Het gebit van de hond
Honden hebben van nature tanden en kiezen die geschikt zijn om een prooi te verslinden. Hedendaagse honden hoeven natuurlijk niet meer zelf hun voedsel te vangen en te verscheuren. Toch is het belangrijk om het gebit van uw hond gezond te houden. Een schoon gebit en gezond tandvlees dragen bij aan de algehele gezondheid van uw hond. Pharmacy4pets helpt u het gebit van uw hond in topconditie te houden.
Gebitsproblemen bij honden
Gebitsproblemen komen veel voor bij honden. Honden krijgen geen gaatjes, maar kunnen wel last krijgen van tandplaque. Als tandplaque niet tijdig wordt verwijderd, bijvoorbeeld door het kauwen op speciale brokken of kauwstrips of het poetsen van de tanden, ontstaat tandsteen. Onder het tandsteen voelen bacteriën zich thuis en hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. De ontsteking kan ook de onderliggende weefsels betreffen, waardoor op den duur tanden en kiezen zelfs los kunnen raken. Het spreekt voor zich dat voor dit gebeurt uw hond al langere tijd heel veel last heeft! Op tijd naar de dierenarts gaan bij gebitsproblemen voorkomt veel leed. Bovendien kunnen de bacteriën uit de mondholte via het bloed ook ontstekingen van hart, nieren en lever tot gevolg hebben. Het is dan ook aan te raden minstens één keer per jaar het gebit van uw hond door uw dierenarts te laten checken. Door de tanden van uw hond te poetsen houdt u het gebit van uw hond gezond.
Andere veel voorkomende gebitsproblemen bij de hond zijn: standsafwijkingen, zoals bijvoorbeeld een te nauwe onderkaak waardoor de onderhoektanden in het gehemelte kunnen prikken, fracturen (breuken) van tanden of kiezen of ‘dubbele’ (persisterende) melktandjes, waarbij na het wisselen naar het volwassen gebit, één of meerdere melktanden aanwezig blijven. Dit zorgt voor ruimtegebrek en het mogelijk verkeerd gaan staan van de volwassen tand. Altijd een reden voor een dierenartsbezoek dus!
Symptomen van gebitsproblemen bij honden
Er wordt vaak gedacht dat het belangrijkste symptoom van een hond met gebitsproblemen slechter of niet eten is. Dit is echter heel vaak niet het geval! De problemen ontstaan vaak geleidelijk en uw hond leert met de pijn omgaan. Bovendien is de honger vaak simpelweg een te belangrijke drijfveer om te gaan eten. Uw hond zal mogelijk wel op een andere manier gaan eten (bijvoorbeeld aan één kant kauwen, niet of minder goed kauwen) om het eten zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.
Het meest in het oog (of beter gezegd, de neus!) springende symptoom is vaak een vieze geur uit de bek. Een hond met een gezond gebit heeft geen slechte adem; ook niet als uw hond op leeftijd is. Wanneer uw hond uit zijn bek stinkt, is er vrijwel altijd iets aan de hand.
Belangrijke symptomen van gebitsproblemen zijn:
- Vieze geur uit de bek.
- Bruine of gele aanslag op tanden en kiezen.
- Losse of ontbrekende tanden of kiezen.
- Verkleurde tanden of kiezen (bruin of blauwig).
- Rood tandvlees.
- Bloedend tandvlees.
- Dubbele tanden: melktanden en blijvende tanden gelijktijdig aanwezig.
- Overmatig kwijlen.
- Minder eten.
- Langzamer eten.
- Knoeien met eten.
- Anders eten: bijvoorbeeld minder goed kauwen, slechts aan één kant kauwen, eten in de bek ‘opzij gooien’,..
- Afgebroken of gespleten tanden of kiezen.
- Minder vrolijk of fit zijn (pijn!).
Het is belangrijk om het gebit van uw hond regelmatig te controleren. Dit begint met het ruiken van de adem. Vervolgens kunt u voorzichtig de lippen optillen en de tanden, kiezen en het tandvlees bekijken. Door de tanden van uw hond regelmatig te poetsen helpt u zijn gebit gezond te houden. Het is aan te raden minstens één keer per jaar het gebit van uw hond door uw dierenarts te laten controleren.
Tanden poetsen bij uw hond
Het poetsen van de tanden van uw hond is zoals gezegd erg belangrijk, maar u vraagt zich wellicht af hoe u dit kunt doen. Wanneer uw hond niet gewend is aan tanden poetsen, kan het lastig zijn om het gebit goed schoon te maken.
Het allerbelangrijkste is het tanden poetsen heel rustig op te bouwen en uw hond te blijven belonen. Het ‘over de snuit pakken’ wordt door honden als een straf ervaren, het beste is de snuit van beneden en van opzij af te benaderen en niet helemaal te omvatten. U kunt de volgende vijf stappen volgen om de tanden van uw hond te reinigen:
1. Tandpasta als lekkernij
Was uw handen en smeer een beetje tandpasta – zoals de C.E.T tandpasta met leversmaak – op uw wijsvinger. Laat uw hond de tandpasta van uw vinger aflikken; zo kan hij wennen aan de smaak. Gebruik geen tandpasta voor mensen. De meeste honden houden niet van de mentholsmaak. Bovendien is tandpasta voor mensen bedoeld om uit te spugen. Honden slikken de tandpasta door en kunnen als ze dit doen bij tandpasta voor mensen teveel fluoride binnenkrijgen. Bij honden is tandpasta vooral bedoeld als schuurmiddel om tandplaque te verwijderen en om het tandenpoetsen leuk te maken (door de smaak ervan), ze krijgen immers nauwelijks gaatjes.
2. Oefenen met de vinger(borstel)
Wrijf zachtjes met een vinger met tandpasta over de tanden van uw hond. Uw hond moet er mogelijk aan wennen dat z’n bek wordt aangeraakt; ga niet verder als u merkt dat uw hond het niet prettig vindt. Bouw dit zo langzaam op en beloon uw hond na iedere sessie. Begin bij de hoektanden en breid het langzaam uit naar de kiezen en snijtanden. De bek mag hierbij gesloten blijven. Als het u lukt de buitenzijde van alle tanden en kiezen te poetsen, dan scheelt dit al enorm! Als u niet wilt poetsen met uw vinger, dan kunt u ook kiezen voor een vingertandenborstel. Het voordeel hiervan is dat deze wat ruwer is, waardoor plaque makkelijker verwijderd wordt.
3. Tandenborstel
Als het poetsen met uw vinger of een vingertandenborstel lukt, kunt u overstappen naar een speciale hondentandenborstel. Breng wat tandpasta aan op de tandenborstel en laat uw hond eraan likken. Houd voorzichtig de snuit vast, zodat uw hond niet op de tandenborstel kan kauwen. U kunt de lippen van uw hond optillen en zo voorzichtig de hoektanden poetsen. Doe dit van boven naar beneden.
4. Het poetsen van de kiezen
Poets vervolgens ook de kiezen aan beide kanten van de bek, van boven naar beneden. Beweeg langzaam en met ronddraaiende bewegingen.
5. Het poetsen van alle tanden
Om alle tanden te poetsen, poetst u eerst de hoektanden. Ga dan verder met de kiezen en de snijtanden. U kunt de snijtanden bereiken door de bek van uw hond dicht bij de snuit vast te houden. Til vervolgens de bovenlip voorzichtig op met duim en wijsvinger. Poets de snijtanden extra voorzichtig, het is de gevoeligste plek. Bovendien kan het optillen van de bovenlip ervoor zorgen dat uw hond moet niezen. Het allerbelangrijkste: bouw het poetsen van de tanden langzaam op.
Gebitscontrole van uw hond
Het is aan te raden om jaarlijks minstens éénmaal (en uiteraard bij geconstateerde afwijkingen) bij uw dierenarts het gebit van uw hond te laten controleren. Uw hond kan last hebben van tandsteen en dit kunt u zelf niet verwijderen met het poetsen van de tanden. Bij de aanwezigheid van tandsteen wordt meestal een gebitsreiniging onder narcose geadviseerd door uw dierenarts. Soms is het trekken van één of meerdere elementen nodig.
Pups wisselen hun melkgebit tussen wanneer ze tussen de drie en zes maanden oud zijn. Het is verstandig rond om rond de leeftijd van zes maanden het gebit te laten controleren door de dierenarts, hij kan dan zien of het wisselen goed verlopen is. Merkt u iets afwijkends op aan het gebit van uw pup (bijvoorbeeld een afgebroken melktandje of een persisterende melktand)? Neem dan meteen contact op met uw dierenarts voor een controle. Door regelmatig (het liefst dagelijks) tandenpoetsen en een jaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts kunt u veel gebitsproblemen bij uw hond voorkomen of tijdig behandelen.
Producten voor het gebit van uw hond
Het mechanisch reinigen van het gebit van uw hond, ofwel tanden poetsen, is veruit de beste manier om gebitsproblemen te helpen voorkomen. Er zijn handige sets verkrijgbaar met tandpasta, vingertandenborstel en tandenborstel, zoals de gebitsverzorgingsset van C.E.T. of Orozyme.
Het is een misverstand dat brokken per definitie beter voor het gebit van uw hond zijn dan natvoer. Soms zijn brokjes zodanig klein dat uw hond niet of nauwelijks hoeft te kauwen of verkruimelen de brokken, waardoor ze een schurend effect missen. Brokken geschikt om het gebit van uw hond schoon te helpen houden, hebben een specifieke vezelstructuur en grootte, waardoor de tanden en kiezen er verder in doordringen voor de brokken splijten. Snacks kunnen ook helpen om de vorming van tandplaque en tandsteen te helpen voorkomen. Belangrijk is wel dat uw hond even met zo’n snack bezig is. Als de snack met een paar keer kauwen weg is, is het effect minimaal. U kunt dan beter kiezen voor een snack die geschikt is voor een maatje groter. Veggiedent Fr3sh Single zijn caloriearme kauwsnacks die ook goed geschikt zijn voor honden met een allergie voor dierlijke eiwitten. Ook C.E.T. Kauwstrips helpen het gebit van uw hond reinigen.
Er bestaan producten die door hun samenstelling zorgen voor een vermindering van de vorming van tandsteen uit aanwezig tandplaque. Mondwater, zoals Vet Aquadent kunt u toevoegen aan het drinkwater van uw hond. Orozyme Bucco Fresh is een poeder dat toegevoegd wordt aan het voer en helpt de adem van uw hond fris te houden. Deze producten zijn vooral geschikt voor gebruik naast het tanden poetsen of het gebruik van speciale brokken of kauwsnacks of als uw hond het tandenpoetsen écht niet toelaat. Mechanisch reinigen blijft de gouden standaard! U kunt zelf heel veel doen om het gebit en tandvlees van uw hond te helpen schoon en gezond te houden. Uw hond zal u er heel dankbaar voor zijn! Bovendien helpt tandenpoetsen ook de rekening van de dierenarts laag te houden; een goede dagelijkse gebitsreiniging helpt immers gebitsproblemen voorkomen of de ernst ervan te verminderen.
Als u een vraag heeft over onze producten of de gebitsverzorging van uw hond, neem dan contact met ons op.