Filteren

Het ontwormen van uw kat

Veel katten krijgen vroeg of laat te maken met wormen. Doordat wormen en hun eitjes wijdverspreid voorkomen in de leefomgeving, is het praktisch onmogelijk om wormen bij katten te voorkomen, zeker als ze buiten komen. Wanneer uw kat besmet is met wormen is dit heel vaak niet aan de buitenkant te zien. Pas bij een flinke besmetting krijgt de kat verschijnselen zoals diarree en vermagering. Om een ernstige besmetting voor te zijn, is het belangrijk om te zorgen voor een goede wormbestrijding bij uw kat. Naast dat wormen uw kat ziek kunnen maken, zijn sommige wormen ook besmettelijk voor mensen. Vooral kleine kinderen en zwangere vrouwen kunnen er problemen door krijgen. Pharmacy4pets helpt u bij de keuze voor de juiste wormenkuur voor uw kat.

Symptomen van wormen bij de kat

Heel vaak merkt u helemaal niks als uw kat wormen heeft. Soms worden wormen in de ontlasting of het braaksel gezien, maar veel vaker poept een met wormen besmette kat alleen wormeitjes uit en die zijn met het blote oog niet zichtbaar. Symptomen treden vaak pas op bij een ernstige besmetting. De symptomen die kunnen optreden zijn verschillend per wormsoort. Mogelijke symptomen bij een wormbesmetting zijn:

  • Diarree, mogelijk met bloed in de ontlasting.
  • Vermageren.
  • Doffe vacht.
  • Dikke buik.
  • ‘Spaghettislierten’ (spoelwormen) of ‘rijstkorrels’ (lintworm) in de ontlasting of het braaksel.
  • Overgeven.
  • Hoesten, benauwdheid, hartritmestoornissen (hart- en longworm).
  • Jeuk aan de anus (lintworm).
  • Slechte conditie, lusteloosheid.
  • Bloedarmoede

Welke wormen kan mijn kat oplopen?

Er zijn verschillende soorten wormen die uw kat kan oplopen:

Spoelworm

De meest voorkomende soort wormen bij katten zijn spoelwormen. Een spoelworminfectie komt het vaakst voor bij kittens, die wormeitjes binnenkrijgen via de moedermelk. Katten kunnen deze wormen ook oplopen door het eten van besmette knaagdieren of door het likken/eten van besmette aarde. Wanneer een kat besmet is met spoelwormen ziet men soms verschijnselen zoals een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, gewichtsafname en een opgezette buik. Ook kunnen soms kleine witte wormpjes of langere ‘spaghettislierten’ in de ontlasting of het braaksel worden gezien.

Lintworm

Katten kunnen besmet raken met lintworm door het eten van besmette knaagdieren of het oplikken van een met lintworm besmette vlo. Het is daarom belangrijk om ook te zorgen voor een goede vlooienbestrijding bij uw kat. De verschijnselen bij lintworm bestaan vaak alleen uit de aanwezigheid van wormsegmenten (lijkend op rijstkorrels) en/of jeuk rond de anus van de kat.

Longworm

Een kat kan longworm oplopen door het binnenkrijgen van de larven van de worm via slakken, knaagdieren, muizen of vogels. Een besmetting met kattenlongwormen geeft vaak weinig klachten, maar het is wel belangrijk om deze wormen te bestrijden om ernstige klachten voor te zijn. Bij een ernstige infectie horen symptomen zoals hoesten, benauwdheid en vermagering.

Hartworm

De Hartworm komt met name in Zuid- en Oost-Europa voor en wordt overgebracht door muggen. Als uw kat mee op vakantie gaat is het daarom goed om hier rekening mee te houden, bij uw dierenarts kunt u advies krijgen met betrekking tot hartwormpreventie. Hartwormen leven in het hart en in de longslagaders van de kat. Bij katten verloopt een infectie vaak zonder symptomen, maar een besmetting met hartworm kan wel plotselinge sterfte, benauwdheid of hartfalen veroorzaken. De verschijnselen treden vaak pas maanden na de besmetting op.

Haakworm

Volwassen katten kunnen besmet raken door het eten van haakwormlarven in de omgeving. Kittens raken vaak al besmet met dit type worm via de moedermelk. Haakwormen veroorzaken symptomen zoals bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering.

Ontwormingsmiddelen voor katten

Het voorkomen van wormen en het ontwormen van uw kat kan met verschillende soorten wormkuren, zodat er altijd een wormkuur is die geschikt is voor uw kat. Niet alle wormkuren werken tegen alle typen wormen. Spoelwormen en haakwormen worden door de meeste middelen aangepakt, maar lintworm, hartworm en longworm alleen door specifieke middelen.

Ontwormpasta

Ontwormpasta is met name bij kittens een veel gebruikte manier van ontwormen. De pasta kan zowel direct in de bek gegeven worden als door het voer gemengd worden. Bij het toedienen van de ontwormpasta is het belangrijk om de juiste hoeveelheid die past bij het gewicht van uw kat toe te dienen. De meeste wormpasta’s hebben hiervoor een handige verstelring. Flubenol en Vitaminthe ontwormpasta werken tegen spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Panacar PetPaste doodt naast spoel- en haakwormen ook de giardia parasiet.

Ontwormingstabletten

Het is ook mogelijk om uw kat te ontwormen met tabletten. Ook hierbij is het belangrijk om de juiste dosering, passend bij het gewicht van uw kat, toe te dienen. Van Milbemax en Milpro zijn er verschillende tabletten beschikbaar voor zowel kittens als kleine en grote volwassen katten. Deze wormtabletten werken tegen alle wormen, inclusief de lint-, hart- en longworm.

Pipet tegen wormen

Als het lastig is uw kat tabletten of pasta te geven, kunt u uw kat ook ontwormen door middel van een spot-on (pipet voor tussen de schouderbladen). Dronspot kat werkt tegen alle wormen behalve de hart- en longworm. Advocate en Stronghold hebben een zeer breed werkingsspectrum: ze pakken álle wormen behalve de lintworm aan en werken daarnaast tegen vlooien en (oor)mijten. Advocate en Stronghold zijn uitsluitend met een recept van uw dierenarts verkrijgbaar.

Hoe vaak dien ik mijn kat te ontwormen?

De kans op een wormbesmetting verschilt per kat. Katten die nooit buiten komen (ook niet in de tuin), lopen een veel kleiner risico dan fervente jagers of katten die rauw vlees gevoerd krijgen.

Voor binnenkatten die geen rauw vlees eten is het advies om twee keer per jaar met een breedspectrum middel, dat wil zeggen een middel dat zowel tegen spoel- als lintworm werkt, te ontwormen óf twee keer per jaar ontlasting te laten onderzoeken door de dierenarts en op basis daarvan te ontwormen. Als uw kat buitenkomt en/of wel eens rauw vlees eet, is het advies haar minimaal vier keer per jaar met een breedspectrum middel te ontwormen (of de ontlasting te laten onderzoeken). Wanneer er sprake is van een vastgestelde besmetting met wormen, volg dan het advies van uw dierenarts op.

Aangezien kittens besmet kunnen worden via de moedermelk dienen zij vaker en wel op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken ontwormd te worden. Vervolgens moeten de kittens nog iedere maand ontwormd worden totdat ze een leeftijd van 6 maanden bereiken. Wanneer uw kitten 6 maanden oud is, kan het ontwormschema voor volwassen katten worden gevolgd.

Omdat sommige lintwormen door vlooien worden overgedragen, is het aan te raden om uw kat, naast het ontwormen, ook te behandelen tegen vlooien. Wilt u álles weten over wormen bij uw kat, kijk dan op de website van ESCCAP, het Europese adviesorgaan over parasieten bij honden en katten. Als u een vraag heeft over wormen bij uw kat of over producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.