Het ontwormen van uw hond

Het ontwormen van uw hond

Het ontwormen van uw hond behoort tot de standaard preventieve verzorging. Een wormbesmetting bij uw hond geeft namelijk pas laat symptomen, waardoor het beter is om uw hond of pup op regelmatige basis te ontwormen, ook als u niets merkt aan uw hond of diens ontlasting. Op deze manier houdt u uw hond gezond! Pharmacy4pets helpt u met een wormenkuur op maat voor uw hond.

H2 Wat zijn symptomen van wormen bij honden?

Heel vaak merkt u helemaal niets aan uw hond als hij wormen heeft. Vaak wordt gedacht dat bij een wormbesmetting wormen in de ontlasting of het braaksel gezien moeten worden. En dat kan inderdaad, maar veel vaker poept een hond alleen wormeitjes uit en die zijn met het blote oog niet zichtbaar. Een wormbesmetting moet vaak behoorlijk ernstig zijn voor echt symptomen optreden. De symptomen die kunnen optreden zijn verschillend per wormsoort. Verderop worden de verschillende type wormen besproken. Mogelijke symptomen bij een wormbesmetting zijn:

  • Diarree, mogelijk met bloed.
  • Slecht in de vacht zitten.
  • Dikke buik (het bekende ‘wormbuikje’ bij pups).
  • ‘Spaghettislierten’ (spoelwormen) of ‘rijstkorrels’ (lintworm) in de ontlasting of het braaksel.
  • Overgeven.
  • Hoesten, benauwdheid, hartritmestoornissen (hart- en longworm).
  • Jeuk aan de anus (lintworm).
  • Slechte conditie, lusteloosheid.

Welke soorten wormen kan mijn hond oplopen?

Er komen verschillende soorten wormen voor bij honden. Uw hond kan zich op uiteenlopende manieren besmetten met de diverse wormen en de mogelijke klachten die uw hond kan krijgen én de behandeling verschilt per wormsoort. De volgende wormsoorten kunnen bij honden voorkomen:

  • Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij honden. Deze ronde wormen leven in de dunne darm en kunnen erg gemakkelijk buitenshuis worden opgelopen door opname van wormeitjes van de grond of via prooidieren. Vooral bij puppy’s komt deze worm regelmatig voor; de besmetting kan namelijk al in de baarmoeder en via de moedermelk optreden. Verschijnselen kunnen zijn: een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, braken en een opgezette buik.
  • Lintwormen leven ook in de dunne darm van honden en kunnen worden opgelopen via vlooien, het eten van rauw vlees of besmette prooidieren en besmette aarde. Het is daarom erg belangrijk om naast een goede wormbestrijding ook voor een goede vlooienbestrijding bij uw hond te zorgen. Deze wormen zijn te herkennen aan wormsegmenten (rijstkorrels) en jeuk rond de anus van uw hond. De vossenlintworm is een gevaarlijke lintworm omdat u zich via uw hond met deze worm kunt besmetten en daar ernstig ziek van kunt worden. Vossenlintworm komt veel voor in Zuid- en Oost-Europa. In België komt vossenlintworm voor in alle provincies behalve Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen.
  • Longwormen bevinden zich in de longen en luchtpijp. Honden kunnen de larven binnenkrijgen door het eten van kikkers, slakken of ontlasting van andere honden. Pups kunnen rechtstreeks via de teef besmet raken. Verschijnselen van een longwormbesmetting zijn onder andere hoesten, benauwdheid, vermageren en hartfalen.
  • Hartworm
  • Zweepwormen komen niet zo vaak voor. Ze kunnen in de dikke darm en blinde darm van honden voorkomen. Ze beschadigen hierbij de darmwand, waardoor zware infecties kunnen ontstaan. Dit kunt u onder andere herkennen aan bloederige diarree en lusteloosheid.
  • Haakwormen haken zich vast in de dunne darm waardoor de darmwand kan beschadigen. Ze voeden zich met bloed. Verschijnselen kunnen zijn: bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering.

Is het ontwormen van mijn hond nodig?

Wormbesmettingen komen bij honden regelmatig voor. Wormen en hun eitjes zijn wijdverspreid in onze leefomgeving (zowel binnen als buiten), waardoor het praktisch onmogelijk is om te voorkomen dat uw hond ermee in contact komt. Een hond kan besmet zijn met een worminfectie zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar hoeft te zijn. Pas bij een flinke infectie ziet u verschijnselen zoals diarree en vermageren. Sommige wormen zijn ook gevaarlijk voor mensen. Het regelmatig ontwormen van uw hond is daarom erg belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen!

Middelen voor het ontwormen van uw hond

Het voorkomen van wormen en het ontwormen van uw hond kan met verschillende soorten wormkuren, zodat er altijd een wormkuur is die geschikt is voor uw hond. Niet alle wormkuren werken tegen alle typen wormen. Spoelwormen en haakwormen worden door de meeste middelen aangepakt, maar zweepworm, (vossen)lintworm, hartworm en longworm alleen door specifieke middelen.

Ontwormpasta

Ontwormpasta is een handig middel om honden en vooral pups te ontwormen. De pasta kan in de bek gegeven worden of door het eten worden gemengd. De meeste ontwormpasta’s, zoals Banminth pasta werken in ieder geval tegen spoelwormen en haakwormen. Flubenol en Vitaminthe ontwormpasta pakken daarnaast ook lintwormen en zweepwormen aan. Panacar PetPaste doodt naast spoel- en haakwormen ook de giardia parasiet. Zoals bij alle wormkuren, is het belangrijk de juiste dosering aan uw hond of pup te geven. Wormpasta’s hebben hiervoor een handige verstelring.

Ontwormingstabletten

Wormtabletten zien er vaak uit als brokjes en hebben meestal een lekkere smaak, waardoor de meeste honden ze gemakkelijk opeten. Ze kunnen door het voer worden gemengd of direct worden gegeven als snoepje. Milbemax en Milpro hebben een zeer uitgebreid werkingsspectrum en kunnen gebruikt worden tegen spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en (vossen)lintwormen. Daarnaast kunnen ze ook ingezet worden tegen long- en hartworm. Ook Drontal Dog Tasty werkt zeer uitgebreid: tegen alle soorten wormen, met uitzondering van hart- en longworm.

Pipet tegen wormen

Als het lastig is om uw hond wormtabletten of wormpasta te geven, dan kan het ook via een pipet tussen de schouderbladen! Advocate en Stronghold werken tegen veel soorten wormen, inclusief hart- en longworm. Alleen tegen lintworm werken ze niet. Naast wormen pakken deze spot-on producten ook vlooien, luizen en (oor)mijten aan. Advocate en Stronghold zijn uitsluitend met een recept van uw dierenarts verkrijgbaar.

Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

Niet voor iedere hond is het ontwormingsschema gelijk. De ene hond loopt nu eenmaal veel meer risico dan de andere. Honden die alleen aangelijnd uitgelaten worden en weinig op uitlaatveldjes komen, lopen veel minder risico dan bijvoorbeeld jachthonden, honden die veel contact hebben met andere honden, honden in een kennel of asiel, honden die rauw vlees eten of honden die veel van straat (inclusief ontlasting) eten. Ook hangt het van de regio waar u woont of op vakantie gaat wat het juiste advies is voor uw hond.

Het wordt aanbevolen om volwassen honden minimaal vier keer per jaar, dus minstens elke drie maanden, te ontwormen. Het alternatief is om op basis van ontlastingsonderzoek te ontwormen: iedere drie maanden brengt u verse ontlasting naar uw dierenarts voor onderzoek. Alleen als er wormeitjes gevonden worden, is het nodig uw hond te ontwormen.
Woont u echter in een gebied waar vossenlintworm voorkomt, dan wordt aangeraden uw hond maandelijks te ontwormen met een middel dat tegen vossenlintworm werkt, zoals Milbemax, Milprazon chewable of Milquantel.

Als uw hond jaagt, rauw vlees eet, u op vakantie gaat naar het buitenland of een gebied waar vossenlintworm voorkomt, kan het zijn dat het beter is uw hond vaker of volgens een ander schema te ontwormen. Neem voor een passend advies contact op met uw dierenarts. Als er sprake is van een vastgestelde besmetting met wormen, volg dan ook het advies van uw dierenarts op.

Pups moeten in het begin vaker ontwormd worden. Dit komt omdat pups in de baarmoeder of via de moedermelk besmet kunnen worden. Een pup dient op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd ontwormd te worden. Daarna iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Na 6 maanden kan het volwassen ontwormschema van vier keer per jaar ontwormen worden aangehouden.

Omdat sommige lintwormen door vlooien worden overgedragen, is het aan te raden om uw hond, naast het ontwormen, ook te behandelen tegen vlooien.

Wilt u álles weten over wormen bij uw hond, kijk dan op de website van ESCCAP, het Europese adviesorgaan over parasieten bij honden en katten.

Als u een vraag heeft over wormen bij uw hond of over producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.