Hoe vaak ontwormen bij uw huisdier?

Hoe vaak ontwormen bij uw huisdier?
17 november 2021
Hoe vaak ontwormen bij uw huisdier?

Wormen en hun eitjes komen veel voor in onze leefomgeving. Vroeg of laat komt uw huisdier in contact met deze beestjes. Als er sprake is van een worminfectie is het aan de buitenkant niet altijd zichtbaar dat uw viervoeter besmet is. Dit is veelal pas te zien als er sprake is van een ernstige infectie, regelmatig uw viervoeter ontwormen is daarom essentieel. Er zijn verschillende soorten wormen waar uw huisdier mee geïnfecteerd kan raken zoals hartwormen, longwormen en lintwormen. De lintwormen is een wormsoort die door vlooien kan worden overgedragen. Wij raden dan ook aan om naast een ontwormkuur, uw huisdier ook te behandelen tegen vlooien.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat wormen niet alleen gevaarlijk zijn voor uw hond of kat, maar dat ze ook besmettelijk zijn voor mensen. Met name kleine kinderen kunnen besmet raken. Dit is nog een reden waar regelmatig ontwormen belangrijk is.

Een kat ontwormen

Het regelmatig ontwormen van uw kat is van belang. Kittens zijn vaak al op jonge leeftijd besmet, doordat de wormen in de moedermelk zit die door hen gedronken wordt. Dit heeft als gevolg dat kittens vaker ontwormd moeten worden. Wij raden aan om kittens op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken te ontwormen. Daarna is het advies om de kittens tot de leeftijd van zes maanden maandelijks te ontwormen. Vanaf het moment dat uw kat zes maanden oud is, kan het ontwormschema van vier keer per jaar worden gevolgd. 

Manieren om uw kat te ontwormen

In veel gevallen valt een worminfectie niet op, regelmatig ontwormen is dan ook van belang als u een ernstige besmetting bij uw kat voor wil zijn. Er is echter voor iedere kat in ons brede assortiment wel een geschikt ontwormingsmiddel te vinden. De Vitaminthe ontwormpasta kunt u zowel direct achter op de tong leggen of het door het voedsel mengen. Een andere mogelijkheid zijn de ontwormingstabletten van Milbemax. Toediening van de tabletten is oraal, daarbij is het belangrijk om te weten hoe u een pil aan een kat geeft. Het laatste soort middel is een makkelijke oplossing voor katten die een tablet lastig vinden. Met de spot-on behandeling van Dronspot is het mogelijk om middels een pipet de vloeistof op één plaats op de huid aan te brengen.

Een hond ontwormen

Zowel puppy’s als volwassen honden dienen regelmatig ontwormd worden. Bij puppy’s wordt zelfs geadviseerd om dit in het begin vaker te doen. Net zoals bij kittens zijn puppy’s vaak al op jonge leeftijd besmet met wormen. Deze besmetting hebben ze dan al opgelopen in de baarmoeder of via de melk van de moeder. Het ontwormen van een puppy is aanbevolen bij een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken.

Vervolgens is het advies om tot een leeftijd van zes maanden om uw  pup maandelijks te ontwormen. Na de leeftijd van zes maanden kan er over worden gegaan op het ontwormschema voor een volwassen hond. Dat wil zeggen vier keer per jaar uw hond ontwormen.

Manieren om uw hond te ontwormen

Door op voorhand al te ontwormen, kunt u uw viervoeter vervelende kwaaltjes zoals diarree en vermagering besparen. Pharmacy4pets biedt verschillende ontwormingsmiddelen aan die geschikt zijn voor uw hond. Alle middelen dienen oraal te worden toegediend. De Banminth ontwormpasta kan door het voedsel van uw hond worden gemengd of met behulp van uw vinger of een lepel worden gegeven. De ontwormingstabletten van Mansonil zijn smakelijk en zien eruit als hondenbrokken. Ze kunnen dan ook makkelijk door het voedsel van uw viervoeter worden gemengd. Het laatste middel is een suspensie van Dolthene en is geschikt voor pups en volwassen honden. Er zijn twee opties bij dit middel: meng de suspensie door de voeding of plaats deze deze direct in de mond van uw hond.

Door uw huisdier regelmatig te ontwormen, beschermt u uw huisdier en uzelf tegen de ernstige klachten die wormen in een later stadium kunnen veroorzaken. Wanneer uw huisdier ernstige klachten ervaart is belangrijk om direct de dierenarts te contacteren.

Gerelateerde blogs