Teken bij Honden

Gaat u vaak met uw hond wandelen in de natuur? Dan is de kans aanwezig dat uw viervoeter gebeten wordt door een teek. Een teek is een vervelende spinachtige parasiet die ziekteverwekkers met zich mee kan dragen. Een veel voorkomende tekensoort in Europa is de schapenteek, welke de ziekte van Lyme kan overbrengen op uw hond. Daarnaast kan een tekenbeet bij een hond leiden tot andere ziekten en een milde huidirritatie of ontsteking.

Ziekteoverdracht door teken

Als uw hond door teek wordt gebeten, kan deze mogelijk ziektes overdragen. De kans hierop wordt groter als de teek langer aanwezig is in de huid. Als de teek korter dan 24 uur op uw hond gezeten heeft, is de kans op ziekteoverdracht minimaal. Teken kunnen de volgende ziektes bij zich dragen:

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Honden met de ziekte van Lyme krijgen meestal gewrichtsontstekingen. Daarnaast kunnen koorts, verminderde eetlust, sloomheid, vergrote lymfeklieren, nier- hart en neurologische problemen optreden. “Erythema migrans”, de rode, ringvormige uitslag rond de plaats van een tekenbeet wordt bij de hond NIET gezien.

Babesiose

Babesiose (ook wel piroplasmose of tekenkoorts genoemd) wordt veroorzaakt door microscopisch kleine parasieten die leven in rode bloedcellen. Bij Babesiose kunnen honden bloedarmoede krijgen en zijn ze sloom en verzwakt. De Babesia parasiet lijkt zich de laatste jaren van Zuid- en Oost-Europa steeds verder uit te breiden en komt nu ook voor in Centraal Europa, de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Ehrlichiose

De parasiet Ehrlichia komt voor in Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland, Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en in warme landen buiten Europa. Honden kunnen vrij snel na de infectie ziek worden, maar ook pas jaren later. Honden met Ehrlichiose zijn meestal sloom, hebben koorts en bloedonderzoek toont veranderingen van de rode en witte bloedcellen.

Anaplasmose

De Anaplasma bacterie veroorzaakt onder meer bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen. Honden met anaplasmose hebben vaak vage verschijnselen zoals lusteloosheid en koorts. De Anaplasma bacterie komt in steeds meer landen in Europa voor.

Tick Borne Encephalitis

Deze virale aandoening wordt eveneens door teken overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenvliesontsteking (encephalitis).

Teek verwijderen bij uw hond

Om ziekteoverdracht door teken te voorkomen, is het belangrijk teken zo snel mogelijk na aanhechting te verwijderen. Controleer daarom na een wandeling altijd of uw hond teken heeft. Teken hechten zich bij voorkeur op warme en vochtige plekken zoals de oksels en de liezen. U kunt een teek herkennen als een crèmekleurig tot zwart ‘bultje’, rond tot ovaal/afgeplat, dat zich aan de huid ‘vastklemt’.

Om de teek te verwijderen kunt u gebruik maken van een speciale tekentang voor honden. Bij het verwijderen van de teek is het belangrijk dat u de tekenbeet van te voren niet ontsmet of insmeert met olie. Om de teek in één keer te verwijderen, pakt u de teek zo dicht mogelijk op de huid beet met de tekentang en trekt u hem voorzichtig draaiend recht omhoog uit de huid (bij gebruik van een tekentang die ‘knijpt’) of schuift u de tekentang onder de teek en draait u de teek er vervolgens uit (bij gebruik van een tekenhaak). Controleer vervolgens of alle delen van de teek verwijderd zijn en ontsmet de wond eventueel met Betadine oplossing. In de dagen na de beet is het belangrijk om de huid regelmatig te controleren om in de gaten te houden of er een ontsteking ontstaat. Bij milde roodheid en zwelling kunt u honingzalf smeren. Helpt dit onvoldoende of is de huid flink ontstoken, neem dan contact op met uw dierenarts.

Uw hond beschermen tegen teken

Na het verwijderen van de teek wilt u natuurlijk voorkomen dat uw viervoeter nog een keer in aanraking komt met deze vervelende parasieten. Gelukkig zijn er diverse behandelmethodes geschikt om een nieuwe besmetting te voorkomen. De meeste anti-teken middelen voor honden bieden ook bescherming tegen vlooien. Vergeet ook niet om uzelf te beschermen met een teken afwerend middel. Dankzij deze preventiemethodes kunt u weer ongestoord met uw hond in de natuur gaan wandelen!

Tekenband

Een tekenband kan uw hond voor meerdere maanden beschermen tegen teken. De halsband van Seresto biedt maar liefst zeven tot acht maanden bescherming tegen teken, vlooien en andere bijtende insecten. U hoeft deze band alleen maar om de hals van uw hond aan te brengen om uw viervoeter te beschermen. Doe de band wel strak genoeg; de werkzame stof moet in contact komen met de huid. Ideaal voor honden die veel in de natuur gaan wandelen met hun baasjes. Tekenbanden met keramische kralen werken NIET.

Pipet tegen teken

Een pipet, ook wel spot-on genoemd, beschermt uw hond meerdere weken tegen teken. Advantix  en Vectra 3D bieden tot vier weken bescherming tegen teken, vlooien en zandvliegen en zijn dus ideaal als u met uw hond op vakantie gaat naar zuidelijke landen. Frontline spot-on biedt eveneens vier weken bescherming tegen teken en werkt ook tegen vlooien, al wordt bij vlooien helaas wat resistentie tegen de werkzame stof fipronil gezien. De vloeistof in spot-ons wordt met behulp van de pipet aangebracht op de huid tussen de schouderbladen. Vanaf hier verspreidt de vloeistof zich via de talglaag over de rest van het lichaam.

Tabletten tegen teken

Tabletten, zoals Frontpro en Adtab doden teken en vlooien snel, veilig en effectief. Om dood te gaan moet de teek echter wel eerst bijten. Tabletten hebben dus geen afwerend effect tegen teken: uw hond kan nog steeds teken krijgen, ze vallen alleen van uw hond af voor ze ziekte kunnen overbrengen. Tabletten beschermen uw hond maximaal één maand tegen teken.

Tekenspray

U kunt uw hond ook tegen teken beschermen met een spray. De Frontline Spray kan op een afstand van 10-20 cm direct op de vacht worden aangebracht, tegen de haargroeirichting in. Vervolgens dient de spray in de vacht gemasseerd te worden zodat de vloeistof tot diep in de huid kan doordringen. De Frontline spray is maximaal vier weken werkzaam tegen teken.

Natuurlijke middelen tegen teken

Aan bepaalde natuurlijk middelen, zoals etherische oliën (bijvoorbeeld citrusolie, pepermuntolie, eucalyptusolie) en knoflook wordt een anti teken werking toegekend. Ook kettingen met keramische kralen worden gepromoot als anti teken middel. De werking én veiligheid van deze producten is echter niet met wetenschappelijk onderzoek aangetoond, vandaar dat deze producten ook niet als anti-parasitair product geregistreerd mogen worden. Van sommige werkzame stoffen in deze natuurlijke producten is zelfs aangetoond dat ze toxisch zijn voor honden. Het gebruik van deze middelen wordt dan ook afgeraden. Als u een vraag heeft over teken bij uw hond of over de producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.

Behandelingen tegen teken Toediening Duur werking
Tekenband Breng de halsband aan en de werkzame stof verspreidt zich via de huid van de hond. Tot 8 maanden
Teken spot-on De vloeistof met de pipet aanbrengen op de huid tussen de schouderbladen. Vanaf hier zal de vloeistof zich verspreiden. Tot 4 weken
Tablet tegen teken De tablet doodt de teken als deze uw hond bijten. Tabletten hebben dus geen afwerende werking.  Tot 1 maand
Tekenspray De vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht spuiten en vervolgens goed inmasseren. Tot 4 weken
Natuurlijke middelen Werking en veiligheid niet bewezen Werking niet bewezen