Hoe geeft u een pil aan een kat?

pil geven kat
23 november 2021
Hoe geeft u een pil aan een kat?

Het geven van een pil aan een kat kan een lastig klusje zijn. Veel katten vinden het vervelend om een pil in hun bek te krijgen en stribbelen erg tegen. Hierdoor kan uw kat bijvoorbeeld gaan krabben of ander agressief gedrag vertonen. Ook kan het gebeuren dat uw kat het pilletje weer uitspuugt na het toedienen.

Stap voor stap een pil geven aan uw kat

Het is natuurlijk afhankelijk van het karakter van de kat hoe eenvoudig het is om een pil toe te dienen. Ondanks deze karakterverschillen is het zeker ook mogelijk om een drukke kat te trainen in de stappen die horen bij het toedienen van een pil. Welk karakter uw kat ook heeft, het is altijd belangrijk om ruim de tijd te nemen voor het toedienen van pilletjes. Daarnaast is het belangrijk om u volledig op de kat te kunnen concentreren tijdens het toedienen. Zo voorkomt u dat het huisdier onverwachts gaat krabben. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om het toedienen van medicijnen gemakkelijker te maken.

  1. Rustige plek: kies een rustige plek om de pil toe te dienen en leg alles wat u nodig heeft alvast klaar. Denk hierbij natuurlijk aan het medicijn zelf, maar ook aan een deken om het beestje vast te houden en een kattensnack om als beloning te geven na het toedienen van de pil.

  2. Blijf rustig: het is belangrijk dat u de kat op een rustige manier lokt naar de plek waar het tabletje ligt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de kat te lokken met een kattensnoepje. Als u zelf rustig bent is de kans groter dat de kat ook rustig blijft en u de pil gemakkelijk kunt geven.

  3. De kat vasthouden: laat de kat omhoog kijken, hierdoor wordt het doorslikken van de pil gemakkelijker. De poten van de kat kunt u met een deken vasthouden om te voorkomen dat de kat uw armen open krabt. Om twee handen vrij te houden kunt u de kat ook met uw knieën vastklemmen.

  4. De pil toedienen: open dan voorzichtig de bek van de kat met uw duim en wijsvinger en laat vervolgens het tabletje achter op de tong vallen. Spuit daarna een klein beetje water in de bek om het doorslikken makkelijker te maken.

  5. De pil doorslikken: sluit de bek en masseer de keel totdat de kat het pilletje heeft doorgeslikt. Indien uw kat lastig in bedwang te houden is, raden wij aan om met twee personen de pil toe te dienen. Een persoon kan de kat vasthouden terwijl de andere persoon het pilletje in de bek legt.

Andere methodes om een pil of medicatie aan de kat te geven

Lukt het niet om een pil te geven op de reguliere manier of kunt u de kat niet rustig houden? Dan kunt een zogenaamde fop-methode gebruiken om de pil in de bek van uw huisdier te krijgen. Een bekende methode is bijvoorbeeld het verstoppen van een pilletje in het voedsel van de kat. Als alleen het verstoppen van de pil niet werkt, kunt u de pil ook fijnmalen en door het voedsel mengen. Verder kunt u de pil verstoppen in een smakelijk omhulsel zoals Easypill kat. Tot slot is het ook mogelijk om de pil in een lege capsule te stoppen, zo’n capsule kan de smaak en geur van de medicijnen minder sterk maken. Het is vaak zelfs mogelijk om meerdere pillen in een capsule te verstoppen. Hierbij is het wel belangrijk om bij uw dierenarts te informeren of u de verschillende medicijnen tegelijkertijd mag geven.

Medicatie toedienen via de huid

Heeft u alle methodes geprobeerd maar lukt het echt niet om een pil aan uw kat te geven? Controleer dan of er een andere behandelmethode beschikbaar is voor de aandoening waar uw kat aan lijdt. Bij het ontwormen van uw kat kunt u naast tabletten bijvoorbeeld ook kiezen voor een wormen spot-on middel die op een plek op de huid van de kat kan worden aangebracht. Dit is een erg handige oplossing voor katten die weigeren om een pilletje door te slikken.