Veel honden hebben last van vuurwerkangst rond de feestdagen. De harde vuurwerkgeluiden kunnen uw viervoeter hartstikke nerveus maken. Ondanks het aangekondigde vuurwerkverbod kan het op oudejaarsavond nog steeds onrustig zijn met harde geluiden. Om angstgedrag bij uw hond te voorkomen raden wij aan om uw hond goed voor te bereiden op harde, onverwachte geluiden.
Uw hond voorbereiden op de jaarwisseling
Alle honden kunnen last ondervinden van de angst voor vuurwerk. Ook honden die normaal rustig zijn, kunnen bang zijn voor de harde geluiden. Om uw hond voor te bereiden op deze harde geluiden raden wij aan om op tijd te beginnen met trainen. Dit is zeker verstandig als de hond in voorgaande jaren last heeft gehad van vuurwerkangst of als de hond er nog onbekend mee is. Om de angst in een vroeg stadium te herkennen en te verminderen, is het belangrijk om op tijd te beginnen met trainen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe u dit het beste kunt aanpakken.
-
Zorg ervoor dat uw hond een positieve associatie heeft met harde geluiden: Door de hond te laten wennen aan harde geluiden kunt u hem het idee geven dat harde geluiden positief zijn en dat er iets leuks gaat gebeuren. Na het horen van een hard geluid kunt u bijvoorbeeld een bepaalde term roepen waarna de hond een snoepje of een speeltje krijgt. U kunt ook zelf harde geluiden nabootsen om de hond te trainen. Wanneer uw hond heel angstig is kunt u beginnen met geluiden zoals het hard dicht doen van een kastje. Als de hond aan deze geluiden gewend is, kunt u de training uitbreiden met hardere geluiden.
-
Introduceer de geluiden van vuurwerk: Laat uw hond alvast kennismaken met vuurwerkgeluiden door een YouTube of online afspeellijst met vuurwerkgeluiden te laten horen. Zet het volume van de geluiden niet te snel omhoog, hier kan de vuurwerkangst juist groter van worden. Is uw hond ook bang voor de trillingen, geur en de lichtflitsen die bij vuurwerk horen? Voeg deze effecten dan toe aan de training, zover dat mogelijk is.
-
Ondersteun de training met een voedingssupplement: Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Zylkene gebruiken. Deze capsules zorgen ervoor dat uw hond zich beter kan ontspannen zonder zich suf te voelen en verhoogt het leervermogen zodat de training nog effectiever zal zijn. De supplementen van Zylkene kunnen veilig langdurig gegeven worden omdat ze op natuurlijke basis zijn. Wij raden u aan om in de maanden voor oud en nieuw een keer per dag een Zylkene tablet te geven. De tabletten mogen ook door het gewone voedsel gemengd worden.
-
Raadpleeg een gedragstherapeut: Is uw hond extreem bang voor vuurwerk? Dan kan het een goed idee zijn om een professionele gedragstherapeut te raadplegen om uw viervoeter beter te leren omgaan met zijn angsten.
Een hond met vuurwerkangst op de avond zelf?
Het kan voorkomen dat de hond nog steeds angstig is op oudejaarsavond zelf en de voorbereiding helaas niet effectief is geweest. Gelukkig zijn er nog genoeg dingen die u kunt doen om oudjaarsdag zo prettig mogelijk te maken voor uw viervoeter. Zo raden wij u aan om overdag een lange wandeling met de hond te maken in een rustig natuurgebied waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Uw hond kan dan al een deel van zijn energie kwijt.
Op de avond zelf is het belangrijk dat u het huisdier niet alleen laat voor het geval uw hond in paniek raakt. Om ervoor te zorgen dat uw hond zo min mogelijk van het vuurwerk buiten meekrijgt, raden wij u aan om de gordijnen te sluiten en de tv of radio aan te zetten. Het geluid dat continu van de televisie of radio afkomt leidt de hond af van de vuurpijlen die onverwachts worden afgestoken. Wij raden u aan om de hond zelf een rustig plekje uit te laten kiezen om de avond door te brengen. Als afleiding voor de vuurwerkangst kunt u het dier al voordat het vuurwerk begint afleiding geven, denk hierbij aan een kauwartikel of een hondenspeeltje.
Wordt uw hond toch angstig van het vuurwerk? Beloon het angstgedrag dan niet door uw hond extra aandacht te geven, dit kan namelijk het angstgevoel alleen maar versterken. Het is vooral belangrijk om zelf rustig te blijven en uw hond te steunen wanneer dit nodig is. Zoekt de hond toenadering? Geeft hem dit dan door bijvoorbeeld uw hand op zijn lichaam te leggen. Als uw hond zich liever in een hoekje afzondert, laat hem dan ook met rust. Iedere hond heeft zijn eigen manier om met vuurwerkangst om te gaan en als huisdiereigenaar kunt u hier alleen maar respect en begrip voor hebben. Wij wensen iedereen alvast een rustige jaarwisseling en het allerbeste voor het nieuwe jaar.