Filteren

De huid en vacht van de kat

Een glanzende vacht wordt als een teken van gezondheid beschouwd bij de kat. Dat vindt uw kat zelf ook: maar liefst 25% van de wakkere tijd wordt aan vachtverzorging besteed! Dat komt neer op zo’n twee tot drie uur per dag. Haaruitval, klitten, schilfers, een doffe of vette vacht of droge huid zijn dan ook tekenen dat uw kat niet lekker in haar vel zit. Pharmacy4pets helpt u graag de huid en vacht van uw kat gezond en glanzend te houden.

De huid van de kat

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft vele functies. Allereerst vormt de huid van een kat een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt de huid het lichaam tegen ziekteverwekkers, uitdroging en verwondingen. Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. De huid vervult verder nog een aantal belangrijke taken, zoals de opslag van vocht, zouten en vet, en de productie van hormonen en pigmenten. Bij de meeste katten is vrijwel alle huid bedekt met haar. De stand van de haren speelt een rol in de lichaamstaal van de kat, denk aan het krijgen van een dikke staart bij dreiging.

Verharen bij katten

Als de temperaturen gaan stijgen en de dagen gaan lengen, ruilt uw kat haar dikke wintervacht voor een lichtere zomervacht. Dit kan gepaard gaan met veel haarverlies. Bij binnenkatten kan de seizoensgebonden rui plaatsmaken voor een constantere rui het hele jaar door. Bijna alle katteneigenaren balen wel eens van dit haarverlies, wat letterlijk sporen na laat in huis. Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u dit helpen beperken. Borstelen is goed voor het haar, de vacht en de huid.

Het haarverlies verminderen is niet altijd mogelijk, maar een startpunt kan zijn om allereerst goed naar de voeding te kijken: de haren van uw kat groeien het hele jaar door. De normale, gezonde huid vernieuwt zichzelf iedere drie tot zes weken en stelt daardoor hoge eisen aan de voeding. Ongeveer een derde van de dagelijkse eiwitbehoefte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het onderhoud van de huid en vacht van uw kat. Een evenwichtig en volledig dieet biedt de nodige voedingsstoffen om de haargroei te ondersteunen en draagt bij tot een gezonde vacht en huid. Toch is er soms extra behoefte aan bepaalde vitaminen, aminozuren, vetzuren of mineralen. Bij verharen kan het zeker zinvol zijn de voeding aan te vullen met supplementen als Biomethin+ of Formel Z,  supplementen met extra B-vitaminen. Dermazyme Zinc levert extra zink. Essentiële vetzuren kunt u supplementeren in vloeibare vorm, zoals Megaderm, of in capsules, bijvoorbeeld Vetoquinol Care omega 3-6

Overmatig verharen

U wilt natuurlijk het liefst dat de vacht van uw kat er gezond en glanzend uitziet. Daarom kan het best verontrustend zijn als u ziet dat uw kat lijdt aan haarverlies. Hoewel een beetje verharen geheel natuurlijk is, kan overmatig haarverlies met zelfs het krijgen van kale plekken, duiden op een ernstiger probleem met uw kat. Een aantal mogelijke oorzaken voor haaruitval:

  • Tekorten aan bepaalde vitamines, mineralen, vetzuren of aminozuren.
  • Hormonale aandoeningen.
  • Parasitaire aandoeningen.
  • Ringworm (schimmel).
  • Genetische aanleg.
  • Allergie.

Naast het optimaliseren van de voeding, is het belangrijk de oorzaak van de haaruitval te achterhalen. Krijgt uw kat kale plekken of een dunne vacht, dan is het advies uw dierenarts te raadplegen.

Huidproblemen bij de kat

Naast haaruitval kan uw kat ook last krijgen van een vette of eerder doffe vacht, schilfers, korstjes, jeuk, een droge huid of klitten. De meest voorkomende oorzaken van huid- of vachtproblemen bij de kat zijn:

Vlooien

Vlooien komen nog altijd ontzettend veel voor en staan met stip op nummer één als oorzaak voor jeuk bij de kat. Een vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij de kat. Vlooien kunnen jeuk over het hele lichaam veroorzaken. Bij allergische problemen komt de jeuk het meest voor aan de kop en nek en op de onderrug. Een maandelijkse vlooienbestrijding met bijvoorbeeld Advantage of Vectra Felis en daarnaast behandelen van de omgeving van de kat met een omgevingsspray is essentieel bij het onder controle krijgen van jeuk veroorzaakt door deze kriebelbeestjes.

Een slechte vachtverzorging

Hoewel vachtverzorging voor katten een zeer belangrijk deel is van hun dagbesteding, gaat het soms toch mis. Vooral bij oudere katten met bijvoorbeeld chronische nierziekte of artrose of katten met overgewicht, zien we dat de kat een slechte vacht krijgt. Door pijn, onvoldoende energie of simpelweg omdat ze er niet goed bij kunnen, wordt de vacht niet meer door de kat zelf verzorgd. Het resultaat is vaak een vette vacht met klitten of zelfs een vervilte vacht.  Naast eventuele pijnbestrijding en afvallen, is het door de eigenaar of een goede kattentrimmer bijhouden van de vacht noodzakelijk. Als kammen en borstelen niet lukt, is het één of twee keer per jaar laten scheren van de kat vaak een goede oplossing.

De schilfermijt

Een vette vacht met schilfers kan worden veroorzaakt wanneer de talgklieren teveel olie (talg) produceren. Deze oliën voeden en beschermen de huid, maar in te grote hoeveelheden kunnen ze de huid van uw kat gaan irriteren, waardoor schilfering en meer haarverlies dan normaal optreedt. Schilfers kunnen ook optreden bij een minder goede vachtverzorging. Daarnaast veroorzaakt de Cheyletiella-mijt, ook wel stof- of schilfermijt genoemd, schilfers met of zonder jeuk. Cheyletiella kan behandeld worden met een spot-on product dat verkrijgbaar is bij de dierenarts.

Allergieën

Katten kunnen net als mensen allergisch zijn voor dingen in hun voeding of omgeving. De meest voorkomende allergie bij de kat is zoals gezegd de vlooienallergie. Om het hele jaar jeuk te hebben, hoeft een kat maar één keer per twee a drie weken door één vlo gebeten te worden! Daarnaast zien we bij katten ook voedingsallergieën en allergieën voor iets in de omgeving (bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt), ook wel atopie genoemd, voorkomen. Bij een allergie staat jeuk op de voorgrond. Afhankelijk van waar de kat allergisch voor is, bestaat de behandeling uit een goede vlooienbestrijding, een speciale hypoallergene dieetvoeding zoals Sanimed Skin Sensitive of ontstekingsremmende medicatie.

Ringworm

Ringworm is de populaire benaming voor een schimmelinfectie. De naam is te wijten aan de meestal ringvormige kale plekken die deze schimmelinfectie veroorzaakt. Maar een worm is het niet! Een schimmelinfectie bij de kat veroorzaakt vaak kale plekken met schilfers, met of zonder jeuk. Soms krijgen katten helemaal geen klachten, maar verspreiden ze toch schimmelsporen waarmee ze andere katten én hun baasjes kunnen besmetten. Schimmel is namelijk ook overdraagbaar op mensen. Het tijdig stellen van de juiste diagnose is dus belangrijk, evenals een grondige behandeling.

Overmatige vachtverzorging

Bij de vachtverzorging verwijdert uw kat parasieten, dood haar, vuil en andere irriterende stoffen uit haar vacht. Als uw kat bovendien steeds op dezelfde plek likt, zult u uiteindelijk merken dat die plek kaler wordt of dat de kwaliteit van het haar op die plek verslechtert. Overmatig poetsgedrag leidt bovendien eerder tot het optreden van haarballen door het oplikken van de losse haren.

Overmatige vachtverzorging is vaak een teken van jeuk. Likken op één bepaalde plek, kan ook pijn betekenen. Zo likken katten met een blaasontsteking vaak hun buik kaal. Ook kan het likken een symptoom zijn van stress of verveling: als uw kat niet (of juist overmatig) wordt geprikkeld door haar omgeving, gaat zij haar vacht meer verzorgen dan nodig is.

Ondersteunen van de huid en vacht bij katten met huidproblemen

Bij katten met huid- en vachtproblemen is het belangrijk naar de dierenarts te gaan voor een juiste diagnose en een eventuele behandeling. Daarnaast kunt u als eigenaar heel veel doen om de huid en vacht van uw kat zo goed mogelijk te ondersteunen. Eerder genoemde supplementen met B-vitamines, aminozuren, mineralen en vetzuren zijn erg nuttig ter ondersteuning van de gezonde huid en vacht. Bij dieren met huidproblemen is de barrièrefunctie van de huid vaak verstoord. De huidbarrière is onder andere opgebouwd uit lipiden, vetten. Deze vetzuren extra toedienen, kan dus helpen de barrière te versterken. Dit kan door middel van een druppel in de nek: Allerderm spot-on, een vloeistof voor door de voeding: Catoils of met behulp van capsules: Redonyl Ultra.

Voor schrale of schilferige plekjes en kleine wondjes is het fijn een verzorgende zalf in huis te hebben. Honingzalf, bijvoorbeeld van L-Mesitran, werkt mild-antibacterieel, verzachtend en helpt de huid sneller herstellen. Helosan is een verzachtende en vochtinbrengende créme, ideaal voor droge plekjes. Uw kat wassen kan een goed idee zijn om een vette vacht te verzorgen, verontreinigingen en schilfers te verwijderen en de vacht weer te laten glanzen. Omdat de zuurgraad van de kattenhuid wezenlijk anders is dan die van mensen, is een kattenshampoo essentieel. Dermoscent Atop7 is een heel zachte shampoo voor de zeer gevoelige huid. Ziet u of uw kat wassen niet zitten? Dan is Allerderm Foam wellicht iets voor u: deze mousse reinigt net zo goed als een shampoo, maar hoeft niet uitgespoeld te worden en is zelfs geschikt voor de allergische kattenhuid!

Hopelijk kunt u met deze tips de vacht van uw kat weer laten glanzen en zit uw kat weer lekker in haar vel! Als u een vraag heeft over onze producten of over de huid of vacht van uw kat, neem dan contact met ons op.

 

1 item

12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina