Ontwormen van kat en hond

ontwormen kat hond
23 november 2021
Ontwormen van kat en hond

Het ontwormen van uw hond of kat is een onderdeel van de standaard verzorging. Bij een worminfectie zijn de klachten niet meteen duidelijk zichtbaar, waardoor het beter is om uw kat of hond om de 3 maanden (4 keer per jaar) preventief te ontwormen om ernstige ziektes te voorkomen. Daarnaast kunnen wormen ook gevaarlijk zijn voor de huisdiereigenaren. Honden of katten kunnen wormen in het lichaam krijgen doordat ze de eitjes van de wormen per ongeluk opeten, vervolgens groeien deze eitjes in het lichaam van uw huisdier uit tot volwassen wormen. U neemt wormeitjes gemakkelijk mee naar huis doordat ze aan uw schoenen of kleren zitten. Wanneer uw hond of kat veel buiten rondloopt, kan deze ook hier een worminfectie oplopen. Het is dus bijna niet te voorkomen dat uw hond of kat nooit last krijgt van wormen.

Welke wormen kan mijn huisdier oplopen?

In de leefomgeving van uw kat of hond komen verschillende soorten wormen voor. Wanneer uw kat of hond mee op vakantie gaat, raden wij aan om het huisdier na de vakantie goed te ontwormen. U kunt dit het beste meteen bij thuiskomst doen, en een maand later nog een keer. In het buitenland kunnen andere wormen voorkomen, die uw huisdier ernstige klachten kunnen geven. Voor elk type worm is het beter om de kat of hond preventief te ontwormen, waarmee u voorkomt dat het huisdier de ernstige gevolgen van een worminfectie ervaart. Honden en katten kunnen besmet raken met de volgende wormen, welke allen voor vervelende klachten kunnen zorgen als u niet op tijd ingrijpt:

  • Spoelwormen: Deze wormen komen vooral voor bij kittens en puppy’s. Een ernstige infectie is het herkennen van symptomen zoals een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, gewichtsverlies en een opgezette buik.
  • Lintwormen: Katten en honden kunnen lintwormen krijgen door het inslikken van een besmette vlo. Lintwormen herkent u aan de wormsegmenten rondom de anus van uw huisdier.
  • Haakwormen: Haakwormen komen voornamelijk voor in Zuid-Europa. Deze wormen veroorzaken ernstige symptomen zoals bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering. Het is dus belangrijk om uw hond of kat te ontwormen wanneer u samen met het huisdier in Zuid-Europa geweest bent.
  • Kattenlongwormen: Kattenlongwormen zijn de meest voorkomende longwormen bij katten. In eerste instantie geeft een infectie met de kattenlongworm maar weinig klachten. Het is hierdoor extra belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen om een ernstige infectie voor te zijn. Een ernstige infectie kunt u herkennen aan hoesten, benauwdheid en vermagering.
  • Zweepwormen: Deze wormen komen in de dikke en blinde darm van uw hond voor, waar ze de darmwand beschadigen. Ernstige verschijnselen van zweepwormen zijn bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering.
  • Longwormen: Longwormen komen voor in de longen en luchtpijp van honden. Ernstige symptomen van longwormen zijn bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid, vermagering en hartfalen.
  • Hartwormen: Deze wormen komen voornamelijk in Zuid- en Oost Europa waar ze door muggen worden overgebracht. Hartwormen kunnen honden klachten geven zoals vermoeidheid, hoesten, benauwdheid, koorts en zelfs hartritmestoornissen.

Er zijn ontwormingsmiddelen die helpen tegen verschillende soorten wormen. Zo is de Flubenol ontwormingspasta werkzaam tegen spoelwormen, zweepwormen, haakwormen en lintwormen bij honden. Bij katten werkt de pasta tegen spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Om hartwormen en longwormen te behandelen kunt u kiezen voor de producten van Milbemax.

Katten ontwormen

Het is dus zeer belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen om te voorkomen dat de kat ernstige klachten krijgt. Er zijn diverse ontwormingsmiddelen voor katten beschikbaar, waardoor er voor elke kat een geschikte manier te vinden is om vervelende infecties te voorkomen:

  • Ontwormingstablet: Een ontwormingstablet kan ook direct in de bek gestopt worden. Heeft uw kat moeite met innemen van tabletjes? Dan kunt u deze ook verkruimelen en door het voedsel mengen.
  • Ontwormingspasta: Een ontwormingspasta kan direct in de bek van de kat gespoten geworden of de pasta kan door het voedsel gemengd worden. Een ontwormingspasta is een ideale oplossing als uw kat geen fan is van tabletjes.
  • Anti-wormen spot-on: Een anti-wormen spot-on is ideaal als het echt niet lukt om het ontwormingsmiddel oraal toe te dienen. Deze spot-on brengt u met een pipet aan op een plek op de nek van de kat. Vanuit deze plek verspreidt de vloeistof zich vanzelf door het lichaam van de kat.

Honden ontwormen

Ook voor honden zijn er verschillende ontwormingsmiddelen beschikbaar. Hierdoor is er voor elke hond een geschikte behandelmethode te vinden. Bij honden heeft u de keuze uit drie verschillende ontwormingsmiddelen, welke allemaal oraal toegediend moeten worden:

  • Ontwormingspasta: een ontwormingspasta plaatst u achter op de tong van uw hond of mengt u door het voedsel van uw viervoeter. Let goed op dat u de juiste hoeveelheid toedient die past bij het gewicht van de hond.
  • Ontwormingstabletten: de ontwormingstabletten voor honden zien eruit als brokjes en hebben een aangename smaak. U kunt deze tabletten door het voedsel mengen of als traktatie geven. 
  • Ontwormingssuspensie: tot slot kunt u kiezen voor een vloeibare ontwormingssuspensie. Bij deze suspensie kunt u ervoor kiezen om de vloeistof over het voedsel te gieten of direct in de bek van de hond te gieten. Een ontwormingssuspensie mag ook gebruikt worden bij drachtige teven.
Gerelateerde blogs