de aanwezige vlooien binnen aanzienlijke tijd en vervolgens is de hond tot wel 4 weken beschermd tegen vlooien. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een vlooien spray. Deze spray dient op de vacht van de hond te worden aangebracht, waarna de hond maximaal 3 maanden beschermd is tegen vlooien. Vindt uw hond het niet prettig om met een vloeistof behandeld te worden? Dan kunt u kiezen voor een vlooien halsband. Een goede vlooien halsband kan uw hond tot wel 8 maanden beschermen tegen vlooien en vaak ook tegen teken en andere insecten.

Vlooienbehandeling voor katten

Ook bij katten kunt u tussen diverse behandelmethoden kiezen om de aanwezige vlooien te doden en de kat vervolgens te beschermen tegen een nieuwe besmetting. Voor katten bieden wij een vlooienband die tot wel 8 maanden bescherming biedt tegen vlooien. Zo’n halsband is ideaal voor katten die vaak in de natuur lopen en hiermee een verhoogd risico op vlooien hebben. Om de aanwezige vlooien op de kat te doden en de kat vervolgens enkele weken of maanden te beschermen vind u bij Pharmacy4pets ook voor katten diverse vlooien spot-on druppels en anti vlooien sprays. Kortom, voor elke kat is er een geschikte behandelmethode te vinden en is uw huisdier binnen de kortste keren weer van de vlooienplaag verlost.

Vlooien bestrijden in uw huis

Wanneer u last ondervindt van een vlooienplaag in uw woning, is het belangrijk om het probleem snel en zorgvuldig aan te pakken. Het is lastig om een vlooienplaag onder controle te krijgen, het is daarom beter om de volgende tips als voorzorgsmaatregel toe te passen zodat u niet achter de feiten aanloopt:

  • Stofzuig uw woning regelmatig en erg zorgvuldig. Besteed tijdens het stofzuigen extra aandacht aan de plekken waar uw huisdier vaak ligt of zit. Na het stofzuigen is het ook belangrijk om de vloer zorgvuldig te dweilen met een mengsel van warm water en een ontsmettingsmiddel.

  • De honden- of kattenmanden dient u geregeld uit te kloppen. Om aanwezige vlooien te doden kunt u de bekleding van de manden op 60 graden Celsius wassen. De bekleding kunt u het beste buiten in de zon laten drogen. 

  • Om verdere verspreiding van vlooien in uw woning te voorkomen, kunt u gebruik maken van een anti vlooien omgevingsspray. Deze spray stopt onmiddellijk het springen van volwassen vlooien. De spray is veilig voor uzelf, uw huisdier en voor het milieu.

  • Is uw huisdier al besmet met vlooien? Behandel de vlooienplaag op uw huisdier dan gelijktijdig met de vlooienplaag in uw woning. Hiermee voorkomt u dat de hond of kat nieuwe vlooien achterlaat in uw onlangs gereinigde woning.

Gerelateerde blogs