Filteren

Vlooien bij katten

Vlooien zijn het hele jaar door actief en komen wijdverspreid voor in onze leefomgeving, zowel binnen als buiten. Vrijwel iedere kat komt dan ook wel eens met vlooien in aanraking. Wanneer uw kat last heeft van jeuk, zichzelf krabt en bijt of kleine korstjes heeft op de rug en achterhand, kan dit wijzen op vlooien. Ook plots opspringen, omkijken of wegrennen ‘als door een wesp gestoken’ kan het gevolg zijn van een vlooienbeet. Met hun beet brengen vlooien een beetje speeksel in de huid van de kat. Bij sommige katten zorgt dit speeksel voor een ernstige allergische reactie waardoor de kat extreme jeuk krijgt, al van een enkele vlooienbeet. Er is dan sprake van een vlooienallergie. Vooral bij kittens kan een ernstige vlooienbesmetting zelfs bloedarmoede veroorzaken, aangezien vlooien zich voeden met bloed. Ook kunnen vlooien de bron zijn van een lintwormbesmetting van uw kat. Pharmacy4pets helpt u vlooien bij uw kat voorkomen of bestrijden.

De cyclus van vlooien

De meest voorkomende vlooiensoort bij de kat is de kattenvlo. Ook kan de hondenvlo op de kat voorkomen. Vlooien leven van het bloed van uw kat en leggen eitjes in diens vacht. Eén volwassen vlo kan tot wel 1000 eitjes leggen gedurende haar leven! De eitjes vallen uit de vacht van de kat en komen zo in de omgeving terecht. De eitjes komen na één tot enkele dagen uit. De larven verstoppen zich vervolgens op donkere plekjes, bijvoorbeeld in de kieren van uw houten vloer of in de vloerbedekking. Ze voeden zich met huisstof, huidschilfers en ontlasting van volwassen vlooien. Na een tijdje ‘verpoppen’ de larven zich en kunnen in hun beschermde cocon maanden overleven. Door bepaalde prikkels (bijvoorbeeld warmte, trillingen) komen uit de cocons volwassen vlooien, die vervolgens op zoek gaan naar eten en zo op uw kat terecht komen. Deze vlooien leggen opnieuw eitjes en zo is de cyclus rond.

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

De beste manier om te controleren of uw kat vlooien heeft, is door gebruik te maken van een vlooienkam. Kam de vacht nauwkeurig door, met name op de plekken waar vlooien graag zitten (de rug, staartbasis, oksels en liezen). Op deze manier kunt u volwassen vlooien of vlooienuitwerpselen vinden. Vlooien lijken op van opzij ‘platgedrukte’ fruitvliegjes. Vlooien lopen of vliegen echter niet, ze springen. Vlooienpoepjes zijn donkerbruine tot zwarte korrels, die vaak verward worden met zand. Het onderscheid is echter makkelijk te maken door de korreltjes op een vel wit papier te kloppen en vervolgens met een druppel water te bevochtigen en uit te wrijven. Omdat vlooienpoepjes uit opgedroogd bloed bestaan, worden ze na bevochtiging roodbruin van kleur. Zand zal onveranderd van structuur en kleur blijven.

Vlooien bij katten bestrijden

Vlooien kunnen zeer hardnekkig zijn, maar een vlooienplaag is prima te bestrijden. Het vraagt wel om een grondige aanpak met de juiste middelen en toedieningsfrequentie. Bij een vlooienallergie hoeft uw kat maar één keer in de paar weken door één vlo gebeten te worden om jeuk te krijgen. Uw kat het hele jaar maandelijks ontvlooien is dan ook essentieel om haar jeukvrij te houden. Pharmacy4pets biedt diverse behandelmethoden, zodat u de manier kunt kiezen die het best past bij uw kat.

Vlooiendruppels

Het gebruik van vlooiendruppels in pipet of spot-on is een snelle en effectieve manier om uw kat te ontvlooien. Advantage beschermt uw kat drie tot vier weken tegen vlooien en mag ook gebruikt worden om kittens vanaf acht weken te ontvlooien. Vectra Felis voorkomt vlooienbesmetting gedurende één maand en verhindert de vermenigvuldiging van vlooien door remming van de ontwikkeling van de vlooien in de omgeving van de kat gedurende drie maanden. Vectra Felis mag toegediend worden bij kittens vanaf 600 gram (circa zes weken). Allebei de middelen doden de vlooien snel, zijn veilig en ook geschikt voor katten met een vlooienallergie.

Vlooienband

Een behandelmethode die voor de langere termijn werkt is de vlooienband. De Seresto teken- en vlooienband beschermt uw kat tot wel acht maanden tegen teken en vlooien. Bij het gebruik van de band is contact met de huid van de werkzame stoffen in de band erg belangrijk. De band moet dus strak genoeg gedragen worden om goed zijn werk te doen. De Seresto vlooienband kan gebruikt worden voor kittens vanaf tien weken leeftijd.

Tabletten tegen vlooien

Tabletten zoals Adtab doden vlooien en teken snel, veilig en effectief. De tabletten werken één maand en mogen ook gegeven worden aan kittens vanaf 8 weken leeftijd en met een minimum gewicht van 500 gram.

Vlooienspray

U kunt uw kat ook ontvlooien met een vlooienspray. De spray van Frontline kan zelfs gebruikt worden bij hele jonge kittens (gebruik dan wel de 100ml variant). De spray dient over de hele vacht gespoten te worden of met een handschoen verdeeld te worden. Een juiste dosering (dus vaak genoeg sprayen) is uiteraard van belang voor een goede werkzaamheid. Helaas wordt er steeds meer resistentie gezien tegen fipronil, de werkzame stof in onder meer Frontline.

Natuurlijke middelen tegen vlooien

Aan bepaalde natuurlijk middelen, zoals etherische oliën (bijvoorbeeld citrusolie, pepermuntolie, eucalyptusolie) en knoflook wordt een anti vlooien werking toegekend. De werking én veiligheid van deze producten is echter niet met wetenschappelijk onderzoek aangetoond, vandaar dat deze producten ook niet als anti-parasitair product geregistreerd mogen worden. Van sommige werkzame stoffen in deze natuurlijke producten is zelfs aangetoond dat ze toxisch zijn voor katten. Het gebruik van deze middelen wordt dan ook afgeraden.

Vlooien in huis behandelen

Slechts 5% van de vlooien zit op uw kat. Dit wil zeggen dat tot wel 95% van de vlooien zich bevindt in uw omgeving. Door gelijktijdig uw kat en uw huis te behandelen zal de vlooienplaag dus sneller onder controle zijn. De beste manier om de omgeving aan te pakken is door gebruik te maken van een omgevingsspray en het huis natuurlijk goed schoon en vrij van stof te houden wanneer er vlooien aanwezig zijn. Mocht u nog andere huisdieren hebben zoals een hond, vergeet deze dan ook niet te behandelen. 

NB: Als u zowel een hond als een kat heeft is het belangrijk te weten dat katten permethrin, een vlooienmiddel dat bij honden prima gebruikt kan worden, niet kunnen verdragen. Permethrin zit bijvoorbeeld in Advantix. Een permethrin-vergiftiging bij de kat geeft zenuwverschijnselen. Vlooienmiddelen voor de hond mogen daarom niet zomaar ook voor de kat gebruikt worden. Het is zelfs veiliger om voor uw hond ook een product te kiezen met een andere werkzame stof dan permethrin als u ook een kat heeft, zeker als ze veel contact hebben. Als u een vraag heeft over vlooien bij uw kat of over producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.

Behandelingen tegen vlooien Toediening Duur werking
Vlooiendruppels Breng de druppels aan tussen de schouderbladen op de huid van uw kat. Tot 4 weken
Vlooienband De werkzame stof verspreidt zich via de halsband in de huid van uw kat. Tot 8 maanden
Tabletten tegen vlooien De vlo krijgt de werkzame stof binnen door de kat te bijten. 1 maand
Vlooienspray Spray de vloeistof op een afstand van 10 tot 20 centimeter op de vacht en masseer goed in. Tot 3 maanden* *helaas veel resistentie
Natuurlijke middelen Werking en veiligheid niet bewezen. Werking niet bewezen.

2 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina