Filteren

EHBO benodigdheden voor honden

Niet voor niets wordt gezegd ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’… Een aanvaring met een andere hond, een scherpe tak in het oog of in een doorn stappen zijn zó gebeurd en kunnen voor veel ongemak zorgen. Voor ongelukjes is het goed om een EHBO kit voor uw hond samen te stellen, zodat u de verschillende benodigdheden in huis heeft als er wat gebeurt en u zelf al wat kunt doen voor u, indien nodig, bij de dierenarts terecht kunt.

Kleine en grote wondjes bij honden

Wondjes kunnen ontstaan door vechten met andere honden, een aanvaring met een kat, ergens achter blijven haken of ergens instappen en op nog veel andere manieren. Grote of diepe wonden en wonden waarvan de randen wijken, moeten mogelijk gehecht worden. Vieze wonden of wonden ontstaan door vechten, kunnen bovendien gaan ontsteken. Overleg bij twijfel over de juiste wondverzorging dan ook altijd met uw dierenarts!

Een wond kunt u het beste eerst schoonmaken met bijvoorbeeld Maxani Cleanser Spray of Vetramil spoelvloeistof.  Kleine en grotere wondjes en een geïrriteerde huid kunnen veel baat hebben bij honingzalf, zoals van Vetramil of Dermiel. Honingzalf werkt verzachtend, mild antibacterieel en ondersteunt de wondgenezing. Ook calendulazalf werkt verzachtend.

Een aparte categorie binnen de wonden is de hotspot, een rode, vochtige plek op de huid van uw hond, die vaak snel uitbreidt en uw hond veel ongemak bezorgt. Meestal jeukt een hotspot erg en soms is het erg pijnlijk voor uw hond. Belangrijk bij hotspots is voorkomen dat uw hond aan de plek likt, krabt of bijt, bijvoorbeeld door gebruik van een Medical Pet Shirt of halskraag. Ook een verbandje om een hotspot op de poot voorkomt likken. Zorg er wel voor dat u het verband niet te strak doet. In de Trixie First Aid Kit zitten allerlei benodigdheden, waaronder gaaskompressen en verband. Honingzalf of Dermacool Hot-Spot Spray helpt de huid herstellen.

Tekenbeten

Vooral in de warme maanden is na een wandeling de kans groter dat uw hond gebeten wordt door een hond. Een tekentang of tekenhaak is dan ook onmisbaar in uw EHBO-kit. Om te voorkomen dat u na iedere wandeling aan het friemelen bent, is een product tegen teken zoals Advantix spot-on, Frontpro tabletten of een Seresto halsband heel handig.

Een losse, gescheurde of ingegroeide nagel

Problemen aan de nagels komen regelmatig voor. Vooral de duimpjes en huertusklauwtjes zijn nog al eens ‘slachtoffer’ van ongelukjes. Loszittende stukjes nagel irriteren bij iedere beweging en kunnen dan ook het beste verwijderd worden. Dit is niet altijd gemakkelijk en doordat het flink pijnlijk kan zijn, ook niet altijd ongevaarlijk. Schakel dan ook zeker hulp van uw dierenarts in als (het loszittende stukje van) de nagel niet heel eenvoudig te verwijderen is. Bij een ingegroeide nagel is het knippen ervan de oplossing. Een fijne nagelkniptang hoort dan ook zeker thuis in uw EHBO-kit.

Ontstoken oren bij honden

Als uw hond veel aan zijn oren krabt of schudt met zijn kop, kan dat wijzen op een oorontsteking. Dat is eigenlijk altijd een reden voor een dierenartsbezoek. De dierenarts kan namelijk met een otoscoop de gehoorgang van binnen bekijken, de oorzaak van de oorontsteking vaststellen (bijvoorbeeld bacteriën, gisten of oormijt)  en vooral zien of het trommelvlies heel is. Bij een kapot trommelvlies kan het geven van oordruppels namelijk gevaarlijk zijn!

Het schoonmaken van een hondenoor is meestal niet nodig. De oren horen een beetje vettig te zijn, het oorsmeer helpt ziekteverwekkers op te vangen. Gezonde oren ruiken echter niet. Als uw hond echt vieze oren heeft, gebruik dan een veilige oorreiniger zoals Clean Aural. Bij milde roodheid van de oorschelp of gehoorgang kunnen Dermiel oordruppels op basis van honing verzachtend werken.

Oogontstekingen bij de hond

Als uw hond last heeft van een ‘traanstreep’ (nattige verkleuring van de vacht van de neusrug vanuit de ooghoek), dan kunt u de ogen schoonmaken met een speciale milde oogcleaner zoals Bogacare Perfect Eye Cleaner. Een vitamine A oogzalf zoals Ophtosan helpt de ogen van uw hond beschermen.

Knijpt uw hond echter met één of beide ogen, is de uitvloeiing groengeel van kleur, ziet u een verandering aan het oog zelf (bijvoorbeeld een bloeding, andere reflectie, waasje, doffe of bruine plek of ongelijke pupillen) of is uw hond ook niet lekker, ga dan naar de dierenarts.

Wanneer moet u met spoed naar de dierenarts?

Veel dingen kunt u thuis oplossen of even aankijken. Maar het is goed te weten wat nu écht spoedgevallen zijn waarvoor u onmiddellijk de dierenarts moet bellen voor overleg:

  • Aanhoudend overgeven.
  • Ernstige sloomheid of zwakte, plots sterk verminderd uithoudingsvermogen.
  • Bleke slijmvliezen (binnenkant lip).
  • Het niet kunnen belasten van één of meerdere poten.
  • Benauwdheid.
  • Trauma: bijvoorbeeld een aanrijding of een flinke vechtpartij met een andere hond. Inwendige schade is niet altijd van buiten zichtbaar.
  • Een niet vorderende bevalling.
  • Flink bloedverlies.
  • Een epileptische aanval die langer duurt dan 10 minuten of meerdere aanvallen per dag.
  • Verdenking op vergiftiging of na inslikken van een vreemd voorwerp.
  • Niet kunnen plassen.

Als u een vraag heeft over onze producten of over EHBO van uw hond, neem dan contact met ons op.