Filteren

De lever van de hond

Ook bij honden is de lever is een onmisbaar orgaan dat vele belangrijke functies vervult, waaronder het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Als de lever niet goed werkt, raken deze processen verstoord. Honden met leverproblemen hebben vaak in eerste instantie vage klachten, maar kunnen ernstig ziek zijn. Pharmacy4pets heeft verschillende voedingssupplementen die de functie van de lever kunnen ondersteunen.

De functie van de lever

De lever heeft verschillende belangrijke functies en wordt ook wel de fabriek van het lichaam genoemd. De belangrijkste functies van de lever zijn:

  • Het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed: in de lever worden schadelijke stoffen afgebroken en verwijderd. Bij het verteren van eiwitten uit de voeding ontstaat de afvalstof ammoniak. Omdat deze ammoniak giftig is,  zet de lever ammoniak om in ureum. Deze stof wordt vervolgens weer door de nieren uitgescheiden via de urine. Daarnaast haalt de lever ook lichaamsvreemde stoffen, zoals medicatie, uit het bloed.
  • Productie van eiwitten: in de lever worden de meeste eiwitten die in het bloed zitten gemaakt, waaronder de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de bloedstolling.
  • De verwerking van vetten.
  • Helpen bij de vertering.

Bij een leverprobleem zijn al deze functies of een deel ervan verstoord.

Symptomen van leverproblemen bij de hond

De symptomen van leverproblemen bij de hond zijn vaak vaag. Andere ziektes kunnen vergelijkbare problemen geven. Geelzucht is echter een specifiek teken dat er iets mis is met de lever of galwegen. Symptomen van leverziektes kunnen zijn:

  • Overgeven en diarree.
  • Veel drinken en plassen.
  • Bloed bij de urine door blaasstenen.
  • Misselijkheid, slechte eetlust en afvallen.
  • Onvoldoende groeien.
  • Geelzucht (geelverkleuring van oogwit, slijmvliezen en huid).
  • Vocht in de buikholte (ascites).
  • Verhoogde bloedingsneiging.
  • Afwijkend gedrag: sloomheid, slaperigheid, blind lijken, rondjes lopen, door muren heen willen lopen, epileptiforme aanvallen.

Leverproblemen bij de hond

Er kunnen verschillende dingen mis zijn met de lever van de hond. Een aantal veelvoorkomende leverziekten zijn:

  • Levershunt: Bij een levershunt is er een bloedvat verkeerd aangelegd, waardoor het bloed niet door de lever gaat maar eromheen. Gevolg is dat bepaalde giftige stoffen, zoals ammoniak, niet in de lever worden omgezet, maar in het bloed aanwezig blijven en ernstige neurologische verschijnselen kunnen veroorzaken. Pups met een levershunt groeien vaak erg slecht. Ook kunnen er door een levershunt blaasstenen ontstaan.
  • Acute hepatitis (leverontsteking): honden met acute hepatitis zijn vaak erg ziek, hebben hoge koorts, braken en hebben diarree. Ook zien ze vaak geel.
  • Chronische hepatitis: honden met een chronische ontsteking van de lever hebben meestal vage klachten zoals sloomheid, slechte eetlust, afvallen. Soms drinken ze meer dan normaal.
    Ook kunnen ze last hebben van geelzucht en/of vocht in de buikholte vasthouden (ascites).
    Hepatitis kan het gevolg zijn van een aangeboren ziekte (bijvoorbeeld koperstapeling) of een auto-immuunziekte. Koperstapeling komt voor bij de Labrador, Bedlington Terriër, Dobermann, alle Spaniels, West Highland White Terriër, Skye Terriër en Dalmatiër.
  • Galwegproblemen: in de lever wordt gal aangemaakt, die in de galblaas wordt opgeslagen alvorens via de ontlasting te worden uitgescheiden. Ziektes aan de galwegen, zoals galstenen, een galblaasontsteking, tumoren of een slijmprop in de galblaas (mucocèle) veroorzaken meestal geelzucht, afvallen, kleurloze ontlasting en buikpijn.
  • Ziekte van Weil: via de urine van ratten of andere honden kan de bacteriële aandoening Leptospirose, ofwel de ziekte van Weil, worden overgedragen. Bij deze ziekte ontstaan lever- en nierfalen en de ziekte is ook gevaarlijk voor mensen. Jaarlijkse vaccinatie helpt tegen de ziekte van Weil beschermen.
  • Levertumoren: de meest voorkomende tumor van de lever is maligne lymfoom. Ook zien we in de lever regelmatig uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam.

De diagnose van leverproblemen bij de hond

Bij het vermoeden op leverproblemen, zal uw dierenarts meestal starten met een bloedonderzoek. In het bloed kan een verhoging van de leverenzymen (AF en ALAT), galzuren en/of bilirubine een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is met de lever. Om te weten wat de precieze oorzaak is van een stijging van deze bloedwaarden is verder onderzoek nodig. Vaak is de volgende stap een echo van de buik om de lever in beeld te brengen, eventueel met het nemen van biopten. Ook kan aanvullend bloedonderzoek (bijvoorbeeld ammoniak of onderzoek naar de bloedstolling) nodig zijn.

De behandeling van leverproblemen bij de hond

Uiteraard is de behandeling van leverproblemen bij honden afhankelijk van de oorzaak en de ernst.
Als een hond met hepatitis erg ziek is, is vaak opname in de kliniek nodig. De hond krijgt dan medicatie, vocht en voedingsstoffen via een infuus. Afhankelijk van de oorzaak van de leverontsteking is een behandeling met koperbinders of ontstekingsremmers nodig.

Honden met een levershunt kunnen vaak genezen door een operatie.  In sommige gevallen is een speciaal eiwitarm leverdieet in combinatie met een specifiek laxeermiddel voldoende om de klachten onder controle te houden.

Levertumoren kunnen soms operatief verwijderd worden of succesvol met chemotherapie behandeld worden. Helaas is bij uitzaaiingen de prognose vaak erg slecht. Honden met leptospirose moeten intensief behandeld worden met infuus en antibiotica.

Voeding bij leverproblemen

Bepaalde leverproblemen kunnen worden aangepakt met een speciale dieetvoeding. Sommige honden met een levershunt zijn klachtenvrij met een specifieke voeding en lactulose.

Sowieso kunnen honden met diverse leverproblemen goed ondersteund worden met voedingssupplementen. Silybine is het belangrijkste bestanddeel van de mariadistel (Silybum marianum). Van silybine is aangetoond dat het de normale leverfunctie helpt te ondersteunen.
Sylibine vindt u in Silycure en Zentonil Advanced. Die laatste bevat bovendien een belangrijke antioxidant (SAMe), waar vaak een tekort aan is bij ziekte van de lever.

Omdat de lever zo’n belangrijk orgaan is, is het belangrijk leverproblemen te herkennen en passend te behandelen. Pharmacy4pets helpt u de gezonde leverfunctie van uw hond te ondersteunen. Als u een vraag heeft over onze producten of over leverproblemen bij uw hond, neem dan contact met ons op.