Filteren

Pijn en ontsteking bij de kat

Voor een baasje is het verschrikkelijk zijn kat pijn te zien lijden. Pijn kan veel verschillende oorzaken hebben, acuut of chronisch zijn en de ernst kan variëren van vervelend tot levensbepalend. Ontsteking is een heel breed begrip; een ontsteking kan zowel een kleine onschuldige zwelling, pijn en koorts of bijvoorbeeld diarree en jeuk veroorzaken. Omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, helpt Pharmacy4pets u tijdig pijn bij uw kat te herkennen.

Pijn bij de kat

Pijn is het onplezierige gevoel dat aangeeft dat er ergens in het lichaam iets mis is. Hoe vervelend pijn ook is, het heeft wél een functie, namelijk ergere schade voorkomen om zo het lichaam de kans te geven te herstellen. Heftige of langdurige pijn is echter slecht voor het welzijn van de kat en kan het herstel juist vertragen.

Het herkennen van pijn bij de kat

Katten laten niet snel zien dat ze pijn hebben. Of ze laten het wel zien, maar de signalen die ze uitzenden worden door hun baasje niet herkend. Katten vertonen namelijk vooral veranderingen in gedrag en lichaamshouding als ze pijn hebben. Vooral chronische pijn is vaak lastig te herkennen, omdat gedragsveranderingen daarbij vaak geleidelijk optreden. Het is wel heel belangrijk pijnsignalen te herkennen, omdat een vroege aanpak van pijn veel ellende voorkomt. In dit artikel van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren kunt u uitgebreid lezen hoe u pijn kunt herkennen. Een aantal pijnsignalen zijn:

  • Minder eetlust.
  • Afvallen óf aankomen (door minder eten of minder beweging).
  • Minder actief zijn.
  • Meer of minder interactie met de eigenaar zoeken.
  • Zich terugtrekken of verstoppen.
  • Minder aangeraakt willen worden of pijnuitingen bij aanrakingen.
  • Verandering van karakter.
  • Veranderde houding: bijvoorbeeld elleboog- of gehurkte zit met de pootjes onder het lichaam, bolle rug.
  • Specifieke gezichtsuitdrukking: samengeknepen ogen, platte oren, platte neus en aangespannen bek en snorharen.
  • Veranderde beweeglijkheid: bijvoorbeeld met bolle rug lopen, minder springen.
  • Verandering van gemoedstoestand: minder energiek of vrolijk lijken, symptomen van depressie, veranderingen in gedrag t.o.v. andere dieren.
  • Agressie.
  • Meer of juist minder slapen.
  • Een slecht verzorgde vacht doordat de kat zich minder goed/vaak wast.
  • Likken, krabben of bijten aan de pijnlijke plek, soms met blazen/grommen.

Zeker bij oude katten met pijn door bijvoorbeeld artrose, wordt de gedragsverandering en het stijver lopen vaak toegeschreven aan ouderdom. En dat terwijl aan de pijn van deze katten écht iets gedaan kan en moet worden!

Oorzaken van pijn

Een kat kan over zijn hele lichaam pijn hebben, van zijn kop tot zijn tenen. Veel voorkomende typen pijn zijn:

  • Orthopedische pijn: pijn aan het bewegingsstelsel, dus aan de spieren, botten of gewrichten. Denk aan een gebroken poot of bekken na een aanrijding of pijn door artrose, een aandoening die circa 90% van de oudere katten heeft.
  • Pijn door trauma: bijvoorbeeld pijn na een vechtpartij met een andere kat of een val uit het raam. Ook de pijn veroorzaakt door een operatie valt in deze categorie.
  • Viscerale pijn: dit is pijn die uitgaat van de organen in borst of buik, zoals een ontsteking van de alvleesklier of galwegen, darmkrampen bij diarree of obstipatie en pijn bij kanker.
  • Neurologische pijn: bij een hernia bijvoorbeeld, komt de pijn door beklemming van zenuwen.

De behandeling van pijn

Ook al heeft pijn een functie, voor het welzijn van de kat is het uiteraard het beste haar een goede pijnstiller te geven. De meest bekende en meest gebruikte pijnstiller bij de kat is de NSAID, de niet-steroïde ontstekingsremmer. Deze ontstekingsremmende pijnstiller kunt u, net als de andere pijnstillers, niet zonder recept kopen. NSAIDs voor de kat zijn beschikbaar in tabletvorm of als smakelijke vloeistof.

Om de pijn weg te nemen, is het uiteraard belangrijk de oorzaak aan te pakken: de operatie van een gebroken poot, een speciale dieetvoeding om blaasgruis op te lossen of de behandeling van buikkrampen en braken.

Naast pijnstillers kunnen voedingssupplementen de behandeling van pijn vaak heel mooi ondersteunen. Als de ontlasting bijvoorbeeld erg hard is en uw kat heeft hier last van, dan kan deze zachter worden gemaakt met Iso-Gel. Honingzalf werkt bijvoorbeeld verzachtend op de huid en helpt deze herstellen. Flexadin Advanced en Trovet Mobility  kunnen uw kat helpen soepel te blijven bewegen.

Geen één kat hoeft pijn te lijden en daarom is het belangrijk dat u als baasje pijn bij uw kat leert herkennen, zodat u tijdig actie kunt ondernemen.  

Ontsteking bij de kat

Een ontsteking is een reactie van het afweersysteem op een prikkel, zoals een bacterie of een virus. Verder kan een ontsteking veroorzaakt worden door contact met een irriterende plant of een heet oppervlak zoals een kookplaat. Ook kan de ontsteking een overdreven reactie op eigenlijk normale dingen zijn. Bijvoorbeeld bij allergische reacties op vlooien of voer. Een auto-immuunreactie is een ontsteking gericht tegen het eigen lichaam. De termen ontsteking en infectie worden vaak door elkaar gebruikt. Een ontsteking kán gepaard gaan met een infectie met bijvoorbeeld bacteriën of gisten, zoals vaak bij oorontstekingen, maar dat hoeft niet. In het laatste geval spreken we van een ‘steriele ontsteking’. Dit is bijvoorbeeld het geval bij artrose.

Symptomen van een ontsteking

De vijf kenmerken van ontsteking zijn: roodheid, pijn, zwelling, warmte en functieverlies. Ontstekingen kunnen uiteenlopende klachten geven, afhankelijk van de locatie, oorzaak en ernst ervan. Bij een ontsteking aan de poot loopt de kat kreupel, bij een vlooienallergie heeft ze veel jeuk en bij een ontsteking van het mondslijmvlies zal een kat kwijlen en minder goed eten. Soms heeft een kat nauwelijks symptomen en alleen een kleine zwelling of een rode plek, bijvoorbeeld op de plek waar een teek heeft gezeten.

De behandeling van een ontsteking bij de kat

De behandeling van een ontsteking hangt vooral af van de locatie, de aard van de ontsteking en de ernst. Vaak worden ontstekingsremmers ingezet.

Ontstekingen van de huid, ogen en oren worden vaak lokaal behandeld met een ontstekingsremmende zalf met eventueel een gist- of bacteriedodend middel erin. Honingzalf kan de herstellende huid mooi ondersteunen. Bij een vlooienallergie is maandelijkse vlooienbestrijding het allerbelangrijkste om een kat jeukvrij te houden. Bij veel ontstekingen is ook pijnstilling nodig. Vaak worden dan niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt: pijnstillers die meteen ook ontstekingsremmend werken. Als er ook sprake is van een systemische infectie met bacteriën, wordt meestal een antibioticum gegeven. Bij sommige heftige ontstekingen zoals veel auto-immuunreacties zijn NSAIDs onvoldoende en moeten steroïde ontstekingsremmers (corticosteroïden) worden ingezet om de ontsteking onder controle te krijgen. Bij allergieën kunnen de ontsteking en jeuk onderdrukt worden door specifieke ontstekingsremmers. Van de omega 3 vetzuren EPA en DHA is hun nut als ondersteuning bij diverse ontstekingsprocessen uitgebreid bewezen. Deze vetzuren zitten in visolie. Catoils Vital, Megaderm en Seraquin Omega bevatten een hoog gehalte aan EPA en DHA. De bacteriën in de darm spelen een heel belangrijke rol bij de afweer. Met probiotica zoals Purina Pro Plan Fortiflora kan de weerstand van de kat worden ondersteund.

Pharmacy4pets helpt uw kat met een ontsteking of pijn graag met op recept verkrijgbare medicatie, verzorgende zalf en ondersteunende voedingssupplementen. Als u een vraag heeft over onze producten of over pijn of ontsteking bij uw kat, neem dan contact met ons op.