Maag- en darmproblemen bij de hond
Het spijsverteringsstelsel van de hond zorgt ervoor dat uit het voedsel voldoende voedingsstoffen en vocht worden opgenomen om uw hond van genoeg energie te voorzien. De darmperistaltiek (bewegingen van de darm) en de darmflora (de goede bacteriën in de darm van uw hond) zijn gevoelig voor veranderingen; ander voedsel, maar ook stress, kunnen ervoor zorgen dat de darmen van uw hond zich anders gaan bewegen dan normaal. Dit kan leiden tot maag- en darmproblemen.
Symptomen van maag- en darmproblemen bij de hond
Sommige honden laten beter dan andere honden merken dat ze last hebben van hun maag of darmen. Symptomen waar u maag- en darmproblemen bij uw hond aan kunt herkennen, zijn onder andere:
- Misselijkheid (smakken, kwijlen, boertjes laten, lusteloos zijn, minder willen eten).
- Overgeven.
- Winderigheid.
- Obstipatie: moeilijk of niet kunnen poepen, veel persen zonder effect, heel harde keutels.
- Diarree.
- Duidelijk hoorbare darmgeluiden.
- Gewichtsverlies.
- Slechte conditie.
- Algehele malaise.
- Verminderde eetlust.
- Meer of minder drinken dan normaal.
- Andere geur of kleur van de ontlasting.
- Bloed of slijm bij de ontlasting.
- Veel vaker moeten poepen of meer aandrang hebben dan normaal.
- Veel gras eten.
- Onrust.
- Bidhouding: bij buikpijn gaan honden vaak met hun voorhand op de grond liggen terwijl hun achterhand blijft staan.
Gras eten: is dit goed of niet goed?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste honden regelmatig gras eten. Meestal lijken ze dit te doen omdat ze het leuk of lekker vinden. Als uw hond er plots mee begint of het meer gaat doen, wordt vaak gezegd dat dit gebeurt omdat hij last heeft van zijn maag en ‘wil braken’. Of dit echt zo is, is moeilijk met zekerheid te zeggen. Feit is dat veel gras eten eigenlijk niet zo goed is, zéker niet als uw hond last heeft van een gevoelige maag. Gras kan niet verteerd worden en wordt dus uitgepoept. Dit kan moeite met ontlasten veroorzaken doordat de lange slierten deels in de endeldarm blijven hangen. Ook is gras vaak wat scherp en dit kan de maagwand irriteren en dus voor meer last van de maag zorgen. Als gras uitgebraakt wordt, kan er tenslotte nog wel eens een sliert ‘verkeerd’ schieten en achter het gehemelte van uw hond blijven plakken, heel vervelend voor uw hond!
Gras eten is niet heel erg, maar moet zeker niet gestimuleerd worden en wanneer uw hond last heeft van zijn maag of darmen, is het beter gras eten zoveel mogelijk te voorkomen.
Hoe krijgt mijn hond diarree?
Diarree bij honden kan ontstaan wanneer hond iets verkeerd heeft gegeten of gedronken, bijvoorbeeld iets van straat of uit de vuilnisbak, ontlasting, maar ook verkeerd voedsel of vervuild water. Ook wormen, parasieten zoals Giardia of bepaalde medicatie (zoals antibiotica) kunnen diarree bij honden veroorzaken.
Het verschil tussen acute en chronische diarree
Acute diarree wordt vaak veroorzaakt door een verstoring in de darm door bacteriën, een virus of een parasiet. Meestal gaat acute diarree vanzelf over. Als de diarree langer dan drie weken aanhoudt of regelmatig terugkeert, spreken we van chronische diarree. Chronische diarree kan bijvoorbeeld wijzen op een verteringsprobleem, een onderliggende ziekte of een voedselallergie. De dierenarts zal bij chronische diarree samen met u stap voor stap uitzoeken waarom uw hond darmproblemen heeft.
Wat helpt mijn hond bij maag- en darmproblemen en diarree?
Als uw hond milde last heeft van zijn maag of darmen, kunt u zelf veel doen om hem te ondersteunen:
- Iso-Gel: een waterbindende vezel die zowel kan helpen de ontlasting dikker te maken als het ontlasten soepeler te laten gaan als uw hond juist wat moeite heeft met poepen.
- Probiotica: bij diarree is er vaak sprake van een verstoring van de darmflora. Een probioticum voert goede bacteriën aan en voorziet ze van de juiste voedingsstoffen. Ook heel geschikt om te geven aan het eind van een antibioticumkuur.
- Puur Stomac: om een gezonde maag- en darmfunctie te behouden, bijvoorbeeld als uw hond veel gras eet of last heeft een borrelende maag of darmen.
- Sanimed Intestinal: een speciale lichtverteerbare dieetvoeding ter ondersteuning bij maag- en darmproblemen.
- Ontwormen: zeker als uw hond veel in contact komt met andere honden of buiten veel snuffelt en wel eens wat van straat of uit de bosjes eet, is ontwormen een eerste stap. Om darmproblemen te helpen voorkomen is het verstandig hem regelmatig, zo’n vier keer per jaar, te ontwormen.
Wanneer naar de dierenarts bij maag- en darmproblemen?
Als uw hond verder fit en vrolijk is, goed eet en niet overgeeft, kunt u milde darmproblemen zoals diarree vaak best een paar dagen aankijken. U kunt de voeding van uw hond aanpassen of voedingssupplementen geven die de ontlasting dikker helpen te maken.
Wanneer uw hond echter ernstig ziek is, veel braakt en heftige diarree heeft, kan hij snel uitdrogen. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Neem in dergelijke gevallen altijd contact op met uw dierenarts. Ook als uw hond last heeft van chronische diarree, is het aan te raden om uw dierenarts dit verder uit te laten zoeken.
Indien uw hond last heeft van de volgende symptomen, neem dan direct contact op met uw dierenarts:
- Koorts (>39,5 graden).
- Erg sloom of futloos zijn.
- Niet (willen) eten en/of drinken.
- Aanhoudend braken (vaker dan 1 of 2 keer).
- Bloed bij de ontlasting .
- Zwarte ontlasting.
- Bloed bij het braaksel of braaksel dat eruit ziet als koffiedrab of ontlasting.
- Bleek mondslijmvlies.
- Een opgeblazen buik.
- Loos braken: proberen over te geven, maar er komt niks.
- Diarree die langer aanhoudt dan een dag of drie tot vijf.
- Veel persen zonder dat er ontlasting komt.
Jonge pups en oudere honden of honden met onderliggende aandoeningen verzwakken veel sneller, dus wacht niet te lang met een dierenartsbezoek als uw pup of oudere hond last heeft van zijn maag of darmen.
Maag- en darmproblemen komen veel voor bij honden. Met een goede voeding en ondersteunende supplementen van Pharmacy4pets kunt u de maag en darmen van uw hond optimaal ondersteunen. Als u een vraag heeft over onze producten of over maag- en darmproblemen bij uw hond, neem dan contact met ons op.