Filteren

Nieren, blaas en urinewegen van de kat

Blaasproblemen horen tot de meest voorkomende redenen voor een dierenartsbezoek. Naast de bak plassen is een frequente uiting van een blaasontsteking bij de kat. Naast dat blaasproblemen naar zijn voor uw kat, zijn ze dus ook nog vervelend voor u! Ruim een derde van de katten ouder dan vijftien jaar krijgt chronische nierziekte. Reden genoeg om al het mogelijke te doen om de urinewegen van uw geliefde huisdier te ondersteunen. Pharmacy4pets helpt u graag de nieren en blaas van uw kat in een zo goed mogelijke conditie te houden.

De urinewegen van de kat

Onder de noemer ‘urinewegen’ vallen de twee nieren die via de urineleiders (ureteren) naar de blaas lopen, waar de urine verzameld wordt om via de urinebuis (urethra) uit de uitwendige geslachtsopening naar buiten te komen.

De nieren

De nieren zijn boonvormige structuren die hoog tegen de rug van uw kat gelegen zijn, ongeveer bij de laatste ribben. De nieren horen tot de belangrijkste organen van het lichaam. Ze zijn belangrijk voor handhaven van een goede vochtbalans en filteren van het bloed. Dit doen ze in
ontelbare kleine ‘filterfabriekjes’ (nefronen genoemd). Al het bloed wordt door de nefronen gepompt, waar de nuttige deeltjes (zoals bepaalde zouten en eiwitten) terug geresorbeerd worden en gifstoffen en afvalproducten juist het lichaam uitgevoerd worden. In de nieren wordt urine geproduceerd. Een kat van 4,5 kg produceert dagelijks ongeveer 28 ml urine.

De blaas van de kat

In de blaas wordt de urine opgeslagen tot de kat moet plassen. De sluitspier (sfincter) zorgt ervoor dat de blaas tot die tijd gesloten blijft. Omdat katten van oudsher woestijndieren zijn, kunnen zij hun urine heel sterk concentreren. Wat soms tot problemen kan leiden, omdat in heel sterk geconcentreerde urine bepaalde zouten minder makkelijk oplossen en er zo blaasgruis kan ontstaan. Vergelijk een schepje suiker in een heel klein beetje water of in een vol glas. De binnenkant van de blaas is bekleed met een slijmvlieslaag met glycosaminoglycanen.

Ziektes aan de nieren

Meer dan 30% van de katten boven de 15 jaar krijgt chronische nierziekte. Hierbij verschrompelen de nieren en gaan de nefronen kapot, waardoor de nier de urine niet meer kan concentreren en de filterfunctie verloren gaat. Hierdoor verliest de kat veel nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde zouten (bijvoorbeeld kalium). Chronische nierziekte is helaas niet te genezen. Door een tijdige ondersteuning met dieetvoeding (belangrijkste pijler in de aanpak van chronische nierziekte!), voedingssupplementen als Ipakitine of Pronefra en soms medicatie, kunnen katten gelukkig vaak nog best een tijd een gelukkig leven leiden.

Ook kan nierziekte heel acuut ontstaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door (een overdosis van) bepaalde medicatie en gifstoffen. Berucht bij katten zijn lelies. Acute nierziekte kan door intensieve behandeling met vochtinfusen soms genezen. Een nierbekkenontsteking is een bacteriële ontsteking van het binnenste van de nier, het nierbekken. Een nierbekkenontsteking ontstaat vaak uit een verwaarloosde bacteriële blaasontsteking. In zeldzame gevallen komen nier- of ureterstenen voor.

Symptomen van nierproblemen

Omdat er vaak al een groot deel van de nierfunctie verloren is als de ziekte ontdekt wordt, is het heel belangrijk alert te zijn op de symptomen van nierproblemen bij katten:

  • Afvallen.
  • Veel drinken en plassen of juist geen urine produceren (dit laatste is een spoedgeval!).
  • Grotere plassen dan normaal (de kattenbak is sneller vies en u ziet grotere klonten nat kattengrit).
  • Slechte eetlust.
  • Overgeven.
  • Algeheel ziek of zwak zijn.
  • Meer speeksel produceren of smakken (door misselijkheid of zweertjes in de bek).
  • Bij een te laag kaliumgehalte: het naar beneden houden van de kop en nek.
  • Bij een nierbekkenontsteking: vaker naar de bak gaan, naast de bak plassen, bloed of pus in de urine, stinkende urine, moeite met plassen.

Blaasproblemen bij de kat

Blaasproblemen kunnen heel frustrerend zijn. Ze kunnen regelmatig terugkeren en omdat een belangrijk symptoom bij veel katten het niet op de bak, maar bijvoorbeeld op bed of op de bank plassen is, heeft het ook een behoorlijke impact op u als eigenaar.

Er zijn verschillende oorzaken voor blaasontsteking bij de kat, maar de meest voorkomende is ‘feline idiopatische cystitis’ (FIC). Dit is een moeilijke medische term voor een blaasontsteking bij de kat waarvan we eigenlijk de oorzaak niet precies kennen. Wat we wel weten is dat er vaak meerdere factoren een rol spelen: voeding, overgewicht, inactiviteit, te weinig drinken, te lang de urine ophouden, stress en niet blij zijn met de kattenbak. Verder komen ook blaasgruis en blaasstenen met regelmaat voor.

NB: Katers hebben een heel nauwe plasbuis die makkelijk verstopt raakt door bijvoorbeeld bloed, ontstekingscellen en kristallen (blaasgruis). Naast dat een verstopte plasbuis heel pijnlijk is, is het ook levensbedreigend: uw kat kan zijn gifstoffen immers niet kwijt. Twijfelt u of uw kater daadwerkelijk plast als hij steeds naar de bak loopt of ziet u geen of slechts druppeltjes urine, bel dan onmiddellijk de dierenarts, ook ’s avonds of in het weekend!

Als uw kat plasproblemen heeft, zal uw dierenarts urineonderzoek willen doen. Hiervoor kunt u thuis al urine opvangen. Met speciale kattenbakkorrels die geen vocht opnemen, is dat een fluitje van een cent! Als uw kat geen echte plasklachten heeft, maar u twijfelt of u bloed heeft gezien in de urine van uw kat, kunt u ook zelf al de urine testen met een urinetest voor thuis. Dit vervangt echter het onderzoek door uw dierenarts niet: die zal ook de concentratie van de urine willen bepalen en onder de microscoop de aanwezigheid van ontstekingscellen, blaasgruis, bloed en bacteriën willen controleren.

Symptomen van blaas- en plasproblemen

Wanneer uw kat last heeft van blaas- en plasproblemen is dit vaak te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Vaak naar de bak gaan / naar buiten willen.
  • Onzindelijkheid.
  • Pijnuitingen bij het plassen (grommen, blazen).
  • Veel kleine plasjes doen.
  • Likken aan de geslachtsdelen.
  • Bloed bij de urine.
  • Veel drinken en veel plassen.
  • Algemeen ziek zijn.
  • Niet kunnen plassen (NB: dit is een spoedgeval!).

De behandeling van plasproblemen

Omdat er veel verschillende mogelijke oorzaken zijn van de blaasproblemen van uw kat, zijn er ook veel verschillende behandelingen. Het is ontzettend belangrijk, zeker bij terugkerende blaasontstekingen, een juiste diagnose te laten stellen door uw dierenarts. Voorbeelden van behandelingen van blaasproblemen bij de kat:

* Een onjuiste inzet van bijvoorbeeld voeding of supplementen kan een averechts effect hebben! Bepaalde types blaasgruis ontwikkelen makkelijker in een basische urine, andere juist in een zure urine. Het zomaar aanzuren van de urine, kan dus juist zorgen voor een verergering van het probleem. Overleg daarom altijd met uw dierenarts voor u van voeding verandert of bepaalde voedingssupplementen wilt gaan geven.

Als u vermoedt dat uw kat nier- of blaasproblemen heeft, is een goede diagnose door de dierenarts essentieel. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan ondersteunende middelen voor de urinewegen. Als u een vraag heeft over onze producten of over urinewegproblemen bij uw kat, neem dan contact met ons op.

1 item

12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina