Mijn hond heeft jeuk, maar geen vlooien

hond heeft jeuk maar geen vlooien
19 november 2021
Mijn hond heeft jeuk, maar geen vlooien

Veelal wordt jeuk bij honden geassocieerd met vlooien, controleer met het gebruik van een vlooienkam of dit ook het geval is. Als dit niet het geval is, dan vraagt u zich natuurlijk af waarom uw hond last heeft van jeuk? Het lastige van jeuk is dat het veel verschillende oorzaken kan hebben. Het positieve is dat jeuk geen ziekte is, maar een symptoom. Het is een reactie van de huid op een (uitwendige of inwendige) aandoening. Veel honden hebben last van huidproblemen. Uw viervoeter kan dit ervaren als pijnlijk en stressvol. Naast jeuk zijn er vaak nog andere klachten te zien, zoals: een rode of geïrriteerde huid, wondjes, kale plekken en schilfers.

Oorzaken van jeuk bij uw hond

Voor u iets kunt doen aan de jeuk bij uw hond is het van belang om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Voor uw viervoeter is een snelle verlichting van de klachten het doel, echter als uw huisdier naar een zelf diagnose nog klachten ervaart, raden wij een afspraak bij de dierenarts zeker aan. Wij helpen u graag bij het herkennen van veelvoorkomende symptomen. Voor twee soort allergieën hebben we deze dan ook op een rijtje gezet zodat u weet waarop u zelf alert kunt zijn.

Voedselallergie

Honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten voeding. Echter, kan er pas worden gesproken van een allergie wanneer er ook daadwerkelijk allergische verschijnselen optreden na het eten van bepaald voer. Een allergie kan zich uiten door jeuk, braken en diarree. Om erachter te komen waarvoor uw hond allergisch is, is een eliminatiedieet een uitkomst. De meeste honden knappen vaak enorm op van 100% natuurlijke voeding. Sanimed Hypoallergenic helpt tegen allergische reacties en kunt u voor onbepaalde tijd aan uw hond geven. Verkrijgbaar is rijst met de smaken lam of eend en verder is het ook licht verteerbaar.

Atopie

Atopie betreft een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving. Hierbij kunt u denken aan huisstofmijt of pollen. Vaak hangen deze in de lucht en is het seizoensgebonden. Het is dan ook te vergelijken met hooikoorts bij mensen. Klachten die gepaard gaan met atopie ontstaan bij honden over het algemeen al op een jonge leeftijd, vaak is dit al voor het derde levensjaar. Het is een aandoening waar uw hond niet van kan genezen, maar zeker wel mee kan leven. Atopica is een middel dat hierbij kan helpen, omdat door het gebruik de jeuk en ontstekingsklachten worden verminderd. U kunt de capsule één keer per dag rond de maaltijd aan uw hond geven, leg deze in zijn bek zodat het kan worden ingeslikt. Doe dit tussen de twee uur voor én twee uur na de maaltijd. Bij dagelijkse toediening zullen de resultaten binnen 4 weken merkbaar zijn. Is er binnen 8 weken nog geen verbetering? Stop dan met de behandeling.

Preventieve vachtverzorging voor uw hond

Om jeuk bij uw hond te voorkomen is het belangrijk om zijn of haar vacht preventief te verzorgen. Een stralende vacht is namelijk vaak een teken van een gezonde hond en een doffe vacht duidt erop dat uw hond niet helemaal topfit is. Vachtverzorging is nodig bij iedere hond. Om die van uw hond te laten stralen kunt u van alles doen, waaronder: het kammen, wassen en trimmen van de vacht.

Kammen

Het is belangrijk om uw hond goed te kammen vooral tijdens de ruiperiode. Hoe vaak u het beste uw hond kunt kammen hangt vooral af van de vacht, wij raden aan om dit na te vragen bij de dierenarts of een trimsalon. De hond te vaak kammen is ook niet goed. Dit kan kan het verharen juist verergeren. 

Wassen

Er bestaan diverse shampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor het wassen van uw hond. Erg belangrijk om te onthouden is om uw hond nooit te wassen met shampoo die bestemd is voor mensen. De huid en de vacht van een hond zijn namelijk totaal anders dan die van een mens. De shampoo van Allermyl werkt jeukstillend en is geschikt voor een allergische huid. Het is een dunne shampoo die zich makkelijk laat verdelen en uitspoelen wanneer de vacht eerst goed nat wordt gemaakt. Masseer de shampoo in en gebruik deze 2 tot 3 keer in de week.

Trimmen

Wanneer uw hond lange haren heeft, wordt een aantal keer per jaar trimmen geadviseerd. Zo raakt uw viervoeter zijn oude haren kwijt, ontstaan er minder snel klitten en heeft de hond het minder warm. In ons assortiment zijn diverse tondeuses beschikbaar, waaronder de Aesculap tondeuse Isis GT421. Dit is een kleine tondeuse, waardoor deze geschikt is voor het scheren van kleine oppervlaktes en moeilijk bereikbare plekken.