Filteren

De ogen van het paard

De ogen van het paard zijn goed aangepast aan het leven als prooidier: ze zijn groot en dankzij de positie aan de zijkant van het hoofd, heeft een paard een blikveld van bijna 360 graden. Alleen recht voor en achter zich kunnen ze niet zien. Paardenogen zijn erg kwetsbaar en raken makkelijk beschadigd. Bij oogproblemen moet altijd de dierenarts worden ingeschakeld om blijvende schade en soms zelfs blindheid voor te zijn. Pharmacy4pets helpt u oogontsteking bij uw paard herkennen en de ogen van uw paard zo goed mogelijk te verzorgen.

Oogproblemen bij het paard

Oogproblemen bij paarden komen regelmatig voor en vereisen eigenlijk altijd de zorg van de dierenarts. Een aantal veel voorkomende oogaandoeningen zal kort besproken worden.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een ontsteking van de slijmvliezen van het oog. De slijmvliezen worden rood en zijn gezwollen. Vaak traant het oog. Oorzaken kunnen vliegen in het oog, stof, een allergische reactie of een verkoudheid zijn. Meestal is een oogzalf met antibioticum en/of ontstekingsremmers nodig. Een vliegenkap helpt de ogen vrij van vliegen houden. Als stof de oorzaak is, kan het helpen de ogen regelmatig uit te spoelen met een milde oogcleaner zoals Vetericyn Eye Wash. Hiermee kunt u ook de ogen van uw paard schoonmaken in het geval van een traanstreep.

Een beschadiging van het hoornvlies

Het hoornvlies (cornea) van het paard raakt relatief gemakkelijk beschadigd door bijvoorbeeld een tak, de staart van een ander paard, stof of ander vuil, omdat de ogen van het paard zo groot zijn. De beschadiging is niet altijd met het blote oog zichtbaar, maar is wél pijnlijk. Het paard zal dan ook flink knijpen en tranen met het oog. Grotere beschadigingen zijn vaak zichtbaar als een blauwgrijs of dof plekje op het hoornvlies. De dierenarts kan de beschadiging vaststellen door gebruik te maken van een speciale kleurstof, fluoresceïne, die aanhecht op de beschadigde cellen en de beschadiging fel groen zichtbaar maakt. Antibioticumzalf is vrijwel altijd nodig bij een beschadiging van het hoornvlies.

Ooglidverwondingen

Een verwonding waarbij het ooglid van het paard betrokken is, moet eigenlijk altijd gehecht worden. Als deze verwonding niet perfect netjes geneest, zal er namelijk een onregelmatigheid ontstaan die voortdurend het oog irriteert.

Maanblindheid

Maanblindheid is een ontsteking van de diepere delen van het oog (uveïtis). Het wordt meestal veroorzaakt door een verstoorde afweerreactie van het lichaam. Maanblindheid komt vaak voor aan één oog en is zeer pijnlijk. Alleen bij de Appaloosa komt een vorm van maanblindheid voor die niet pijnlijk is (maar wel schade veroorzaakt). Helaas krijgt een paard dat maanblindheid heeft gehad het meestal vaker terug, waarbij er iedere keer meer schade aan het oog ontstaat, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Het is dus erg belangrijk om bij een aanval zo snel mogelijk te starten met de behandeling én om de aanvallen proberen te voorkomen. Een aanval van maanblindheid is een spoedgeval waar je onmiddellijk, ook in het weekend, de dierenarts voor moet bellen.

De volgende symptomen kunnen passen bij maanblindheid:

  • Knijpen met het oog.
  • Dik oog.
  • Blauwe waas in het oog/troebel oog.
  • Te kleine pupil (als één oog aangetast is valt een verschil in pupilgrootte op) die niet reageert op donker/licht (afwezige pupilreflex).
  • Rode oogslijmvliezen.
  • Tranen.
  • ‘Vlokken’ zichtbaar in het oog.

Maanblindheid wordt behandeld met ontstekingsremmende oogdruppels. Daarnaast zal uw paard pijnstilling krijgen. Vaak is deze behandeling niet voldoende en krijgt uw paard een nieuwe aanval. Indien uw paard nog voldoende zicht heeft, kan een operatie worden uitgevoerd om terugkeer te helpen voorkomen. Als het oog blind is en uw paard aanvallen blijft houden, is het verwijderen van het oog de beste optie.

Aandoeningen aan de ogen voorkomen bij paarden

Controleer dagelijks de ogen van uw paard op afwijkingen van de slijmvliezen of het oog zelf. Vroeg ingrijpen is van het grootste belang bij oogaandoeningen. Overleg bij afwijkingen of twijfel hieraan dan ook altijd met uw dierenarts. De ogen van uw paard kunt u beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals fel zonlicht met Optixcare Eye Health gel. Bij milde uitvloeiing zonder knijpen kunt u de ogen van uw paard schoonmaken met een milde oogcleaner zoals Leucillin. De tere huid rond het oog kunt u verzorgen én mooi maken met Sectolin Bright Eye.

Als u een vraag heeft over onze producten of de ogen van uw paard, neem dan contact met ons op.

2 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina