Filteren

Overgeven bij de kat

Het is geen prettig gezicht om uw kat te zien braken, maar bijna iedere kat geeft wel eens over. Een enkele keer braken is meestal niet zo erg, maar herhaaldelijk overgeven is mogelijk alarmerend. Door het braken verliest uw kat vocht en zouten, terwijl ze doordat ze misselijk is mogelijk minder goed eet en drinkt. Katten die herhaaldelijk braken, lopen dan ook het gevaar uit te drogen.
Pharmacy4pets heeft een uitgebreid assortiment van producten die het maagdarmstelsel van uw kat ondersteunen.

Waarom katten overgeven

Overgeven beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen. Na de inname van een prikkelende of giftige stof, kan het lichaam deze door te braken weer kwijt raken. Ook kan braken veroorzaakt worden door andere oorzaken. Hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken van braken bij de kat.

Haarballen overgeven

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten overgeven, zijn haarballen. Katten besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Als ze veel losse haren inslikken, verzamelen die zich soms in de maag waardoor ze uiteindelijk haarballen vormen.

Voedselgerelateerde problemen

  • Veranderingen van voeding: het spijsverteringssysteem van katten kan gevoelig zijn voor veranderingen, vooral als het te snel of drastisch gebeurt.
  • Voedselallergieën of -intoleranties.
  • Te snel of te veel ineens eten: katten die schrokken braken vaak kort na het eten hun maaltijd weer uit.
  • Iets verkeerd eten: in rauw vlees, vis of eieren en in kant- en klare rauwe kattenvoedingen zijn bijna altijd bacteriën aanwezig. Vaak gaat dit goed, maar als ze verkeerd bewaard worden, uw kat er gevoelig voor is of als er teveel bacteriën in zitten, kan uw kat door het eten van rauwe voedingsmiddelen braken.
  • Planten: sommige planten zijn giftig voor katten of zorgen voor lokale irritatie van het mondslijmvlies, de slokdarm en de maag en daarmee voor braken. Een beruchte oorzaak voor braken bij de kat is het eten van gras. Doordat gras scherp is en de maagwand prikkelt, wekt het eten ervan braken op. Soms wordt een grasspriet niet goed uitgebraakt en blijft deze steken in de keel. Dit geeft als typisch symptoom het voortdurend proberen te braken of kokhalzen, het strekken van de keel, veelvuldig slikken en soms met het pootje naar de bek of keel gaan.

Problemen in het maagdarmkanaal

Infecties in het maagdarmkanaal kunnen leiden tot braken. Deze infecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen (bijvoorbeeld kattenziekte, veroorzaakt door het parvovirus), parasieten (zoals Giardia) of andere pathogenen. Ook komen bij katten vrij vaak immuungemedieerde ontstekingen van de darm voor, zoals IBD (inflammatory bowel disease). Deze maag- en darmproblemen gaan vaak gepaard met diarree.  Het niet kunnen poepen, ook wel obstipatie genoemd kan ook een oorzaak zijn van braken.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Ook oorzaken buiten het maagdarmstelsel kunnen overgeven veroorzaken. Chronische nierziekte komt vaak voor bij oudere katten en kan gepaard gaan met symptomen zoals braken, gewichtsverlies, verlies van eetlust en veel drinken en plassen. Aandoeningen aan de lever, schildklier en alvleesklier kunnen ook braken geven. Bij katers komt soms een (levensbedreigende!) verstopping van de plasbuis voor. Naast symptomen als vaak naar de kattenbak gaan, pijnuitingen bij het (proberen te) plassen, de afwezigheid van urine en het veelvuldig likken van de penis, gaat een zogeheten ‘plaskater’ vaak ook braken.

Is het echt overgeven?

Als een kat voedsel, gal of slijm opgeeft, wordt dit meestal braken, kotsen of overgeven genoemd. Als u uw kat goed observeert, komt u er soms achter dat het in feite geen overgeven is wat uw kat doet.

Overgeven

Bij overgeven komt de maaginhoud naar buiten door een forse buikpers: uw kat kokhalst  waarna de buikspieren zich samentrekken, gevolgd door het naar buiten komen van de maaginhoud. De maaginhoud kan bestaan uit (deels) (verteerd) voedsel, slijm, gal, waterig vocht en/of bloed. Het braaksel kan doorzichtig, geel, groen, bruin, rood of (bijna) zwart zijn.

Regurgiteren

Regurgitatie is het passief opgeven van de maaginhoud zonder het voorafgaand samentrekken van de buikspieren en kokhalzen. U kent dit van uzelf mogelijk als het ‘zure boertje’.

Hoesten

Hoesten wordt vaak verward met overgeven. Een kat die hoest spuugt vaak vooral slijm, er wordt geen buikpers gezien en het ‘kokhalzen’ is meer het hard schrapen van de keel. Dit ‘keel schrapen’ wat soms overgaat in kokhalzen zien we bijvoorbeeld bij een grasspriet in de keel.

Voor een juiste diagnose en vooral behandeling, is het heel belangrijk te proberen uw kat goed te observeren om het onderscheid tussen braken, regurgiteren en hoesten te maken.

Tips wanneer uw kat moet overgeven

Als uw kat zo nu en dan braakt en er verder niet ziek bij is, kunnen de volgende tips mogelijk helpen:

  • Borstel uw kat regelmatig, vooral als uw kat langharig is en/of in de rui.
  • Braakt uw kat een haarbal of ziet u haren in de ontlasting, geef dan een haarbalpasta zoals Kat-a-lax en Vetoquinol Care Haarballen of psylliumvezels (Iso-Gel). U kunt een dergelijke pasta ook preventief één keer per één a twee weken geven.
  • Zorg ervoor dat u planten kiest die veilig zijn voor uw huisdier en plaats ze buiten het bereik van uw kat, als u merkt dat uw kat bovenmatige interesse toont voor de plant. Vermijd lelies, die zeer giftig zijn!
  • Geef uw kat een goede en veilige voeding en ben voorzichtig met rauwe voedingsmiddelen.
  • Zorg ervoor dat uw kat langzaam eet. Verdeel de maaltijden over meerdere kleine porties gedurende de dag en gebruik een voerbal of een speciale voerbak om het eettempo van uw kat te vertragen.
  • Ben alert op symptomen van onderliggende aandoeningen die braken veroorzaken zoals afvallen met of zonder goede eetlust en meer drinken en plassen.
  • Ontworm uw kat regelmatig, zeker als ze veel buiten komt.
  • Zorg voor een geleidelijke overgang naar of introductie van een nieuwe voeding.

De behandeling van overgeven bij de kat

Omdat er veel mogelijke oorzaken voor braken bij de kat zijn, zijn er ook veel mogelijkheden voor de behandeling. Voorbeelden van therapeutische mogelijkheden voor overgeven bij de kat:

  • Medicatie tegen misselijkheid en braken.
  • Ondersteunde medicatie zoals een vochtinfuus of eetlustopwekkende medicatie.
  • Voedingssupplementen: denk aan pasta’s tegen haarballen of een supplement voor katten met een gevoelige maag zoals Puur Stomac. Als uw kat slecht eet en/of drinkt, kunt u de zouten aanvullen door ORS-poeder te geven of als uw kat ook diarree heeft Enterogelan pasta, die zowel extra zouten en snelle koolhydraten bevat als de ontlasting helpt dikker te maken.
  • Voeding: geef katten die braken vaker per dag kleine porties voeding en water. Als uw kat ook diarree heeft wordt vaak een speciale lichtverteerbare voeding geadviseerd zoals Sanimed Intestinal. Bij een voedselallergie is het advies een hypoallergene voeding te geven. Als uw kat niet of heel slecht eet, krijgt u waarschijnlijk het advies haar te dwangvoeren met een speciale hoog energetische natvoeding.
  • Behandeling van de onderliggende oorzaak: afhankelijk van de oorzaak voor het braken van uw kat kan de dierenarts medicatie voorschrijven zoals corticosteroïden, pijnstillers, medicatie die de nieren ondersteunt of speciale dieetvoedingen voor nierziekte of ter ondersteuning van de lever.
  • Probiotica: voor katten met een gevoelige maag en darmen of tijdens of na een antibioticumkuur, kunnen probiotica helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora.

Wanneer moet u naar de dierenarts als uw kat braakt?

Als uw kat frequent en/of hevig braakt, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Hoewel af en toe braken normaal kan zijn bij katten, kan regelmatig braken een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Een grondig lichamelijk onderzoek, aangevuld met diagnostische tests zoals bloed- en/of urineonderzoek en beeldvorming (echo of röntgenfoto van de buik), kan helpen bij het identificeren van mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen en het instellen van een geschikte behandeling.

Het raadplegen van een dierenarts is noodzakelijk als uw kat:

  • vaker per dag braakt.
  • gedurende een langere periode regelmatig (één keer per dag of één keer per week bijvoorbeeld) overgeeft.
  • ziek, sloom of slap is.
  • af is gevallen (met of zonder goede eetlust).
  • bloed braakt of het braaksel eruit ziet als koffiedrab (donkerbruin) of ontlasting.
  • niet eet en/of drinkt (of het water niet binnen houdt).
  • iets gegeten heeft wat niet de bedoeling was.
  • koorts heeft (>39,5 graden).
  • andere symptomen vertoont zoals veel drinken en plassen, moeite hebben met poepen of plassen, erge onrust, sneller of moeizamer ademhalen, evenwichtsproblemen, een dikke buik of een bleke tong.

Als u een vraag heeft over onze producten of over maagproblemen bij uw kat, neem dan contact met ons op.

2 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina